Skip to content
" "
Bistrița-Năsăud Știri locale

Record meteo de coşmar în Munţii Călimani. Temperatura a scăzut la nivelul Polului Nord din cauza rafalelor de vânt de peste 125 de kilometri/oră

" "

Temperaturi extrem de joase s-au întregistrat în Munţii Călimani din cauza rafalelor de vânt foarte puternice. Viteza vântului a depăşit 125 de km/h.

Conform Meteo BN, în seara zilei de miercuri, 5 februarie, în jurul orei 18.00, în Munţii Călimani se înregistrau -69 de grade, iar viteza vântului a ajuns la 125 km/h. „Rafalele sunt mai puternice de 125..probabil peste 140-150 km/h”, spun cei de la MeteoBN. Deoarece temperatura extrem de scăzută a iscat controverse în mediul online, cei de la Meteo BN au venit lşi cu explicaţii: „Termometrul din adapostul meteo va înregistra temperatura reală a aerului, în mişcare sau nu, pe vânt sau fără. Indicele de răcire (IR) reprezintă o masură a temperaturii resimţite şi depinde de temperatura aerului şi de viteza vântului. Astfel, vântul nu influenţează temperatura măsurată de termometru, dar cu cât creşte în intensitate, cu atât IR-ul va scădea percepţia de frig va fi mai accentuată”.

Parcul Naţional Călimani este o arie protejată de interes naţional, situat în partea central-nordică a României, care se întinde în partea nord-estică a judeţului Mureş (pe teritoriile administrative ale comunelor Lunca Bradului, Răstoliţa şi Stînceni); cea sud-vestică a judeţului Suceava (pe teritoriile comunelor Dorna Candrenilor, Panaci, Poiana Stampei şi Şaru Dornei şi al oraşului Vatra Dornei); cea nord-vestică a judeţului Harghita (pe teritoriul comunei Bilbor şi al oraşului Topliţa); şi cea sud-estică a judeţului Bistriţa-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Bistriţa Bârgăului.

Parcul reprezintă o zonă montană cu forme de relief diversificate: vârfuri (Pietrosul Călimanului – 2100 m, Gurghiu – 1776 m, Harghita – 1800 m, Lucaciu – 1778 m, 12 Apostoli – 1760 m, Ciomatu – 1.301 m), abrupturi stâncoase, chei, văii, doline, măguri, lapiezuri, ponoare, poiene; cu suprafeţe naturale acoperite cu păduri, păşuni şi pajişti, scrie Adevarul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *