Recalcularea pensiilor, un autogol pentru PSD: cum au fost afectați pensionarii

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD a făcut o lege a pensiilor cu numeroase probleme, iar în câteva zile a demonstrat că a luat decizii care îi afectează pe cei cu pensiile mici și îi ajută pe cei care au deja pensii uriașe. Recalcularea pensiilor, pregătită de ministrul PSD în 2023, trebuia să aducă o creștere pentru toți pensionarii, dar surpriza a fost în 2024, când mulți pensionari și-au văzut pensiile reduse chiar și cu aproape 50%.

Marcel Ciolacu anunța, după adoptarea noii legi a pensiilor, că pensii mici vor crește după recalculare, iar cele mari vor stagna.

„Prin recalculare, pensiile mici vor creşte, iar cele mari vor stagna. Oamenii au ieşit la pensie pe diferite legislaţii. Sunt mult prea multe inechităţi şi asta încercăm, prin noua lege a pensiilor”, declara Ciolacu, în 2023.

După aproape un an, Marcel Ciolacu a fost contrazis chiar de Ministerul Muncii, care la recalculare a făcut fix invers.

720.000 de pensii reduse după recalculare

Ministerul Muncii a recunoscut că, în urma recalculării, 719.257 de pensii au fost scăzute. Recalcularea pensiilor s-a transformat într-un coșmar pentru că nici măcar nu a ținut cont de vechimea sau sectorul în care au lucrat persoanele. În multe cazuri, pensionarii au reclamat numeroase greșeli la recalculare și numeroase abuzuri comise.

Pensionari care au muncit 44 de ani pentru o pensie s-a trezit că la recalcularea pensii făcută de PSD aveau de fapt doar 18 ani vechime în câmpul muncii. Alți pensionari au descoperit că după recalculare le-a scăzut punctajul, ceea ce îi afectează din 2025. Pensionarii cu punctajul scăzut nu vor beneficia de creșterea pensiei în funcție de inflație. Orice alte majorări de pensie din 2025 vor fi acordate în funcție de punctaj, iar dacă punctajul rămâne scăzut după recalcularea din 2024 atunci pensiile le vor fi afectate. În cazurile unor pensionari, vor trebui să aștepte mai mulți ani pentru a beneficia de alte măriri, în timp ce pensionarii cu punctajele mărite după recalculare vor beneficia imediat de o nouă creștere a pensiei.

„Am fost fochist, la 18 ani dădeam cu lopata la locomotiva cu aburi. Am lucrat numai pe locomotivă, vreo 2 ani și ceva, 3 ani am avut condiții normale, am ieșit la pensie. E posibil domnule așa ceva? S-a muncit corect și munca, știți, în condiții grele. Și uite: mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa? Uite, uitați-vă aici: nu e nimic. E posibil așa ceva?”, a declarat un pensionar.

Pensia acestui pensionar va rămâne înghețată mulți ani la valoarea de 7.300 de lei și nu va beneficia de alte măriri, pentru că în sistemul Ministerului Muncii acesta este înregistrat cu 4.800 de lei. Anomalia legii pensiei PSD este aceea că în sistemul Ministerului unele pensii sunt mai mici decât ceea ce primesc cetățenii, iar pensionarii rămân cu pensiile de la 31 august 2024. Rămâne de văzut dacă o astfel de decizie, de a îngheța pensiile la valoarea de la 31 august 2024, este și legală și nu vor apărea alte surprize pentru pensionari.

Minerii, umiliți de PSD

Minerii se numără și ei printre categoriile de pensionari umiliți de PSD la recalculare pensiilor. Aceștia au primit decizii cu sume în minus cuprinse între 1.800 și 2.800 de lei, după ce o viață întreagă au lucrat în subteran și și-au riscat viața. Minerii remarcă, așa cum a fost explicat mai sus, că nu vor beneficia de viitoare indexări din moment ce punctajul și valoarea pensiei au scăzut la recalculare.

Angajații de la Complexul Energetic Valea Jiului, care urmează să se pensioneze luna viitoare, vor fi cei mai dezavantajați deoarece pensiilor lor vor fi calculate după aceste noi formule care propun un punctaj mai redus decât în cazul celor pensionați în anii precedenți. Prin urmare, angajații Complexului Energetic Valea Jiului vor avea pensii mai mici decât colegii lor.

PSD nu-și recunoaște greșeala la recalcularea pensiilor

Nici premierul Marcel Ciolacu, nici ministrul muncii Simona Bucura-Oprescu nu recunosc greșelile din legea pensiilor.

„În primul rând, să plecăm de la nişte adevăruri. Primul adevăr este că nimeni n-a pierdut nici un ban la pensie, deci cu alte cuvinte, nu s-a făcut nici o nedreptate nici unei persoane”, spune Ciolacu, fiind contrazis chiar de pensionari.

Adevărul constă în faptul că punctajele s-au redus, ceea ce afectează pensiile în viitor. Chiar dacă acum pensiile rămân înghețate, cei cu punctajul scăzut nu vor beneficia de alte mărire în 2025. În timp ce pensionarii cu punctajul crescut vor primi alte măriri de pensie în 2025.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii, fuge și ea de responsabilitate și spune că nicio pensie nu scade. Ceea ce nu vrea PSD să recunoască este faptul că noua lege a pensiilor este discriminatorie și a provocat mai multe erori cu formulele de calcul.

În timp ce minerii și alți pensionari cu pensii mici s-au văzut cu mai puțini bani după recalculare, pensionarii speciali au fost cel mai mult ajutați de formula de recalculare. Noua lege a pensiilor trebuia să elimine pensiile speciale și să revină la principiul contributivității, dar PSD a eșuat grav la acest capitol.

Un pensionar din Sibiu care avea o pensie de 19.768 de lei a aflat că după recalculare va primi 25.698 de lei pe lună, adică cu 5.930 de lei în plus. Iar această pensie deja mare va fi mărită și în 2025 cu rata inflației, deși Marcel Ciolacu promitea în 2023 că pensiile mari „vor stagna”.

Sursă foto: Marcel Ciolacu

Neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei

Ministerul Muncii a decis să crească plafonul de impozitare a pensiilor de la 2.000 lei cât era în prezent, la 3.000 de lei de la 1 octombrie 2024. Astfel, pensiile între 2.000 și 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate cu 10%. Măsura vine după ce s-a descoperit că recalcularea afecta aceste pensii. PSD demonstrează încă o dată că legea pensiilor a fost greșită.

„După cum ştiţi, am luat decizia ca toate pensiile sub 3.000 de lei să nu mai fie impozitate. Vorbim de o măsură care se va aplica din 1 octombrie pentru aproximativ 3 milioane de pensionari”, a declarat premierul Ciolacu.

Neimpozitarea pensiilor până la 3.000 de lei va avea un impact bugetar într-o perioadă economică dificilă. Creșterea economică a României a scăzut, iar țara noastră se confruntă cu cea mai mare inflație din UE. Marcel Ciolacu le face un cadou pensionarilor, în an electoral, pentru a nu recunoaște că noua lege a pensiilor a afectat pensiile românilor. Datele publice de la Ministerul Finanţelor arată că cheltuielile totale cu pensiile au crescut semnificativ în ultimii şapte ani, de la 63,6 mld. lei în 2018 la o estimare de 131,4 mld. lei în 2024.

Pensionarii cu dizabilități, cei mai afectați

Recalcularea pensiilor făcută de PSD a lovit grav și în persoanele cu dizabilități, care au aflat că pensiile lor sunt scăzute cu 50 sau chiar 80%.

„Toţi pensionarii cu dizabilităţi care au beneficiat de stagiul de cotizare contributiv redus, conform legilor anterioare, au primit recent decizii din care rezultă că pensiile lor recalculate sunt mai mici cu procente între 50% şi 80%”, a declarat Daniela Tontsch, preşedinta Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.

Pe legea veche, persoanele cu dizabilități beneficiau de un stagiu redus. Cu recalcularea făcută de PSD, persoanele cu dizabilități au fost puse la grămadă și li s-a cerut un stagiu de cotizare de 25 de ani. Noua lege a pensiilor pregătită de PSD ignoră dificultățile persoanelor cu dizabilități și le cere să muncească la fel de mult ca orice muncitor apt medical. De asemenea, pensiile lor vor fi înghețate la valoarea din 31 august 2024 pe o perioadă de 10-15 ani.

„Mai mult, se produce îngheţarea pensiilor la valoarea din 31 august 2024 şi lipsa oricărei indexări pe o perioadă de 10-15 ani, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului la o viaţă demnă şi a principiului echităţii sociale. Persoanele afectate, în special cele cu handicap grav, vor fi puse într-o situaţie economică şi socială extrem de dificilă, pierzându-se orice recunoaştere a efortului lor de a participa activ la societate, în ciuda limitărilor fizice sau mentale”, a mai explicat Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: