Skip to content
Politică

Recompensa de 1 milion $ pentru fiul lui bin Laden și bătălia pentru controlul Afghanistanului

Stirile ProTV

Puţine anunţuri au stârnit atâta interes în cercurile serviciilor de intelligence din ţările angajate direct în războiul din Afganistan decât cel făcut recent de către Departamentul de Stat care spune că este gata să plătească un milion de dolari pentru informaţii care să conducă la „identificarea sau localizarea în orice ţară din lume a numitului Hamza bin Laden, fiul lui Osama bin Laden“.

Interesant de observat este însă formularea precisă din comunicatul Departamentului de Stat: Hamza bin Laden este un lider pe cale de afirmare în cadrul mişcării Al Quaeda „încă din august 2015 a transmis pe internet mesaje audio şi video în care cere adepţilor săi să lanseze atacuri împotriva SUA şi aliaţilor săi şi a ameninţat cu atacuri împotriva SUA ca răzbunare pentru asasinarea tatălui său de membri ai forţelor americane“. Estimarea americanilor, coroborată cu informaţii care sosesc de câteva luni pe diverse canale care reiau rapoarte ale unor servicii de informaţii, este că s-ar fi intensificat pregătirile pentru transferul cartierului general al lui Hamza aflat acum în „zona de contact“ între Pakistan şi Afganistan, complet controlată de talibani, înspre o locaţie undeva în apropiere de Kabul, în aşteptarea retragerii americane care, deja negociată cu talibanii, le va lăsa deplinul control asupra ţării şi va schimba echilibrul de securitate din zonă.

Perspectivele apariţiei lui Hamza bin Laden ca lider suprem pentru Al Quaeda sunt extrem de îngrijorătoare deoarece totul trebuie judecat prin prisma raţionamentelor şi mentalităţilor specifice regiunii respective. Există în principal două pericole mari:

Primul pericol, cel mai mare, este că Hamza vine cu legitimitate conferită de descendenţa dintr-un personaj venerat ca martir al Jihadului, această filiaţie deosebindu-l radical de orice alt lider al mişcărilor fundamentalismului islamic, element posibil de folosit drept factor de reunificare şi credibilitate. Tocmai pentru a întări această dimensiune simbolică, Hamza s-a căsătorit cu fiica egipteanului Mohammad Atta, personajul considerat a fi organizatorul principal al atacurilor teroriste din 11 septembrie

Al doilea pericol este reprezentat caracteristicile specifice momentului de acum: după atâţia ani de sacrificii umane şi materiale care se dovedesc perfect inutile, americanii aleg să plece acasă, predând ţara talibanilor, inversând, poate pentru o perioadă foarte lungă de timp, ceea ce, împreună cu aliaţii lor, se angajaseră să realizeze, adică un Afganistan democratic şi pilon de stabilitate în zonă. Hamza va încerca probabil unificarea mişcării militare a fundamentalismului islamic pe direcţia unică a luptei împotriva Occidentului.

Pentru România, problema pare să nu prezinte niciun fel de interes sau să aibă o relevanţă pentru securitatea naţională. Însă dinamica din această zonă foarte volatilă a lumii poate avea un impact considerabil asupra securității tuturor statelor lumii. Să nu uităm că țara noastră a participat și participă încă cu efective militare în această zonă, lucru care ne poate transforma într-o potențială țintă a atacurilor teroriste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *