Remus Pricopie: Analizăm dacă AUR se mai califică să fie un partid politic

Remus Pricopie la Puterea Știrilor

Invitat în studioul Puterea Știrilor, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a anunțat că analizează, din perspectivă juridică și din perspectiva științelor politice, în ce măsură AUR se mai califică să fie un partid politic finanțat inclusiv din banii românilor.

Declarația rectorului vine după ce AUR a împărțit luni, 2 octombrie, pliante studenților de la SNSPA prin care îi îndemna să se lase de facultate și să intre în partid.

„Au intrat în clădire până la ultimul etaj”

„Președintele AUR a anunțat de duminică seara că va veni la SNSPA. N-a venit. Care a fost abordarea noastră? Legal, dacă dvs. vreți să veniți la SNSPA și să intrați într-o sală de clasă, conform legii, aveți voie. N-aveți voie să intrați când avem un examen sau n-aveți voie să intrați în bibliotecă, pentru că acolo e gestiune. Sunt niște reguli, dar altfel, spațiul universitar – în orice universitate – este liber. Acest lucru creează un spațiu al libertății de gândire, de acțiune și de exprimare, în condițiile în care lumea îl respectă. Constituția României, dar și legile altor țări consființesc acest lucru: este un spațiu liber, însă n-ai voie să faci propagandă politică sau alte lucruri. Deci eu le-am spus că nu există restricție. A intrat cine a dorit. În momentul în care cineva a desfășurat o activitate pe care noi am considerat-o că este în afara regulamentelor și legilor, au avut instrucțiuni colegii mei și personalul administrativ să le semnaleze, să le spună civilizat acest lucru: <<Nu aveți voie să împrăștiați materiale politice într-o unitate de învățământ>> Asta a fost tot. N-am vrut să opunem rezistență. Mi s-a spus duminică seara să chem jandarmii, să chem poliția. N-am făcut-o. Doar verbal. Asta a fost decizia noastră și este ancorată în practica universitară și în legislație.

Au intrat în clădire până la ultimul etaj. Au intrat în birouri, au încercat să intre în dialog cu studenții și cu profesorii. Până la urmă au plecat, dacă n-a fost chef de scandal la SNSPA. Sunt două fapte grave în acest caz: În primul rând, vorbim de o acțiune pe care o desfășoară, nu o persoană, ci o instituție, iar această instituție se cheamă partid politic(…)

Prima regulă pe care trebuie să o respecte un partid politic pentru a funcționa, conform legilor partidelor politice, este să respecte legea. Dacă nu respecți legea, ca partid, atunci te situezi în afara legii. Și vă spun clar, că tot vreți o știre: noi analizăm, din perspectivă juridică și din perspectiva științelor politice, în ce măsură AUR se mai califică să fie un partid politic finanțat inclusiv din banii noștri”, a declarat rectorul SNSPA, Remus Pricopie, în direct la Puterea Știrilor.

„Scriu că dacă ajunge AUR la guvernare o să deființeze SNSPA-ul”

„Știți fenomenul legionar, știți cum au plecat de la astfel de fenomene și au ajuns chiar la omorârea profesorilor universitari. Ceea ce face acum George Simion este primul pas în a spune: <<nu trebuie să ne lăudați, dar măcar închideți ochii, ori vă terminăm>>

Pe pagina de Facebook a SNSPA-ului, dacă intrați în mesaje – postate probabil de commando-ul de ieri – veți vedea că scriu că dacă ajunge AUR la guvernare o să deființeze SNSPA-ul. Asta este societate democratică? Cine desființează universități? Regimurile dictatoriale. Biden nu este criticat de niciun profesor universitar? Președintele Franței sau cancelarul Germaniei nu este criticat de niciun profesor universitar? Toți sunt criticați”, a mai declarat rectorul SNSPA, în exclusivitate la Puterea Știrilor.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL