Skip to content
Republica Moldova

Recomandarea făcută de autoritatea aviatică europeană companiilor aeriene europene în lumina doborârii avionului din Iran

Pixabay & Hepta.ro

Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) a recomandat companiilor aeriene să evite zborul peste Iran la o altitudine mai mică de 7.620 metri.

„Din cauza situației haotice de securitate și a unei coordonări deficitare între aviația civilă și operațiunile militare, există riscul identificării greșite a avioanelor civile. Datorită prezenței sistemelor avansate anti-aeriene, se recomandă precautie cu riscul asociat aviației civile. Riscul pentru operații este evaluat la RIDICAT pentru niveluri de zbor sub 250”, a precizat Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) intr-un comunicat de joi.

Recomandarea EASA nu este, însă, obligatorie, companiile aeriene având opțiunea să o ignore. De precizat că un sistem de rachete sol-aer „SA-15” (cu care avionul ucrainean a fost doborât) are capacitatea de a lovi cu precizie ţinte aflate la o altitudine de aproximativ 12.000 de metri.

Poziția EASA a venit după ce, săptămâna trecută, un avion comercial al companiei „Ukrainian International Airlines” a fost doborât de două rachete sol-aer iraniene, cu toți cei 176 de pasageri la bord, scrie B1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *