Deși majoritatea românilor – și, ne place sau nu, chiar și serviciile secrete, plătite cu bani grei să ne apere de interferențe străine – au fost șocați de războiul hibrid total declanșat de Rusia împotriva țării noastre, au existat voci care au avertizat de multă vreme că am putea ajunge aici.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, scria, de pildă, acum mai bine de un an, în august 2023, în articolul „Moscova este aici!”:
„O altă instituție a Statului Român care a înțeles că trebuie să–și asume rolul constituțional și legal pe care îl are este Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). În ultimele săptămâni, se derulează o serie de investigații privind modul în care AUR utilizează resursele financiare. Dacă anchetă s-ar extinde, dincolo de banii alocați prin AEP, pentru partide, este foarte posibil că și alte instituții ale statului, cu atribuții în domeniu, să constate că AUR utilizează resurse prin mecanisme complexe, netransparente.
De altfel, nu este exclus să aflăm că România se află pe lista celor 20 de țări în care Rusia a „investit” peste 300 de milioane de dolari pentru a susține candidați și partide politice. Aceste date au fost făcute publice de serviciile de informații americane, la solicitarea Președintelui Biden.
Deși nu cred în șansele AUR de a câștigă alegerile în România, acest partid, lăsat să prindă rădăcini, poate afecta serios parcursul democratic al României. După trei decenii în care am încercat – și am reușit – să aducem țară înapoi în Europa civilizată și să fim sub protecția NATO, un AUR de 18 – 20% în Parlamentul României, după 2024, ar putea să reprezinte o frână a dezvoltării. Cu circ, urlete, instigare la violență, abordări radicale, antisemitism și xenofobie, adică prin readucerea în politică românească a practicilor legionare, nu avem cum să fim optimișți pentru viitor.
Poate că ar trebui să vedem mai clar cum a fost posibil că Moscova să finanṭeze la Bucureṣți acțiuni de propagandă politică, să finanṭeze foṣți ṣi actuali politicieni, foṣți miniṣtri, jurnaliṣți, proprietari de posturi mass-media, experṭi, (foṣți) profesori universitari. Aș dori să știu dacă Rusia se folosește inclusiv de anumiți preoți, care participa la ședințele unor partide extremiste, cu discurs explicit pro Moscova.
Poate că a sosit momentul că partidele politice serioase să lase luptele de rutină, să lase ṣi sondajele de opinie, multe dintre ele realizate într-o manieră speculativă (adică cu gândul la interesul clientului), ṣi să constituie o comisie parlamentară care să investigheze influenṭele politice ale Rusiei în România. Parlamentul este, conform Constituției, forumul suprem de dezbatere, într-o societate democratică. În condițiile în care peste tot în Europa se discuta aceste teme în mod deschis, cu cărțile pe masă, nu văd de ce noi nu am fi preocupați de acest fenomen malign de distorsionare a vieții politice românești.
Citește mai multe AICI.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News