Skip to content
Politică

Record negativ pentru România. De ce s-ar impune anticipate la nivel local și nu parlamentar?

Curajoșii din noul PNL cer pe la toate colțurile alegeri anticipate pentru Parlament, astfel încât să beneficieze de valul emoțional creat de alegerea lui Iohannis și să câștige, în sfârșit, mai multe mandate ca PSD. Însă, în loc să se îngrijoreze de cum ajung la putere mai repede, la ciolan pe românește, ar face bine să ceară altfel de alegeri anticipate – nu pentru Parlament, ci pentru Consiliile Județene.

În ultima perioadă asistăm la o adevărată „decapitare” a instituțiilor locale și județene, ceea ce creează o anomalie în plan administrativ. Avem Consilii Județene în care președintele ales de cetățeni este în închisoare, iar locul său este luat de un președinte ales de consilierii județeni (exact ca pe vechiul model), primării în care locul primarului este luat de viceprimar (care nu are legitimitate populară). Acest nou tip de administrație publică face ca România să reprezinte un adevărat studiu de caz pentru orice cercetător interesat de administrația publică.

În acest moment asistăm la un adevărat record pentru România, dar unul negativ. Jumătate din şefii Consiliilor Judeţene sunt certaţi cu legea. Unii sunt cercetaţi în libertate pentru fapte de corupţie, alţii în arestat preventiv, în timp ce şase dintre ei au fost trimişi în judecată anul acesta de procurorii DNA. Dacă acțiunile DNA nu erau de ajuns, aceștia au mari dureri de cap şi din cauza inspectorilor de la ANI, care i-au declarat pe câţiva dintre ei incompatibili.

Pe această listă a rușinii administrației publice din România se înscriu 20 de nume de președinți de CJ-uri. Este tot mai evident că funcția de președinte de CJ este una blestemată pentru cel care ajunge acolo. De ce această situație? Răspunsul este simplu – pentru a ajunge în funcția de președinte CJ trebuie să bagi bani sănătoși în campanie, pe care candidatul ales trebuie să îi scoată pe parcurs, însă în același timp să nu îi uite nici pe cei care l-au ajutat să ajungă în funcție.

Situația este una dezastruoasă pentru România secolului XXI, pentru o Românie care se vrea membru al Uniunii Europene și al NATO. Poate că dă bine la MCV faptul că acești aleși ajung după gratii sau că sunt descoperiți de DNA sau ANI. Însă, nu este ceva benefic pentru țara noastră. Cei care ocupă funcții de conducere ar trebui să fie interesați de cum să modernizeze comunitatea pe care o reprezintă, cum să o dezvolte și alte astfel de utopii.

Și ajungem la propunerea aruncată de prin toate colțurile de peneliștii lui Klaus Iohannis. La acele alegeri anticipate. Ei bine, aceștia ar trebui să lase deoparte bătălia pentru puterea guvernamentală și să se uite către administrațiile locale și să ceară acolo demisii și alegeri anticipate, pentru ca toți cei care sunt cu probleme să fie înlocuiți din funcții. Chiar dacă sunt doar cercetați, aceștia ar trebui să fie înlocuiți din funcțiile de conducere, iar în locul lor să vină cineva care să nu aibă probleme cu legea și care să nu fie interesat de furat. Însă, din nou, vorbim de chestii utopice pentru România.

Ne punem întrebarea, normală de altfel, dacă nu era mai bine pe vechiul sistem, acela în care Președintele Consiliului Județean era ales de către consilierii județeni. Faptul că acesta este ales uninominal face ca efortul financiar al celui care candidează să fie ridicat, iar foamea sa de bani să crească odată cu dobândirea funcției.

Dacă tot ne gândim la schimbări de coduri electorale, de Constituție, ar trebui să ne gândim și la votul dat pentru aleșii locali. Dacă vrem într-adevăr o schimbare, atunci ar trebui să știm cum o producem.

3 comentarii la “Record negativ pentru România. De ce s-ar impune anticipate la nivel local și nu parlamentar?

  1. Asta i buna ,toata elita cerea vot uninominal crezind ca face rahatul praf acum cer altceva , sa aleaga consilierii pe presedinntele CJ., alta prostie daca ne gindim ca vrem autonomie larga cind cetatenii sint cei care trebuie sa hotareasca direct dezv. regiunii lor.Idei timpite cu iz politic speculativ.

  2. Poate ca arestările astea au loc si pentru ca nu a ieșit raționalizarea, decat sa negociezi cu 41 de dumnezei , este mai usor cu 6_7 regionali ultra speriati.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *