Skip to content
Educație

Rectorul UBB, Daniel David, consideră că renunțarea la titlul de doctor după identificarea plagiatului trebuie să aibă și consecințe

Renunțarea la titlul de doctor trebuie să atragă și consecințe administrative, iar experții din noua Comisie care va evalua doctoratele trebuie aleși independent și nu în consultare cu universitățile. Sunt două dintre observațiile cheie transmise de Universitatea Babeș-Bolyai la Legile Educației.

Conducerea universității clujene, cea mai mare ca număr de studenți din țară, a formulat două categorii de observații la Legea Educației pentru învățământul superior, pe care le-a transmis recent Ministerului Educației.

Rectorul UBB, Daniel David, a detaliat într-un interviu acordat Europei Libere aceste observații.

Propunerile, care se întind pe aproape 40 de pagini, se împart în 2 categorii: una privind clarificarea și eliminarea confuziilor din textul de lege și o alta, împărțită pe alte patru categorii, care vizează patru puncte strategice care ar trebui îmbunătățite în noul cadrul legislativ, a explicat Daniel David.

Acestea se referă la definirea universităților multiculturale, integritatea academică – rolul CNCTADU, fie și în format nou, respectiv renunțarea la titlul de doctor – continuarea carierei după vârsta de pensionare și performanța academică.

Rectorii universităților din țară, reuniți în Consorțiul Universitaria, s-au întâlnit săptămâna trecută cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministerul și reprezentanții Consorțiului au transmis un comunicat de presă comun, din care reiese că o parte din propunerile discutate vor fi înglobate în noua Legea a Educației.

Unele universități, precum UBB, au anunțat că vor transmite propuneri și pe cont propriu. Anterior și Academia de Studii Economice (ASE) a formulat o serie de obiecții la Legea Educației.

În interviul acordat Europei Libere, rectorul Daniel David a vorbit și despre care este rolul rectorilor în raport cu plagiatul de care este acuzat premierul Nicolae Ciucă.

Principalele declarații ale lui Daniel David:

Am cerut menționarea prin Lege și nu prin Ordin de ministru a ce înseamnă universitate multiculturală;

Experții din CNTACDU, sau din structura care îl va înlocui, trebuie aleși fără consultarea universităților;

Nu renunți la titlul de doctor și gata, prin asta recunoști că a fost o problemă de integritate care atrage consecințe;

Cadrele didactice între 65-70 de ani își pot continua activitatea, nu doar pentru că vor, ci trebuie să îndeplinească anumite criterii;

E nevoie de mecanisme rapide, transparente și obiective care să poată tranșa într-o lună jumătate problema unui plagiat;

Un rector nu poate privi o acuză de plagiat ca pe o certitudine, ci trebuie să enunțe principii, care să se aplice apoi de la președinte la oricine;

Citește articolul integral AICI. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *