Skip to content
Politică

Reconfigurarea clasei politice după fuziunea PC – PLR. Ce partide au de pierdut?

Toată lumea spunea că după alegerile prezidențiale am putea asista la o reconfigurare a scenei politice. Aceasta nu a mai avut loc, taberele din Parlament rămânând aceleași. În schimb, zilele acestea, după jumătate de an de la prezidențiale, asistăm la o transformare a scenei politice, care ar putea influența în mod decisiv configurația viitoarelor guvernări.

Apariția pe scena politică a unei formațiuni rezultată din fuziunea dintre PLR și PC, nu face decât să creeze premisele unui viitor partid balama în România. În cazul în care UDMR, prin faptul că cei din comunitatea maghiară au arătat semne de nemulțumire față de oamenii lui Kelemen Hunor, nu vor mai reuși să intre în Parlament, susținerea viitoarelor guverne va veni din partea unei a treia forțe politice care va trebui să se aleagă dintre partidele mici create în ultimii ani.

În această categorie includem: PMP, Asociația M10, PSRO, dar și ALDE. UNPR îl excludem momentan, deoarece nu vor candida, mai mult ca sigur, independenți de PSD.

La ora actuală, sondajele arătau că PLR, condus de Călin Popescu-Tăriceanu, se învârtește în jurul a 5%, în vreme ce PC ar avea undeva la 3-4%. Contopirea celor două partide ar putea să le ofere prilejul să ajungă la un scor de 10%, care, în configurația parlamentară, va conta enorm.

Trei formațiuni de pe scena politică vor fi însă afectate de apariția ALDE:

1. PNL. Principala problemă a PNL vine din partea nucleului dur al electoratului liberal. Fuziunea cu PDL, dar și lipsa unor rezultate concrete va face ca nemulțumirea în acest partid să crească. Oricum este o stare de neliniște după fuziunea cu oamenii lui Vasile Blaga, dat fiind trecutul recent, însă în speranța că vor reuși să ajungă la guvernare, încrederea în PNL a fost una ridicată.

2. PMP. Partidul moșit de Traian Băsescu se bătea cu PLR pentru accederea în Parlament și pentru poziția de a treia forță politică. În acest moment, PMP are o problemă de credibilitate, dar și una dată de faptul că Traian Băsescu nu mai are aceeași susținere populară ca înainte. Astfel, existând o alternativă mai puternică la PSD și PNL, electoratul nehotărât s-ar putea să meargă pe varianta noii formațiuni ALDE.

3. Asociația M10 a Monicăi Macovei. Partidul bazat mai degrabă pe susținerea celor de pe Facebook, nu era cotat cu șanse foarte mari nici până acum pentru a accede în Parlament. În acest moment, dacă nu se va schimba ceva într-un mod categoric, Asociația europarlamentarului fost-PDL se află după ALDE și PMP. Monica Macovei nu are structuri de partid, nu are personalități care să iasă și să îi facă o propagandă. Nemulțumiții care au votat cu Macovei la prezidențiale vor căuta alte alternative, unele care ar putea să aibă și succes. Iar, din acest punct de vedere, PMP și ALDE reprezintă variante mult mai bune.

4. PSRO. Deși nu sunt pe aceeași parte a eșicherului politic, partidul lui Mircea Geoană se bazează tot pe nehotărâți foarte mult. Însă, fostul lider al PSD nu a confirmat până acum mai nimic. În afară de problemele avut de Vanghelie și de drumurile sale la DNA, lumea nu știe mai nimic despre el. La fel, susținerea partidului său din Parlament a început să dispară.

5. UNPR. Oamenii lui Gabriel Oprea sunt, probabil, singurii care stau liniștiți cu privire la fuziunea celor două partide. UNPR nu va avea niciun fel de probleme momentan, deoarece sunt ancorați foarte bine în PSD și vor participa alături de ei la alegerile de anul viitor. Singura diferență dintre UNPR și noul partid ALDE este aceea că oamenii din jurul lui Tăriceanu și Constantin vor participa pe cont propriu la alegeri și, astfel, se vor legitima în fața electoratului.

6 comentarii la “Reconfigurarea clasei politice după fuziunea PC – PLR. Ce partide au de pierdut?

  1. O fuziune bine venita; daca UDMR pentru o buuuna bucata de vreme nu mai ajunge la guvernare, asta datorandu-se noii formatiuni, este si mai bine.

  2. psd-istii m-au dezamagit atunci cind nu au votat legea raspunderii magistratilor…si merg pe principiul ,,capul plecat sabia nu-l taie” bagindu-si capetele in lantul umilintei ,in loc sa apere romanii de abuzurile -repet ;ABUZURILE !-unora dintrei ei dna-cazul rarinca-,curtea constitutionala-dosarul ERATA-,condamnari de milioane de euro la CEDO ,scoaterea din sistem a procurorului de caz in dosarul mircea basescu,…toate au fost sterse cu buretele de psd-isti si unperisti …deci voi vota cu cei care ,,se iau la trinta „cu cei carora le-a intrat in cap ca li se permite orice,fara a da nimanui socoteala ….voi vota tariceanu si alde !

  3. La ce sondaje se refera autorul articolului?! Noirmal era sa le specifice in paranteze. Eu stiu ca in ultmii 5 ani PC nu figureaza in nici un sondaj, iar PLR-ul nici macar nu este partid!? PC-ul nu a participat niciodata individual la alegeri pentru ca nu ar fi intrat in parlament! Vorbim de partidul televiziune , nu balama!?
    Vrajeala de articol platit!

    1. La prezidentiale Tariceanu a luat, din cate stie toata lumea mai putin tu, peste 5 % . Cu PLR-ul in spate. Care, ce sa vezi, chiar este partid, cu acte in regula si tot ce-i trebuie. Daca vrei sa scrii ceva si nu stii, te informezi. Daca esti doar ticalos, scrii asa cum scrii tu, fara noima, fara argumente. Doar mizerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *