Record de imigranți legali în Marea Britanie din afara UE. Unii spun că e vorba despre o „trădare a Brexitului”

brexit
freepick.com

Avertismente incendiare din partea politicienilor. Situație încordată în parlament. Apropiate alegeri împotriva unei crize naționale. Partidul Conservator din Marea Britanie s-a trezit în mijlocul unor aprinse dispute legate de deportarea unor azilanți în Rwanda, ceea ce a părut a fi un ecou nu prea îndepărtat al Brexitului.

Și totuși, cu toată furia pe care a stârnit-o, planul legat de Rwanda e mai degrabă un incident periferic în surprinzătoarea poveste a imigrației în Marea Britanie de după Brexit. În timp ce refugiații, care se hazardează în traversări aventuroase ale Canalului Mânecii, înghesuiți în mici ambarcațiuni și provocând probleme de ordin umanitar, ei constituie doar o fracțiune – sub 5% – din numărul persoanelor care imigrează legal în țară anual, conform unei analize The New York Times, preluată de Rador Radio România.

Departe de a-și fi închis granițele, Marea Britanie le-a lăsat larg deschise începând din 2016, când a ales să părăsească Uniunea Europeană. Or, odată cu apariția pandemiei de coronavirus, imigrația legală a explodat. În 2022, migrația legală netă – persoanele care au sosit, minus cele care au plecat – a atins aproape 750000 de oameni. Cifra reprezintă mai mult decât dublul persoanelor intrate în anul aterior referendumului cu privire la Brexit.

Imigrația întărește forța de muncă din Marea Britanie și sporește diversitatea din orașe – o strategie deliberată, chiar dacă în general trecută sub tăcere, o strategie care, poate, reprezintă cea mai tangibilă urmare imediată de după Brexit. Dar fenomenul a fost un șoc pentru cei care au votat în sprijinul ieșirii tocmai pentru a face ca granițele țării să fie mai puțin permisive. Or, asta a devenit o problemă politică delicată pentru Partidul Conservator, care, în campania în sprijinul Brexitului, a mizat tocmai pe teama de influx de străini, pentru ca acum să se trezească în fața unui nou record de migrație legală.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: