Skip to content
Politică Video

Rectorul Daniel Torje: „Sportul şi teatrul m-au ajutat să mă pot apropia de sufletul omului” EXCLUSIV (VIDEO)

Cu doar câteva săptămâni înainte de concursul de titularizare pentru postul de rector al Academiei de Poliţie, comisarul-şef Daniel Torje şi-a prezentat, la inteviurile video PSnews.ro, o parte dintre proiectele personale.

În discuţiile cu jurnalistul Dan Bucura, comandantul a dat şi o replică celor care i-au contestat numirea, aceştia invocând cariera sa din trecut, inclusiv apartenenţa la grupul umoristic Vouă.

Pe final, omul care are mari şanse să fie titularizat ca al optulea rector al Academiei a făcut o scurtă radiografie a activităţii predecesorilor săi.

Dan Bucura: Vă propun să revenim un pic la persoana dumneavoastră. Aţi fost numit relativ recent pe acest post – momentan, interimar – de rector al Academiei. Care credeţi că au fost atuurile pentru această numire şi ce v-a propulsat, până la urmă, pe această funcţie astăzi?

Daniel Torje: Lucrez în Academia de Poliţie de 24 de ani. Din cei 24 de ani, în 10 ani am îndeplinit funcţii de conducere. Vreau să cred că în cei 10 ani am făcut dovada unor calităţi manageriale care i-au determinat pe colegii mei să mă aleagă, la un moment dat, preşedintele Senatului Universitar. Fie că vorbim de Academia de Poliţie sau de orice altă universitate din România, vreau să cred că conducătorul acestei instituţii trebuie să fie, în primul rând, un bun pedagog. El trebuie să aibă capacitatea de a crea şi de a menţine un cadru specific educaţiei. De asemenea, trebuie să aibă capacităţi organizatorice, să aibă abilitatea de a stabili priorităţile şi de a-şi coordona sarcinile, să aibă uşurinţă în comunicare, să aibă talentul de a transmite studenţilor sau elevilor plăcerea de a învăţa, să aibă capacitatea de a asculta, să aibă iscusinţa de a menţine un echilibru între autoritatea şi libertatea în echipă şi, nu în ultimul rând, să fie devotat instituţiei. Cred că toate aceste lucruri i-au determinat şi pe cei din conducerea Ministerului de Interne, la un moment, să-mi încredinţeze comanda Academiei de Poliţie.

Dan Bucura: La numirea dumneavoastră, au fost câteva voci (nu multe) care v-au contestat. A fost un episod pe care ei l-au invocat: dumneavoastră aţi avut o carieră paralelă – să spunem aşa – şi în domeniul actoriei. Poate clarificăm un pic acest episod: de ce credeţi că au existat oameni care au contestat, aşa cum am spus, ceea ce dumneavoastră aţi făcut şi dacă v-a folosit, până la urmă, acea perioadă în care aţi activat şi ca actor semi-profesionist sau neprofesionist, nu?

Daniel Torje: Da. Majoritatea oamenilor au, pe lângă activitatea profesională de bază (să-i zic aşa), şi o preocupare extra-profesională sau o pasiune. În timpul meu liber, drumurile m-au dus spre sala de sport sau sala de teatru. Ambele m-au ajutat în viaţă să-mi dezvolt capacităţile fizice şi intelectuale. Am urcat, la un moment dat, pe scenă din dorinţa de a oferi un dram de bucurie oamenilor. Am rămas acolo, pentru că actori renumiţi, regizori, scenarişti sau diferite personalităţi din viaţa publică românească m-au apreciat pentru ceea ce am făcut, m-au susţinut şi m-au încurajat. Atât sportul, cât şi teatrul m-au ajutat foarte mult să mă apropii de sufletul oamenilor, m-au învăţat că performanţa într-un colectiv înseamnă să comunici foarte bine cu cei din jurul tău, înseamnă o susţinere şi un spirit de echipă, înseamnă încredere în forţele proprii şi încrederea în cel de lângă tine, înseamnă să-ţi iubeşti oamenii. De fapt, acest lucru m-a ajutat să cultiv studenţilor în Academia de Poliţie iubirea faţă de semeni şi vreau să cred că fiecare student care a lucrat cu mine are imprimat aşa, în conştiinţă şi în sufletul lui, respectul faţă de cetăţean, îndatorirea lui de a fi mereu în sprijinul cetăţeanului. Iată două aspecte care m-au ajutat foarte mult în activitatea pe care o desfăşor în Academia de Poliţie.

Dan Bucura: Spuneţi-mi două-trei proiecte de care aţi vrea să vă legaţi numele, ca rector al Academiei de Poliţie. Ce vreţi să finalizaţi pe mandatul dumneavoastră?

Daniel Torje: Sunt foarte multe proiecte, dar, dacă ar fi să mă leg de componenta didactică, aş spune: creşterea calităţii actului didactic, promovarea unui învăţământ modern şi euristic sau schimbul de bune practici cu instituţii din întreaga lume… Dacă m-aş referi la componenta logistică, aş spune: proiectul poligonului de tragere sau reabilitarea bazinului de înot sau proiectul de supraveghere perimetrală. Însă cel mai important proiect de care eu vreau să-mi leg numele este legat de comunitatea universitară şi de atmosfera de lucru din Academia de Poliţie. Adică îmi propun să creez acel climat de muncă, prin care colegii mei să regăsească plăcerea de a munci, dorinţa de a performa, de a avea iniţiativă şi de a se implica cu dăruire în realizarea binelui comun. De acest proiect vreau să-mi leg numele – adică vreau să-şi aducă aminte de rectorul Torje ca un comandant care a pus pe ordinea de zi, pe agenda lui de lucru, în centrul preocupărilor sale omul: student, cadru didactic.

Dan Bucura: Cum aţi caracteriza activitatea managerială a celor de dinaintea dumneavoastră?

Daniel Torje: În cei 25 de ani de existenţă, la comanda Academiei de Poliţiei s-au aflat 7 rectori. Recent (mai exact, pe data de 14 aprilie), pentru prima dată, i-am adunat pe toţi la un loc. A fost un semn de recunoştinţă pentru tot ce au făcut ei în dezvoltarea instituţiei noastre. A fost o lecţie dată, că generaţia de azi a învăţat bine lecţia recunoştinţei şi că uitarea nu ne-a întunecat conştiinţa. Fiecare a lăsat ceva în urma lui. Aşa îmi propun şi eu: pe drumul pe care l-am ales să las în urma mea o amprentă, o urmă a performanţei manageriale de care să se bucure generaţiile care vor veni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *