Skip to content
Politică

Rectificarea necesită noi explicații. Ialomițianu: Datele Ministerului Finanțelor nu reflectă realitatea EXCLUSIV

Octav Ganea

Rectificarea bugetară propusă de Guvernul Dăncilă rămâne una dintre cele mai importante subiecte aflate în dezbatere publică. Propunerile de tăieri și suplimentări de bugete au împărțit România în două, Executivul fiind acuzat că încearcă tăieri la instituțiile conduse de adversarii PSD. Un alt subiect apărut în urma rectificării face referire la avizul CSAT, necesar în cazul tăierilor de la servicii sau Administrația Prezidențială.

Citiți mai mult aici: Cazul CSAT. Ialomițianu: Rămâne de văzut dacă avizul va fi luat în considerare EXCLUSIV

Fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a declarat, miercuri, pentru PSnews.ro, că datele publicate de Ministerul de Finanțe sunt eronate, ele contrazicând alte informații oferite de către ale ministere ale Guvernului Dăncilă, care susțin propunerile de tăieri și alocări de fonduri.  Fostul ministru spune că reprezentanții Ministerului trebuie să lămurească situația pentru că, în caz contrar, avem de-a face doar cu o răfuială politică pe bani publici.

Guvernul Dăncilă ori își dă cu stângul în dreptul, ori datele despre rectificarea bugetară publicate de Ministerul Finanțelor Publice nu reflectă realitatea. Această situație apare ca urmare a declarațiilor unor ministerii din actuala guvernare care susțin că banii tăiați din bugetele unor instituții sunt destinați plății pensiilor și pentru acoperirea altor cheltuieli sociale. Dacă una din cele două variante este reală, înseamnă că avem de-a face cu răspândirea de informații eronate. Atunci, cum rămâne cu acuzațiile puterii despre opoziție că furnizează informații false, provocând panică în rândul populației și descurajând antreprenorii care doresc să investească în România?

Din proiectul de rectificare bugetară rezultă că bugetul destinat plății pensiilor se reduce cu 2,5 miliarde lei și nu este nevoie de alocări de sume suplimentare din bugetul de stat. Mai mult, veniturile bugetului de asigurări sociale se majorează cu 900 milioane lei în urma îmbunătățirii încasărilor din contribuțiile sociale. Dacă declarațiile miniștrilor Guvernului Dăncilă sunt adevărate, Ministerul Finanțelor Publice ar trebui să explice de ce au publicat date eronate. Totuși nu cred că specialiștii din acest minister au publicat date false pentru că ar răspunde penal. Este posibil ca actuala putere să dorească cu orice preț să taie bani de la unele instituții publice conduse de adversarii politici, având în vedere că aceste sume reprezintă 2% din cele 7 miliarde lei ce fac obiectul rectificării bugetare”, a declarat Gheorghe Ialomițianu, în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *