Rectificarea bugetară. Cristina Trăilă: Avem o absorbție de 3%, cea mai mică de când am intrat în UE

Sursa: Cristina Traila
Deputata PNL Cristina Trăilă a explicat, pentru PS News care sunt cele două elemente care trebuie avute în vedere pentru rectificarea bugetară. În ceea ce privește exercițiul financiar, Cristina Trăilă atrage atenția că absorbția de fonduri europene de anul acesta este foarte slabă.

„Pe de o parte, această rectificare bugetară vine să ajute, dacă vreți, programele de investiții din cadrul ministerelor, așa cum este Ministerul Dezvoltării, unde avem programul Anghel Saligny, cu niște restanțe considerabile la plată și atunci evident că toate aceste restanțe trebuie achitate către operatorii economici.

Dacă vrem dezvoltarea României și această dezvoltare se vede în tot ceea ce înseamnă infrastructura rutieră, trebuie să fie și plătiți acei operatori economici, că să nu uităm că din mediul privat vin și taxele și impozitele”.

În ceea ce privește exercițiul financiar Cristina Trăilă atrage atenția că absorbția de fonduri europene de anul acesta este foarte slabă.

„Să ne uităm cu atenție că este prima oară când avem o absorbție de undeva la 3%, cea mai mică din toate exercițiile financiare de când am intrat în Uniunea Europeană. Anul acesta, pe acest exercițiu financiar avem N plus doi și nu N plus trei, adică nu putem duce proiectele mai multe 2 ani de zile peste exercițiul financiar.

Cred că instituțiile publice și Guvernul s-au aplecat asupra PNRR-ului și a absorbției din PNRR și au ignorat acești bani care vin prin exercițiu financiar pe programele operaționale.

Mai cred că ne-ar fi ajutat foarte mult să acoperim din deficitul pe care îl aveam dacă absorbeam în mod corespunzător, așa cum, de exemplu, s-a ajuns în Guvernul Ciucă”.

Deputata liberală amintește că Guvernul Ciucă a avut cea mai mare rată de absorbție a banilor europeni, de după momentul aderării la UE.

„Asta pentru că a existat un efort consistent al guvernării respective și al ministerelor…al Ministerului Fondurilor Europene la acea vreme, condus de Marcel Boloș. Și iată că dacă acest exercițiu ar fi fost făcut și de actualul guvern și respectiv de către ministrul Fondurilor Europene, ne-am fi aflat poate într-o altă situație din punct de vedere financiar’.

În ceea ce privește deficitul în general, Cristina Trăilă crede că ar trebui să ne uităm mai atent, la raportul pe care Mario Draghi l-a publicat, recent.

„L-a făcut public. Cred că la nivelul Uniunii Europene trebuie luată o decizie înspre ce direcție vrem să mergem. Spre o dezvoltare a investițiilor consistente la nivelul Uniunii Europene, cu un deficit evident, pe măsură, așa cum s-a întâmplat și în alte state, fie că vorbim de Germania, fie că vorbim de Franța sau alte state care au avut deficitele foarte mari, dar, au băgat foarte mulți bani în investiții. România este într-un astfel de moment și trebuie să ia o decizie sub acest aspect. Și atunci cred că filozofia la care face trimitere Mario Draghi în acest raport trebuie să ne dea și nouă de gândit și să vedem exact pe ce drum apucăm.

Și cred că este un drum în care investițiile să fie consistente și să dezvoltăm cu adevărat România, după aproape 35 de ani de la revoluție. Să nu uităm că proiectul de reindustrializare a României, inclusiv industria alimentară, industria de prelucrare, etc.

Mulți își arogă acest program ambițios. Dar să știți că finanțarea vine de la Ministerul Finanțelor și Marcel Boloș a fost cel care a găsit soluțiile pentru resursele pentru un asemenea program ambițios. Acolo vorbim de 3 miliarde de euro pentru reindustrializarea României”, a precizat Cristina Trăilă pentru PS News.

Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din acest an, cu un deficit de 122,8 miliarde lei, 6,94% din PIB, de la 87 miliarde lei, 5% din PIB, cât prevede legea bugetului adoptată la începutul acestui an.
Față de varianta pusă în dezbatere publică, rectificarea adoptată acum de către Guvern prevede fonduri suplimentare pentru Agricultură (+4,48 miliarde lei față de 2 miliarde lei în varianta inițială) și Dezvoltare (+1,95 miliarde lei față de o tăiere de 55 de milioane de lei în proiect).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: