Skip to content
Politică

Record negativ de prezență și scoruri mici pentru partidele mari. Bruno Ștefan: O alianță PNL-USR va fi una caricaturală, care va întări PSD

PS News
" "

Contactat de PS News, sociologul și analistul politic Bruno Ștefan a vorbit despre șansele de câștig ale marilor partide la alegerile parlamentare din 6 decembrie și despre posibilele alianțe pentru guvernare.

„Eu cred că PSD și PNL fac sub 30%, că toate cele șase partide din Parlament vor intra. Celelalte partide mici și candidații independenți vor lua peste 10% cumulat, dar niciunii nu vor intra în Parlament, nici AUR, nici PER, care sunt partidele care vor lua un scor mare totuși, dar nu suficient să facă 5%.

" "
" "

Va fi o prezență la vot sub 30%, undeva la 26, dar e și o evaziune de răspuns al oamenilor, și pentru prima dată cred că vom avea cel mai mare număr de oameni care votează cu urna mobilă, pentru că sunt peste 100.000 de oameni care au decizie de carantinare, plus încă pe atâția contacți direcți, deci mă aștept ca cererile pentru urna mobilă să fie mai mari.

Absenteismul va fi mare în principal din cauza Covid-ului și nu doar din cauza decepției pentru clasa politică. Ar fi fost o decizie deșteaptă a Guvernului să sporească prezența la vot, cel puțin în unitățile carantinate, să se meargă cu urna din casă în casă, astfel încât să-i țină pe oameni în case, nu să se infecteze la vot. Acesta ar fi fost un lucru care ar fi putut spori, în special în cazul pensionarilor sau a acelor oameni care se tem să iasă.

Covid-ul este mai presus decât deziluzia de politică, dar și deziluzia este consecința atitudinii față de problema covid-ului ca element care sporește absenteismul. La așa ceva ar fi trebuit un altă măsură, iar eu aș fi văzut ca nu oamenii să vină la urne, ci urnele să meargă la oameni”, spune sociologul.

De asemenea, acesta este de părere că PNL are șanse să obțină un scor de 35%, astfel încât să poată guverna fără USR.

„PNL-ul va obține un procent de 30%, dar prin redistribuirea celor 10% care votează alt partid sau candidat independent va ajunge la 33% și cu ceea ce adună de la PMP, UDMR, sunt convins și că de la PRO România, va putea face majoritate și fără USR”, spune Bruno Ștefan.

Tot acesta este de părere că cea mai bună alegere pentru o viitoare coaliție a PNL-ului este cea cu PMP, UDMR și PRO România, și nicidecum cu USRPLUS.

”Alianța cu USRPLUS va fi acceptată doar pentru a face o majoritate de peste două treimi pentru a schimba Constituția la vară, altfel nu are rost, pentru că săbiile s-au scos atât de tare din teacă, chiar mai mult decât au fost în alianțele trecute între PS și PNL, între PNȚ și PNL, și vor face o alianță caricaturală, de acuze reciproce, decât de cooperare pentru a scoate țara dintr-o situație dificilă pentru a o duce undeva mai bine. O astfel de alianță nu ar face decât să facă PSD-ul mai puternic, arătând o neputință. 

Nu au fost sincope în această guvernare, nu a fost chiar atât de monocoloră, dar așa a părut. PMP-ul susținu și a avut secretar de stat în această guvernare, dar ei nu au tras împotriva PNL-ului. Cei din PMP au fost loiali guvernării. Eu văd o ceartă pe mai departe între USR și PNL la guvernare, acuzându-se reciproc că ăla nu face, sau poate că nu. Inteligența politică ar trebui să îi facă să coopereze, dar zgândărelile reciproce de până acum o să -i împingă să le continue și atunci va fi o guvernare cu multe deficiențe.

Eu nu pot să văd în globul de cristal ce se va întâmpla, dar Orban are o soluție și fără USR, iar această soluție e mai degrabă cu PRO România și cu alți oameni care se vor rupe din PSD ca să susțină guvernare, și astfel ar avea o majoritate confortabilă în Parlament, iar PRO România s-ar întări puternic rupând din PSD în acest fel.

Eu cred că PNL-ul se va duce spre această variantă. Deși sunt de orientări diferite, PRO România și-a băgat pe liste și pe locuri eligibile oameni care au fost în trecut în PNL.

Văzând acuzele pe care și le fac reciproce liberalii la adresa usriștilor, cred că alianța va fi una greu posibilă, și doar scorul va putea să definească dacă această alianță. Dacă USR ajunge la 20% atunci el trebuie să devină un partener la guvernare pentru că altfel s-ar duce și ar face majoritatea cu PSD.

Dacă USR nu obține 15%, și avem experiența alegerilor locale, când USR a luat un rezultat catastrofal 6%, și nu așa cum era prevăzut să fie mare, iar dacă lucrurile astea se repetă, atunci USR-ul nici nu pupă guvernarea și în felul ăsta PNL-ul poate să obțină un scor mai mare”, a conchis Bruno Ștefan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *