Rechizitoriu dosar 10 august. Ce acuzații aduc procurorii șefilor Jandarmeriei

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorii aduc acuzații grave șefilor Jandarmeriei pentru modul în care au intervenit la protestele din 10 august 2018. Procurorii militari de la Înalta Curte de Casație și Justiției i-au trimis în judecată pe șefii Jandarmeriei, după 5 ani de la data acelor evenimente.

Protestul din 10 august 2018 a fost unul anti-Guvern și anti-PSD și a început pașnic în Piața Victoriei. Situația s-a schimbat dramatic seara, când mai multe grupuri au încercat să rupă rândurile de Jandarmi și să ocupe Palatul Victoria, unde este sediul Guvernului.

„Jandarmii prezenți în piață au fost coordonați de mr. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, adjunct pentru ordine publică al directorului general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, desemnat comandant al acțiunii prin Planul de Acțiune Integrat nr.S/221.649 din 09.08.2018 emis de D.G.J.M.B., col. CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN, inspector șef al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, desemnat coordonator la nivel național al misiunii de asigurare și restabilire a ordinii publice prin Ordinul I.G.J.R. nr. 105643/08.08.2018, și col. SINDILE IONUȚ CĂTĂLIN, prim adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române și șef al Statului Major, desemnat să-l sprijine pe col. CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN în asigurarea coordonării misiunii în cauză, nu au solicitat evacuarea acestora pe motiv că mitingul ar fi unul neautorizat sau nedeclarat, acționând doar în sensul asigurării ordinii publice și menținerii caracterului pașnic al acestui manifest de protest, precizează procurorii.”

Protestatarii violenți

Procurorii arată în rechizitoriul obținut în exclusivitate de PS News că mai multe persoane care participau la protest au încercat să pătrundă în curtea Guvernului, apoi seara au fost vandalizate mai multe magazine din apropiere de Piața Victoriei. Polițiștii veniți să înlăture protestatarii care vandalizau magazinele au fost agresați și în sprijinul lor au intervenit doi jandarmi, care la rândul lor au fost atacați.

La ora 23:11, conform mențiunilor înscrise în cadrul Jurnalulului Acțiunilor Operative al DGJMB, s-a dispus intervenția în forță. În intervalul 23:11 – 23:1621, întregul perimetru al Pieței Victoria a fost în întregime evacuat de către dispozitivul de ordine publică al Jandarmeriei, precizează procurorii în rechizitoriu.

Fără a dispune măsurile necesare pentru imobilizarea şi îndepărtarea din zonă a persoanelor care săvârșeau fapte contrare legii, fără a avea aprobarea ori dispoziţia scrisă a prefectului și în flagrantă contradicție cu dispozițiile ordinului de intervenție nr. S/221652/10.08.2018, inculpații mr. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, col. CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN și col. SINDILE IONUȚ CĂTĂLIN, folosindu-se de calitatea deținută, au ordonat, în mod nelegal, efectivelor de jandarmi din subordine, intervenţia în forţă și implicit utilizarea mijloacelor tehnice din dotare asupra manifestanților pentru evacuarea acestora din Piaţa Victoriei.

Procurorii consideră că cei trei inculpați au acționat abuziv, deoarece cea mai mare parte a protestatarilor (procurorii nu oferă cifre) protesta pașnic, iar rolul Jandarmeriei trebuia să fie – arată procurorii – acela de a îndepărta persoanele violente și de a le izola. Procurorii consideră că intervenția jandarmilor a fost disproporționată și nejustificată, deși tot ei amintesc că magazinele erau vandalizate și oamenii legii erau agresați.

Ce arme au folosit jandarmii

În acea seară, jandarmii au folosit: 63 grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartușe cal. 38 mm. și 40 mm., de asemenea cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită și 168 pulverizatoare de mână, în condițiile în care, la o adunare publică unde au fost prezenți un număr mai mare de demonstranți (cca. 60.000), cea din 01.02.201738, efectivele de ordine publică au utilizat un număr total de 44 grenade de mână cu efect acustic, 189 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 41 cartușe cal. 38 mm., 4 pulverizatoare de capacitate mărită și 5 pulverizatoare de mână.

„Modalitatea prin care inculpații mr. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, col. SINDILE IONUȚ CĂTĂLIN și col. CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN au înțeles să pună capăt acestei acțiuni de protest, ordonând efectivelor din subordine intervenția în forță împotriva tuturor demonstranților concomitent cu utilizarea asupra acestora a mijloacelor tehnice din dotare (bastoane de cauciuc, scuturi de protecție, spray –uri iritant lacrimogene, grenade de mână cu efect acustic și iritant lacrimogen, PCM –uri și cartușe cal. 38 și 40 mm. cu efect iritant lacrimogen etc.) poate fi considerată drept un tratament inuman și degradant ce a avut un puternic efect disuasiv asupra dorinței manifestanților.”

Procurorii precizează că Jandarmeria a folosit muniție specifică pentru aceste intervenții, aprobată de legislația din România și testată de specialiști, însă le reproșează forțelor de ordine numărul mare de muniție folosită pentru acel protest:

„însă ceea ce se reproșează acestora este cantitatea de muniție utilizată împotriva lor, una foarte mare, și modalitatea defectuoasă de utilizare a armamentului din dotare”

Intervenția în forță, înainte de pierderea armei

Procurorii arată că intervenția în forță a jandarmilor a început cu circa 13 minute înainte ca un jandarm – sg maj Nistor Ștefania – să denunțe că i-a fost furată arma de către protestatarii violenți.

Intervenția în forță a fost decisă de cei trei inculpați, mr. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, col. SINDILE IONUȚ CĂTĂLIN și col. CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN, imediat după ce, în jurul orei 23:05, au fost raportate violențe asupra martorei sg.maj. NISTOR ȘTEFANIA, dar înainte de a se stabili că acesteia îi fusese sustrasă arma din dotare împreună cu muniția aferentă. În acest sens sunt atât declarațiile martorului lt.col. PLEȘA ION HORAȚIU cât și consemnările efectuate în jurnalele acțiunilor operative întocmite la nivelul DGJMB și DGPMB. În aceste documente, primele mențiuni cu privire la dispariția unei arme de foc apar abia la ora 23:1851, ulterior așadar dispunerii intervenției în forță asupra manifestanților.

Magistrații consideră că acest incident nu era un motiv de intervenție în forță asupra tuturor protestatarilor: „Acest incident nu putea constitui un motiv care să fundamenteze decizia unei intervenţii în forţă asupra întregii mase de manifestanți existentă în Piață, mai ales in modalitatea agresivă în care s-a derulat și fără a lăsa timp suficient pentru defluire”

Intervenție fără acordul prefectului

Din rechizitoriu reiese că jandarmii nu i-au cerut prefectului de București acordul pentru intervenția în forță, iar avizul pentru intervenție a fost semnat cu mult după intervenția jandarmilor.

Deși prefectul mun. București a fost prezent în toată această perioadă în Piața Victoriei, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, conducerea Jandarmeriei Române constituită din cei trei inculpați, mr. CAZAN LAURENȚIU VALENTIN, col. CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN și col. SINDILE IONUȚ CĂTĂLIN, nu i-a solicitat în niciun moment aprobarea unei intervenții în forță asupra manifestanților violenți și nici nu au dipus ei înșiși intervenția în forță asupra lor, în baza dispozițiilor art. 19 alin. 2 din Legea nr. 60/1991 și art. 34 alin. 2 din Legea nr. 550/2004, motivat de faptul că față de ei, alte persoane ori asupra bunurilor sau valorilor apărate s-ar fi exercitat violenţe care să pună în pericol iminent viaţa, integritatea corporală sau sănătatea acestora ori au existat indicii temeinice că manifestanții ar fi pregătit sau comis infracţiuni, precizează procurorii.

Din documentele consultate de magistrați, aprobarea dată de prefect pe acel ordin de intervenție, în jurul orei 00.20, a fost în consecință una pur formală și nu a vizat evacuarea participanților la protestul din Piața Victoriei.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: