Skip to content
Politică

Rectificarea PSD inflamează PNL. Virgil Popescu trimite la colț „guvernul minus infinit” EXCLUSIV

news-mehedinti.ro

Rectificarea bugetară inițiată de către Partidul Social Democrat (PSD) inflamează Partidul Național Liberal. Vicepreședintele PNL Virgil Popescu trimite la colț ceea ce el denumește „guvernul minus infinit”.

CITIȚI ȘI: A doua rectificare bugetară: cine își umple buzunarele și cine rămâne cu buza umflată

Liderul PNL Mehedinți a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat pericolele pe care le implică a doua rectificare bugetară din acest an, anunțată astăzi de către cabinetul Mihai Tudose.

Concret: Popescu a tras un puternic semnal de alarmă potrivit căruia investițiile vor fi grav afectate de această rectificare.

„Nu e greu de ghicit ce se ascunde în spatele acestei rectificări bugetare. Când tai de la Ministerul Dezvoltării, când tai de la Ministerul Mediului de Afaceri, practic tai investițiile: că le tai de la primării, că tai de la PNDL, că tai de la Programul Start-Up Nation, că tai de la IMM-uri, înseamnă că duci banii în consum. Guvernul are neapărată nevoie de bani și-i duce la Ministerul Muncii, la bugetari, pentru promisiunile electorale pe care le-a făcut. Practic, sacrificăm investițiile pentru măriri nesustenabile de salarii. Dacă-mi aduc bine aminte, parcă au scăzut investițiile per total (publice și private) cu vreo 40%. Sunt curios cu cât se va închide anul 2017 ca procentaj din investiții realizate: dacă va crește procentajul de la 40% la 50%, poate 60%. Pentru că eu nu cred că se mai pot face investiții anul acesta în țară. Iar gogorița că vor respecta ținta de deficit și vor ajunge la 2,69% din PIB, asta nu cred c-o mai poate crede nimeni în condițiile actuale; decât dacă eventual mai rostogolesc din decembrie pe ianuarie niște cheltuieli”, a explicat deputatul PNL, adăugând că riscăm repercusiuni din partea Comisiei Europene.

În continuare, vicepreședintele Comisiei de industrii din Camera Deputaților le-a bătut obrazul PSD-iștilor pentru porecla „guvernul zero” aplicată de către aceștia executivului Dacian Cioloș, Virgil Popescu opinând că oamenii lui Mihai Tudose sunt „guvernul minus infinit”.

„N-am văzut încă proiectul, așa că i-aș întreba pe guvernanți câți bani au la cofinanțarea pe fonduri europene și câți bani au atras. Pentru că, dacă ei spuneau că guvernul Cioloș a fost «guvernul zero», ei sunt «guvernul minus infinit», pentru că au tăiat totul și n-au atras absolut nimic, decât măriri de salarii nesustenabile și minciuni. Pentru că Legea salarizării bugetare – aprobabă în august de Parlament – nu va fi aplicată la 1 ianuarie, din cauză că Guvernul a găsit deja o șmecherie să mărească salariile brute cu contribuțiile la asigurări și uite așa omul, fără să primească niciun ban în plus, va avea un brut mai mare – cum scrie în Legea salarizării unitare”, a afirmat PNL-istul.

Confruntat cu triumfalismul premierului Mihai Tudose, potrivit căruia creșterea economică de 8,8 la sută ne plasează pe locul al treilea din lume, Virgil Popescu a scos în evidență reversul medaliei: colectarea extrem de scăzută.

„Om fi noi a treia țară din lume la creștere economică, dar suntem prima țară la nivel de neîncasări a taxelor și impozitelor la bugetul de stat. Or, acest paradox dacă domnul Tudose ni l-ar putea explica, ar fi foarte bine. Ori este evaziunea fiscală extraordinar de mare (ceea ce înseamnă că avem un guvern și o administrație fiscală complet ineficiente, care nu știu ce trebuie făcut), ori sunt minciuni toate datele pe care ni le prezintă Guvernul. Pentru că nu poți să ai o creștere de 8%, în condițiile în care încasările la bugetul de stat (veniturile fiscale) sunt mult mai mici – au scăzut la 25%”, a zis liberalul.

Întrebat cum se vor reflecta toate aceste probleme în moțiunea de cenzură, Virgil Popescu a răspuns că aceasta este în lucru (urmând să fie depusă până la finele săptămânii viitoare), dar între timp PNL a redepus la Camera Deputaților moțiunea simplă pe energie „PSD fură curent”.

„Noi ieri (marți – n.r.) am redepus moțiunea simplă pe energie. Ea a fost abuziv respinsă de către Biroul Permanent al Camerei Deputaților, pentru că, în înțelepciunea PSD-isto-ALDE-istă, dacă cerem prin moțiune demiterea de către premier a unui ministru, noi n-am avea voie. Or, noi așa ceva n-am mai întâlnit! Am redepus-o în aceeași formă, și cu documente justificative care arată că nici vorbă de așa ceva – Curtea Constituțională nu s-a pronunțat pe așa ceva. Ne așteptăm ca să fie acceptată de Biroul Permanent (care va avea ședință luni) și discutată apoi săptămâna viitoare.

Iar textul moțiunii de cenzură este în lucru în momentul de față. Probabil că moțiunea de cenzură ar putea fi depusă joi sau săptămâna viitoare, urmând ca în termenul constituțional de 5 zile să fie dezbătută și apoi votată. Deci oricum: luna asta vom avea și moțiunea simplă pe energie, și moțiunea de cenzură”, a încheiat parlamentarul de Mehedinți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *