Skip to content
Economie Societate

Record al ultimilor patru ani pe piaţa cărnii de porc. Preţul a depăşit pragul de 2 euro kilogramul la poarta fermei

aradon.ro

Preţul mediu al cărnii de porc la poarta fermei a depăşit, pentru prima dată în ultimii patru ani, pragul de 2 de euro kilogramul. Fermierii români vând acum cu peste 40% mai scump decât în perioada similară a anului trecut.

În săptămâna care a început cu 21 noiembrie, prețul mediu al cărnii de porc la poarta fermelor din România a depășit pentru prima dată în ultimii patru ani, pragul psihologic de 200 de euro, conform datelor Comisiei Europene consultate de economica.net.

Mai exact, în perioda amintită, carcasa de tip S de 100 de kilograme se vindea cu 209,4 euro, iar o săptămână mai târziu se făceau tranzacții la un preț mediu de 217,78 euro. Creșterea este de 4% într-o săptămână, de 11% raportat la lună și de 42,6% față de perioada similară a anului trecut. Se observă, de asemenea, o creștere accelerată a prețului la porcul românesc în ultima săptămână coamparativ cu evoluția din celelate state membre unde, în medie, plusul a fost de 1,9%, până la 196,3 euro suta de kilograme.

Astfel, porcul românesc a devenit al treilea cel mai scump din UE în săptămâna care a înceăput cu 2 decembrie, sub cel din Slovenia (224,5 euro suta de kg) și sub Grecia (221,3 euro suta de kilograme). Aceasta cu mențiunea că în Slovenia, prețurile au fost peste 200 de euro de la începutul anului, iar în Grecia au gravitat în jurul acestei valori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *