Skip to content
Politică

Rectificarea bugetară agită spiritele. Ialomițianu avertizează: România trăiește periculos! EXCLUSIV

ziare.com

Guvernul a făcut public proiectul rectificării bugetare potrivit căruia rectificarea este pozitivă (aproape 6 miliarde de lei), dar cu tăieri de fonduri de la SRI, SIE, STS, SPP şi Administraţia Prezidenţială.

Redacţia PSnews.ro l-a contactat vineri pe fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomiţianu, pentru a analiza pe cifre efectele rectificării şi cum schimbă aceasta realitatea economică din România. Astfel, Ialomiţianu este de părere că această crestere bugetară nu se bazează pe performanţă guvernului.

”Rectificarea bugetară anuntată de guvernul Dăncilă este una pozitivă având în vedere că se estimează că vor fi bani în plus de aproximativ 6 miliarde de lei pană la sfârșitul anului. Încasările suplimentare nu vin dintr-o performanţă economică, ci ca urmare a măsurilor fiscal bugetare luate de guvernul PSD-ALDE, după cum urmează: 

  • 3,4 miliarde de lei prin incasări suplimentare privind contributiile sociale, care urmare a majorării salariale din sectorul bugetar, al salariului minim pe economie si a trecerilor contributiilor de la angajator la angajat, majorându-se impozitarea veniturilor din salarii de la 30 la 42%. 
  • 2,5 miliarde de lei din dividente de la companiile de stat prin fortarea acestora să distribuie în avans dividente. 
  • 1 miliard de lei provine prin cresterea deficitului în suma absolută ca urmare a majorării PIB-ului ca efect al creșterii inflatiei. Deci statul este principalul beneficiar al creșterii inflatiei. 

Guvernul nu perfomează, mută bani dintr-un buget în altul, mai mult decat atât, fortează administratia publică locală să utilizeze excedentul bugetar pentru a se încadra în cheltuielile de personal. Acestă politică fiscal-bugetară expansionistă vulnerabilizează România tot mai mult în fata unei crize – inflatia va creste, deficitul balantei comerciale este în creștere, datoria publică va crește, iar banii rezultati în plus nu sunt folositi pentru investitii, ci pentru asigurarea plătii salariilor și pensiilor. E un lucru grav mai ales că, în plină crestere economică, să te lauzi că asiguri plata acestor drepturi bănești si un deficit de aproape 3% si fără să faci nicio investitie. Deci, Romania trăiește foarte periculos în plină creștere economică. La fel, își epuizează rezervele financiare pentru a asigura functionarea institutiilor statului, pentru plata unor drepturi bănești, asa cum spuneam, comparativ cu alte state mult mai prudente care înregistrează excedente bugetare și fac investitii,” a declarat fostul ministru pentru PSnews.ro.

Întrebat cum comentează tăierile de la serviciile de siguranţă, Ialomiţianu ne-a spus că nu crede ca această măsură va fi pusă în aplicare.

Acolo am impresia că este mai mult un mesaj politic. Nu cred că vor tăia de la acele instituţii, probabil că guvernul vrea să arate acelor instituţii destul de importante cine conduce România. Deci, nu cred că vor lăsa serviciile fără bani de salarii și pensii – să nu uităm că din bugetele serviciilor de sigurantă se platesc salarii, se plătesc pensii, și sper că nu vor face acest lucru pentru că astfel, serviciile vor avea probleme în functionare. Eu cred că trebuie și un aviz din partea CSAT privind reducerile de buget ale acestor institutii.” 

Fostul ministru ne-a precizat și că trebuie făcute investiţii în Romania, iar ceea ce a transmis guvernul referitor la această chestiune s-a rezumat la nivelul unui consiliu judeţean.

”Încă un aspect este legat de investitii – din păcate, s-au anuntat doar investitii minore, fără să se scoată un cuvant  privind investitiile majore. Ceea ce a prezentat dna. Dăncilă era la nivelul unui consiliu judetean, ar fi trebuit să se pronunte asupra infrastructurii rutiere, reindustrializării… N-a scos un cuvant. Mai mult, pentru investitiile în economie nu s-au alocat bani foarte multi pentru scheme de ajutor de stat și pentru celelalte investitii s-au anuntat credite de angajament. Adică se dă posibilitate demarării unor proiecte, din punct de vedere legal, dar în buget nu sunt bani pentru ele. De asemenea, s-au spus sume foarte mici pentru contributia statului la proiecte realizate în parteneriat public-privat. S-a anuntat că se va demara autostrada Comarnic-Brașov, Pitești-Sibiu, ori acolo contributia de 25% reprezintă o sumă foarte mare, iar primul ministru a anuntat sume derizorii pentru acestea. Este păcat că România continuă cu acea politică fiscal bugetară care stimulează consumul pe bază de importuri și nu productie internă, ceea ce face ca în România să se accentueze dezechilibrele macro-economice pentru că trăim pe consum care este finantat din împrumuturi, finantând locurile de muncă din străinătate. Ar trebui să se schimbe modelul economic, iar consumul să se bazeze pe productia internă. 

În concluzie, în urma rectificării bugetare, cei mai multi bugetari și pensionari vor simti o creștere a veniturilor nominală și nu una reală, din cauza continuării creșterii inflatiei ”, a încheiat Gheorghe Ialomiţianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *