Skip to content
Politică Video

Rectorul Academiei de Poliţie: „Avem o concurenţă acerbă la înscriere, pentru că oferim un viitor sigur” EXCLUSIV (VIDEO)

Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, a oferit în exclusivitate pentru Psnews.ro primul interviu de la numirea sa în funcţie. Comisarul-şef de poliţie a vorbit despre concurenţă acerbă din ultimii ani, la înscrierea pentru locurile acestei instituţii de învăţământ.

De asemenea, rectorul a explicat care sunt beneficiile pentru absolvenţii Academiei de Poliţie şi care este profilul celor admişi. Potrivit comandantului, concurenţa ce nu a scăzut în niciun an sub 7 persoane înscrise pe loc la probele scrise a făcut din singura academie de poliţie din România cea mai „vânată” instituţie de învăţământ.

Dan Bucura: Invitatul interviurilor PSnews de astăzi este domnul comisar-şef Daniel Torje, rectorul interimar al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Bine aţi venit în studioul nostru, domnule comandant!

Daniel Torje: Bine v-am găsit.

Dan Bucura: Am să încep direct cu o primă întrebare legată de activitatea Academiei de Poliţie şi de ce mai reprezintă ea, pentru că, în momentul de faţă (cel puţin la nivel vizual), este una dintre instituţiile de învăţământ care asigură ceva mai special – şi anume: o repartiţie după terminarea studiilor. E unul dintre puţinele motive pentru care e din ce în ce mai vânată de către candidaţi. Se reflectă această senzaţie vizuală şi real, la ceea ce simţiţi acolo? Vin tot mai mulţi oameni, vor mai mulţi tineri către dumneavoastră? Cum este evoluţia, din punctul ăsta de vedere?

Daniel Torje: Da. Academia de Poliţie a fost, este şi va rămâne – zic eu – o instituţie de învăţământ căutată de tinerii care îşi doresc o carieră în Ministerul Afacerilor Interne. Într-o lume dominată de criza locurilor de muncă, de un şomaj crescut în rândul tinerilor, garanţia unui loc de muncă reprezintă, fără doar şi poate, un argument solid în opţiunea tinerilor pentru instituţiile de învăţământ superior. Însă Academia de Poliţie oferă şi alte avantaje tinerilor. Aş vorbi, în primul rând, despre posibilitatea pe care le-o oferă de a îmbrăţişa o meserie captivantă, care scoate în evidenţă anumite trăsături de caracter ale tânărului: curaj, spirit de abnegaţie, încredere în forţele proprii, dorinţă de sacrificiu. Aş spune, totodată, că Academia de Poliţie oferă servicii educaţionale şi condiţii de pregătire la standardele cele mai înalte. Şi, nu în ultimul rând, foarte important (poate la fel de important ca şi garanţia locului de muncă) este faptul că Academia de Poliţie oferă cazare, hrană şi echipament în condiţii de gratuitate. Toate acestea însumate fac din Academia de Poliţie o instituţie atractivă şi căutată de tinerii din ziua de astăzi.

Dan Bucura: Ce înseamnă „căutată”, faţă de alte universităţi, ca oferte? Cam ce număr de locuri? Bănuiesc că se schimbă (fiecare an are particularitatea lui), dar cam câţi studenţi (câţi cursanţi, de fapt), câţi candidaţi sunt pe locurile Academiei – în medie, aşa?

Daniel Torje: În medie, an de an, la începutul examenului de admitere, concurenţa se află undeva la 16 pe un loc.

Dan Bucura: O! Mult!

Daniel Torje: După parcurgerea probelor eliminatorii, s-ajunge la o cifră de 10, până la minim 7 pe un loc. Deci n-am coborât sub cifra de 7 pe un loc la probele scrise.

Dan Bucura: Este cam cea mai serioasă concurenţă.

Daniel Torje: Da.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *