Skip to content
Politică

Rectificarea bugetară a deschis Cutia Pandorei. Soviani: O poartă largă pentru căderea guvernului! EXCLUSIV

Analistul economic Radu Soviani a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a tranșat decizia Guvernului condus de Viorica Dăncilă, de a adopta rectificarea bugetară fără avizul CSAT.

DETALII AICI: Ministrul Finanţelor, anunț de ULTIMĂ ORĂ: Guvernul a adoptat rectificarea bugetară

În aceste condiții, Radu Soviani a ținut să precizeze pentru PSnews.ro că rectificarea bugetară ”are la bază fundamente false (prognoze de creștere economică supra-exagerate care antrenează prognoze de încasări nerealiste și certitudinea unui deficit bugetar mai mare în final de an)”.

”Vestea bună este că acum nu mai există vreun pretext pentru guvern ca să emită teorii inepte cum că s-ar bloca dezvoltarea României pentru că nu s-a adoptat rectificarea bugetară. Adoptată fără avizul CSAT, rectificarea e în circuitul civil și produce efecte. În opinia mea ea are la bază fundamente false (prognoze de creștere economică supra-exagerate care antrenează prognoze de încasări nerealiste și certitudinea unui deficit bugetar mai mare în final de an).

Din scandalul pe rectificare, știrea nu este însă că ea a fost adoptat fără avizul CSAT. Stirea este cum nu s-a obținut avizul CSAT (negativ sau pozitiv). Această știre derivă din declarațiile lui Iohannis care a spus că a oferit timp guvernului, prin suspendarea ședinței CSAT, de a veni cu o altă rectificare bugetară.

Este un derapaj major al Preșdinției, întrucât nici instituția Președintelui și nici măcar CSAT-ul nu au atribute în a stabili modul în care se realocă veniturile și se fundamentează cheltuielile, acest atribut revenind pe partea executivă guvernului și pe partea legislativă categoric Parlamentului care ordonanțează guvernul. De aceea avizul CSAT este doar consultativ (negativ sau pozitiv) iar interpretarea mea este că această prevedere legală a avizului are în esență scopul principal ca instituțiile de securitate națională să nu fie luate pe nepregătite de politica economică (modificarea ei) și în niciun caz pentru ca SRI, SIE sau STS să decidă politica economică”, a declarat Soviani pentru PSnews.ro

Mai mult: fostul purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a atras atenția că orice tentativă de a bloca rectificarea prin sesizarea Curții Constituționale este sortită eșecului, susținând totodată că ”rămâne fără precedent situația în are șeful CSAT nu este de acord cu rectificarea bugetară pentru că vrea o altă alocare de resurse”.

De aceea, orice tentativă de a bloca rectificarea prin sesizarea Curții Constituționale este sortită eșecului. Nu Președintele face bugete. Iar lipsa avizului CSAT – un organism care nu face bugete, nu poate conduce la anularea unei hotărâri de guvern. Istoric, există o rectificare bugetară în fiecare an (și anume execuția bugetară de final de an, în sine o rectificare) pentru care niciodată CSAT nu a data aviz.

Nu ar fi o idee rea în sine ca ultima rectificare bugetară a anului (execuția bugetară) să fie discutată în CSAT, pe date operative, între Crăciun și Revelion, atunci când se fac cele mai mari fraude la buget (cheltuieli inutile, sume exagerate, încredințări directe). Pe de-o parte pentru că astfel, chestiuni precum gaura de 10 miliarde de lei produsă de guvernul Cioloș prin falsificarea prognozelor – cu efecte asupra securității economice naționale nu ar rămâne doar subiect de gâlceavă și șantaj politic, iar pe de altă parte, execuția bugetară din anul curent este primul indicator de avertizare timpurie privind realismul bugetului pe noul an. Dar o astfel de analiză/aviz, nu este prevăzut nicăieri. Din păcate.

Rămâne fără precedent însă situația în are șeful CSAT nu este de acord cu rectificarea bugetară pentru că vrea o altă alocare de resurse (,,altă rectificare’’) ceea ce în sine, reprezintă un derapaj periculos de la ordinea constituțională. Prin această motivație Iohannis s-a arătat totodată (și din nou) un fel de complice, pentru că problema în sine este cea a veniturilor inventate pe care mizează rectiificarea dar Președintele ar vrea împărțirea altfel a acestor venituri inventate, alocare pentru care nu are niciun fel de atribuție”, a continuat acesta.

Nu în ultimul rând, Soviani este de părere că adoptarea OUG fără avizul CSAT (deși constituțional) deschide însă o poartă largă chiar pentru căderea guvernului.

Rezultatul final este un consum de timp și resurse instituționale nenecesar (sesizare Avocatul Poporului, Curtea Constituțională, gâlceavă, fuga de la locul discuțiilor, convocarea unor miniștrii pentru dezbateri inexistente), în care ambele părți (guvernul și Președinția) nu urmăresc economia ci exclusiv mize politice. Guvernul pare câștigător pentru că și-a dat ordonanța care mizează pe resurse inventate, lucru care în contextul gâlcevii poltiice se poate întoarce împotriva sa.

Adoptarea OUG fără avizul CSAT (deși constituțional) deschide însă o poartă largă chiar pentru căderea guvernului. Această OUG va trebui să treacă de Parlament într-o perioadă de conflicte interne în principalul partid de guvernare. Dacă trece, e OK, guvernul cumpără puțin timp până când va deconta falsificarea prognozelor de creștere. Dar dacă nu trece, respingerea OUG de rectificare bugetară (echivalentă practic cu respingerea de către Parlament a viziunii bugetare a brațului executiv) înseamnă în orice stat normal echivalentul unei moțiuni de cenzură adoptate, în urmă căreia executivul trebuie să plece. Și chiar dacă #rezistă Teodorovici și Vâlcov dovedind un mare obraz gros, respingerea OUG va putea atrage responsabilitatea financiară a ordonatorilor de credite care fac cheltuieli în baza unei rectificări bugetare anulate de Parlament. De aceea, joaca cu OUG de rectificare se transformă într-o adevărată moțiune de cenzură, care, pe măsura ce criza bugetară avansează (și este ignorată guvernamental) simultan cu ciondăneala din PSD, are destule șanse să treacă, a conchis economistul.

1 comentariu la “Rectificarea bugetară a deschis Cutia Pandorei. Soviani: O poartă largă pentru căderea guvernului! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *