Skip to content
Politică

Rectificarea bugetară stârnește valuri de reacții. Tomac: bugetul destinat românilor din Diaspora, redus cu 20%

agerpres.ro

Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), miercuri, într-o postare pe pagina personală de Facebook, atrage atenția asupra implicațiilor pe care le are rectificarea bugetară anunțată de actuala șefă a Executivului, Viorica Dăncilă.

Concret: potrivit lui Tomac, pe lângă scăderea bugetară pentru Administrația Prezidențială (mișcare deja cunoscută, aplicată și de USL pentru Presedintele Basescu), au fost vizate instituții care ofereau anumite servicii/ facilitați pentru diaspora

" "
" "

”Scăderi bugetare tactice – cine e marele pierzător?

Pe lângă entitațile pe care PSD le consideră parte a unui “stat paralel”, diaspora a fost văzută constant drept o altă amenințare la adresa stabilității și prosperității partidului.

Rectificarea bugetară vine drept o confirmare a acestei realități.

Pe lângă scăderea bugetară pentru Administrația Prezidențială (mișcare deja cunoscută, aplicată și de USL pentru Presedintele Basescu), au fost vizate instituții care ofereau anumite servicii/ facilitați pentru diaspora.

Asa, premierul Dancila a decis, in spirit de sărbătoare, cu ocazia Centenarului, să reducă cu 20% bugetul destinat românilor din Diaspora și vecinătatea imediată.

Ma refer aici la bani reduși de la Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni – 2,355 mil lei (20%) din bugetul destinat proiectelor pentru diaspora, dar și de la Ministerul Afacerilor Externe – 31,082 mil lei (6,8 mil euro !!!), bani necesari pentru activitatea optima a consulatelor din Uniunea Europeană.

Cea mai mare reducere de buget a fost gândită cu dedicație pentru Ministerul Cercetarii și Inovării – 122 mil lei (26 mil euro). Ghiciți ce? Cei mai mulți beneficiari ai proiectelor finanțate de minister sunt cercetători români de succes din întreaga lume, parte a diasporei, care, in mod cert, vor fi afectați de aceasta reducere.

Pentru a nu fi asociate aceste măsuri cu nervii produși recent de plăcuța cu mesaj dedicată PSD, adoptarea rectificării bugetului a fost amânată după data de 10 august, când revin guvernanții din concediu.

Amânarea nu reprezintă, însă, decât o alta ipocrizie cu care ne-am obișnuit. Guvernul PSD a declarat război celor aproximativ 4 milioane de cetățeni români din strainatate, reducând din banii care pot sprijini la schimbarea reală a imaginii țării peste hotare!”, scrie Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *