Skip to content
Politică

Rectorul Universității București a DEMISIONAT: Lucrurile au luat o întorsătură grotescă!

ziuaconstanta.ro

Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti si unul dintre putinii rectori care nu au semnat scrisoarea de sustinere a lui Valentin Popa pentru Ministerul Educatiei, și-a anunțat demisia din CNATDCU, luni, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

CNATDCU a primit in ultimii ani o atentie uriasa din partea clasei politice, date fiind verdictele de plagiat pe banda rulanta in cazul unor demnitari de rang inalt precum Gabriel Oprea, Petre Toba, Florentin Pandele.

Mesajul integral al lui Mircea Dumitru:

Vă rog să luați notă de demisia mea din toate funcțiile pe care le ocup în cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU): membru în Consiliul General, Președinte al Comisiei de Filosofie, membru al Comisiei de Filosofie.

Domnule Ministru,

Prezența mea în acest Consiliu ar fi total irelevantă și ar induce unui observator imparțial de bună credință falsa impresie a unui acord de fond între viziunea dumneavoastră și a mea cu privire la standardele eticii academice, în timp ce mie îmi este evident, urmărind declarațiile publice de astăzi ale domniei voastre, că aș fi pus în situația de a accepta compromisuri care sunt inacceptabile.

Am reflectat la nevoia de a pune în acord conduita mea publică și asumarea unor funcții în serviciul comunității academice cu valorile integrității profesionale în care continui să cred cu obstinație. Și am ajuns la concluzia că un act salubru de minimă decență publică este să mă retrag din toate funcțiile asociate cu funcționarea Ministerului Educației.

Atâta timp cât poziția de ministru a fost gerată de un obedient membru de partid, executant servil al poruncilor venite ”de la centru”, deși nu m-am simțit în ordine cu mine însumi, am considerat că nu există – încă – o puternică incompatibilitate între, pe de o parte, faptul ca demnitarul cu cea mai înaltă funcție în sistemul de educație era un agramat lamentabil și un incult irecuperabil și, pe de altă parte, lucrarea mea în slujba acreditării academice în domeniul meu de expertiză, filosofia. Am considerat că e o datorie pe care o am față de comunitatea mea profesională.

Dar acum, lucrurile au luat o întorsătura grotescă!

Atunci când demnitatea publică ocupată cândva de Spiru Haret îi revine unui universitar care este și rector, iar acesta suferă dramatice episoade de luptă infantilă cu gramatica de bază a limbii române și ar trebui, mai degrabă, să „pună mâna” pe o carte elementară de sintaxă și de semantică a frazei, decât să gestioneze o reponsabilitate uriașă pentru copiii și viitorul acestei țări, … ei bine! în astfel de circumstanțe, prezența mea în continuare în consilii ale ministerului ar dăuna mult propriei mele sănătăți sufletești.

Din păcate sau, cine știe, poate din fericire, constat că nu mai sunt contemporan cu propria mea epocă sau cu timpul vieții mele! Este momentul să ma retrag în liniște și să „îmi cultiv propria grădină” (Voltaire).

Fără speranță, dar împăcat cu mine însumi,
Mircea Dumitru

2 comentarii la “Rectorul Universității București a DEMISIONAT: Lucrurile au luat o întorsătură grotescă!

  1. Ar trebui ca 21 de milioane de români să-l ia ca exemplu și să „demisioneze” din toate funcțiile, inclusiv din cea de cetățean român ? Nu, nu asta-i soluția. Demisia este o soluție extremă pentru cei care nu mai pot, nu mai vor sau nu mai sunt capabili să facă ceva.
    De pe poziția lui ar trebui să devină un opozant, nu un demisionar.
    Dacă toți fug ca iepurii și își dau demisia, ce șanse mai sunt ca sistemul (în speță, Min Ed) să nu „meargă” în derivă ?

    Domnul „filozof șef” de la Univ. Buc. ar trebui să știe că progresul se naște din antagonisme, nu din demisii și abandonuri.

  2. Lăudabil, ca act de demnitate profesională. Dar care sunt consecinţele? Încă un post disponibil pentru incompetenţi. Oare nu-i ajutăm, în acest mod, să-şi atingă scopurile? OAMENI domnul Dumitru ar trebui încurajaţi şi susţinuţi de societate să nu renunţe.
    Tocmai continuarea activităţii ar putea reprezenta un model şi un cui în coasta oportuniştilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *