Remus Pricopie, rectorul SNSPA (Școala Națională de Studii Politice și Administrative), invitatul Marinelei Angheluș în emisiunea „ Puterea Știrilor”, a vorbit despre pericolul scenelor de violență verbală desfășurate, zilele trecute, în Parlamentul României, numindu-le acte de huliganism dar a emis și ipoteza că acestea pot fi scenarii bine regizate în scopul de a stârni interes național și, implicit, audiență maximă.
„Este foarte clar că AUR nu-i reprezintă pe români pentru că românii nu sunt huligani, românii nu sunt bătăuși, românii nu sunt mincinoși. Și fac trimitere doar la câteva dintre activitățile liderului AUR, dl. Simion care a mințit că a avut vizită privată la Vatican, la Papă …). A fost bătăuș în momentul în care, la o activitate AUR (cred că în august, s-a întâmplat) pur și simplu l-a lovit și a smuls telefonul din mână unui cetățean care le-a întrebat despre Moscova și el s-a enervat pe loc. Iar acțiunile de ieri sau de alaltăieri din Parlament sunt acțiuni specifice unui huligan. Iar eu, în postarea de ieri, chiar am luat din Dicționarul limbii române semnificația cuvântului ca să se vadă că nu este nicio exagerare sau interpretare de-a mea. Este exact ceea ce am văzut în Parlament.
Lucrurile însă, nu sunt chiar atât de simple, în sensul că nu avem de-a face cu un moment jenant, neplăcut din Parlamentul României. Nu, avem de-a face cu o serie de activități sistematice ale acestui partid cu scopul de a produce zarvă, de a produce îndepărtarea cetățeanului de rând, de instituțiile fundamentale ale statului. Oamenii se uită și spun: „ăsta e Parlamentul României, m-am săturat de Parlamentul ăsta”, când, de fapt, Parlamentul este instituția fundamentală a unui stat democratic. E discreditarea instituțiilor”.
Scena de teatru bine regizată de AUR chiar in Parlament
„Nu vreau să speculez. Sunt profesor, sunt autor, am studiat istoria comunicării, inclusiv zona patologică a comunicării: manipulare, propagandă. Se încadrează perfect în acest scenariu. Nu știu dacă cei doi joacă teatru sau nu. Este o teorie care spune că trebuie să creezi un conflict cât mai mare ca să creezi audiență. Vă dau exemplu: AUR a venit la SNSPA și atunci am cerut tuturor colegilor, sub nicio formă, să nu intre în vreo în conflict verbal sau de altă natură cu ei. Au urcat până la etajul opt, au împărțit flayer-ele cu Pârvulescu și au plecat repede (dacă nimeni nu s-a certat cu ei). Prin urmare, este posibil ca cei doi să joace teatru pentru a crea cea mai mare zarvă posibilă în inima celei mai importante instituții dintr-o țară democratica-Parlamentul României”.
Scenele de huliganism marca AUR- pericol al democrației
„Dați-mi voie să încetez acum comentariile la adresa celor doi: Șoșoacă și Simion și să încep o critică la dresa instituțiilor statului care încurajează aceste lucruri. Simion a mers, în urmă cu câteva luni, la un minister (cred că Ministerul Sănătății) și pur si simplu a îmbrâncit un portar care își făcea datoria și a intrat în acea instituție spunând că este parlamentar. Prin urmare, nu i se aplică nicio regulă. Ați auzit să fie dată vreo sancțiune domnului Simion și celor care au fost acolo? Nu, nu s-a sesizat absolut nimeni. A lovit în stradă, un cetățean. Nu s-a sesizat nimeni. A venit la SNSPA. Eu am plângerea penală pe masă și analizăm în ce măsură o depunem sau nu, pentru că din nou, și acolo pot fi elemente de interpretare și dacă Parchetul nu se sesizează, înseamnă că este OK să te duci in universități și să faci circ”.
Instituțiile statului tot nu reacționează
„Ieri, pentru a 2-a oară, am cerut să se constituie o Comisie parlamentară. Eu știu legea și în legea partidelor scrie foarte clar ca partidele politice trebuie să respecte legislația României. În momentul în care tu nu respecți în mod sistematic legile României, dar folosești bani de la statul român, adică de la cetățeni, pentru a-ți finanța acțiunile prin care nu respecți legile României, înseamnă că avem o problemă”.
Constituția României și legea partidelor ne spun cum poți să desființezi un partid politic care nu respectă legile României
„Din punctul meu de vedere, ca profesor, în mod normal, acest partid ar trebui să intre într-o analiză serioasă la nivelul Parlamentului, pentru că numai la nivelul Parlamentului poți să chemi toate instituțiile statului și să întrebi: este adevărat că dl. Simion colaborează cu fostul KGB? Da sau nu? Și atunci înseamnă că noi avem un partid politic care e condus de un colaborator al un serviciu secret. E legal sau nu este legal ca acest partid să facă ceea ce face în Parlament? Da sau nu. Constituția României și legea partidelor ne spun cum poți să desființezi un partid politic care nu respectă constituția și legile României. E prima dată în România când se pune această problemă, dar și în Statele Unite ale Americii este prima dată când se pune problema dacă un fost președinte a respectat sau nu Constituția și dacă mai are dreptul să candideze din nou. Democrația întotdeauna va avea situații de genul acesta. Pentru că în Rusia nu se poate face așa ceva”.
Exemplu, Republica Moldova: un partid a fost scos în afara legii
„Maia Sandu a dat dovadă de mai mult curaj. Este vorba de o un partid politic și de niște cetățeni ai României care sapă la fundația României și, în același timp, spun că ei sunt patrioți și aruncă cu invective în stânga și în dreapta”.
In ultimele sondaje partidul nou format al Dianei Șoșoacă, SOS România e cotat cu 8% în intenție de vot. Oare cum va arăta imaginea României în Parlamentul European după 2024?
„Eu mențin părerea că este o mare diferență între un sondaj și situația de pe teren. Nu îi acuz pe cei care au făcut sondajele de lipsă de profesionalist prin rezultatele unei cercetări, dar uneori sondajele surprind un moment. Ori atunci când ești foarte vizibil, inclusiv prin scandal, cuplat cu anumite nemulțumiri ale oamenilor (întotdeauna există nemulțumiri. Și în Statele Unite există nemulțumiri în raport cu Biden, în Franța în raport cu Macron ș.a.m.d.) acești extremiști încearcă să confiște nemulțumirile oamenilor, ducându-i într-o zonă care este absolut periculoasă. Ei copiază absolut tot ce a fost mai radical în ultimii 70 de ani în Europa, chiar mai mult, in 100 de ani… tot ce a fost mai radical de-a lungul timpului ei readuc în actualitatea românească. Iar acest lucru nu se întâmplă numai în România, se întâmplă și în altă parte”.
Ce înseamnă mesajul „Noi nu luăm prizonieri?”
„Este un îndemn la crimă! Cei care știu semnificația acestui mesaj” Noi nu luăm prizonieri”- înseamnă „Vă omorâm”. Acestea sunt mesajele pe care le transmit radicalii din România și din alte țări europene. Și mai este un aspect: comportamentul lor este destul de apropiat, indiferent că vorbim de Olanda, de România sau de radicalii din Spania sau din Franța, parcă ei citesc același manual. Ori acestea nu sunt întâmplări. Este un proces coerent de slăbire a Europei”.
Cum ar trebui să reacționeze societatea la astfel de incidente
„ Jurnaliștii au reacționat și am văzut articole peste tot, dar rolul jurnalistului este să informeze. Jurnalistul nu poate să creeze, să vorbească în numele cetățeanului. Din păcate, am văzut foarte puține reacții serioase ale oamenilor, pentru că de multe ori ai tendința să zici: ia uite și nebunii ăia ce au făcut și să glumești.'”
Câte sancțiuni au primit membri AUR?
„Parlamentul, la un moment dat, i-a aplicat o sancțiune doamnei Șoșoacă, pentru un comportament similar. Dacă noi am fi făcut așa ceva pe stradă, jandarmii ne ridicau. Dacă doi elevi fac așa ceva, li se scade nota la purtare, sunt chemați părinții la ședință, dați exemplu negativ, instituția reacționează, prin urmare, ce pricepi ceilalți elevi când în Parlamentul României se face așa ceva și nu se întâmplă absolut nimic?”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News