Skip to content
Coronavirus

Record de decese provocate de coronavirus, în România. Medic primar ATI: Proporția de pacienți devine din ce în ce mai importantă!

Inquam Photos / George Călin

Contactat de PS News, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din București, atrage atenția că pandemia accelerează, iar proporția de pacienți devine din ce în ce mai importantă.

„Reprezintă o realitate faptul că în momentul în care pandemia accelerează, proporția de pacienți devine din ce în ce mai importantă. Este evident că există în continuare o proporție de pacienți pozitivi din grupele vulnerabile de pacienți cu comorbidități. Acest lucru va accelera și mortalitatea. 

Un aspect este extrem de important: în momentul în care sistemul sanitar ajunge la capacitate maximă, peste tot în țările est-europene am văzut că mortalitatea crește foarte mult după ce se atinge capacitatea maximă, ceea ce ne spune faptul că un sistem sanitar supraaglomerat incapabil să preia pacienții va determina o creștere a mortalității suplimentară.

Nu am ajuns însă acolo, însă trebuie să facem eforturi susținute atât din partea autorităților, cât și din partea populației să reducem numărul de noi cazuri, pentru că dacă vom menține aceste cifre 4000-5000 de cazuri pe zi, cu siguranță în câteva zile vom depăși capacitatea secțiilor de terapie intensivă, iar în 2-3 săptămâni vom depăși capacitatea sistemului sanitar, iar atunci mortalitatea va crește exponențial pentru că oamenii nu vor mai putea accesa sistemele sanitare. Cu cât vom avea mai mulți pacienți la terapie intensivă cu atât mortalitatea va crește și ea” a explicat medicul.

Acesta este de părere că o testare în masă este o soluție pentru estomparea creșterii numărului de cazuri.

„Testarea în masă reprezintă o soluție și sunt mai multe aspecte către justifică o astfel de testare. În primul rând pentru că am avea o imagine mai calară a fenomenului epidemic, am putea să identificăm precoce zonele în care există focare și și zonele în care există o transmitere accentuată și să le oprim.

Al doilea aspect este că dacă am face o testare în masă, vom detecta și persoane asimptomatice care fiind diagnosticate pozitiv vor fi plasate în carantină la domiciliu și în acest fel când îi vom scoate din lanțul de transmitere, vor rămâne izolați la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile și cred că aceste două elemente ar trebui să justifice o astfel de testare populațională extinsă. Însă ne lovim de aceeași problemă a infrastructurii și a capacității de testare, fiecare țară are capacitatea de testare în funcție de performanța sistemului sanitar pe care îl deține” a spus Țincu.

În încheierea interviului, medicul amintește despre lockdown-ul din primăvară, susținând că ar fi fost „singura politică care a putut să oprească transmiterea virusului,  însă nu este o decizie ușoară pentru că dincolo de efectul medical pe care îl așteptăm sunt foarte multe efecte negative colaterale; sociale, economice ș.a.m.d”.

„Cred că este de fapt greșeala pe care o facem, pentru că, dacă populația ar respecta aceste reguli sanitare simple care nu sunt atât de complicat de implementat în viața noastră și care nu ne-ar afecta, în acest moment am reuși să scădem numărul de noi cazuri.

Cred că la acest moment trebuie să fim mai echilibrați, să ne gândim că am putea duce o viață relativ normală dacă am respecta măsurile sanitare, decât să ne aducem guvernanții în poziția în care vor trebui să implementeze măsuri restrictive” a conchis Radu Țincu .

Amintim că 4724 de noi cazuri de COVID au fost depistate în România în ultimele 24 de ore din 31.828 de teste prelucrate. Alte 104 decese au fost raportate, un record de la începutul pandemiei, în timp ce 824 de pacienți sunt internați la Terapie Intensivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *