Recalcularea pensiilor: Pragul de impozitare a pensiilor va creşte, de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei, a anunţat, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Această decizie a fost una mult așteptată, în condițiile în care inflația a erodat puternic puterea de cumpărare a pensionarilor.
Adrian Negrescu, analist politic, comentează, pentru PS News, această decizie și sustenabilitatea sa în anii ce vor veni.
„Sunt peste 1.000.000 de români care odată cu recalculare au trecut de pragul de 2.000 lei și mulți dintre ei nu știu că există o impozitare a pensiilor la sumele ce depășesc 2.000 lei.
Aceștia urmau să aibă un șoc și probabil vor avea acest șoc când vor primi acei fluturași de pensie. Vor vedea diferența care este între suma de pe decizia de recalculare și ceea ce vor primi efectiv în mâna. Pentru că autoritățile n-au comunicat cum trebuie.
Ei, să vedem că această decizie devine realitate. Încă nu a devenit realitate. Este doar la nivelul de propunere. Rămâne de văzut când și în ce condiții va fi pusă în aplicare.
Din punctul meu de vedere, nu este corect să impozităm pensiile. Sunt niște venituri care au fost acumulate de către oameni de-a lungul vieții active, pentru care statul practică o dublă impozitare: o dată la salariu și încă o dată la pensii”.
Cât este de sustenabil acest nou sistem de pensii? Analistul economic este sceptic în ceea ce privește acest lucru.
„În momentul de față, din punctul meu de vedere, bugetul de pensii nu este sustenabil. Statul este nevoit ca în fiecare an să aducă de la bugetul de stat, de la bugetul asigurărilor sociale, bani, miliarde și miliarde de lei pentru a susține practic funcționarea acestui sistem.
De ce? Pentru că în mod normal, fondul de asigurări sociale ar trebui alimentat din contribuțiile salariale, din contribuții de la venituri, da, de acolo se alimentează.
Vor creste taxele, nimic altceva. Nu este un capăt de lume, creșterile de taxe sunt aplicate de orice stat din lumea asta, atunci când are nevoie de bani. Se va întâmpla și la noi în 2025, chiar dacă politicienii se jură că nu”.
Pentru a nu crește taxele, așa cum promit politicienii, și dacă privim din punct de vedere financiar-contabil, ce s-ar întâmpla? Adrian Negrescu explică.
„Din păcate, o creștere a TVA-ului e aproape sigură anul viitor, dacă nu la 1 ianuarie, probabil de la 1 iunie, anul viitor, Rămâne de văzut dacă va deveni sau nu realitate. Pentru a nu crește taxele, ar trebui ca statul să adune din economie cel puțin 20 de miliarde de euro în plus față de ceea ce încasează până acum. Dar, din punctul meu de vedere mi se pare misune aproape imposibilă.
Noi, din păcate, chiar dacă avem mai multe contracte de muncă decât pensii, nu reușim să atragem banii necesari pentru a acoperi necesarul de plată la pensii, motiv petru care ne împrumutăm sau luăm de la bugetul de stat. Anul ăsta sunt vreo 10 miliarde de lei în plus, la bugetul de pensii. Anul viitor s-ar putea să fie vreo 40, dacă nu chiar 50 de miliarde de lei adică 10 miliarde de euro”, spune Adrian Negrescu.
De la 1 octombrie, impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei, a anunţat ministra Muncii.
„În această seară am o veste bună pentru pensionari! După o analiză făcută împreună cu premierul Marcel Ciolacu, am decis că, începând cu 1 octombrie, de Ziua Persoanelor Vârstnice, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată”, a spus Simona Bucura-Oprescu.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News