Skip to content
Politică

Rectorul Univesității din București, puternic semnal de alarmă: Manualul unic, o idee falimentară EXCLUSIV

ziuaconstanta.ro

S-a dat startul învătământului preuniversitar și apar din nou aceleași discuții despre care sunt problemele cu care se confruntă educația din România și cum pot fi acestea rezolvate.

Astfel, redacția PSnews.ro a luat legătura cu fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, pentru a analiza situația educației în momentul de față. Rectorul Univesității din București remarcă că problemele învățământului au rămas cam aceleași ca în trecut cu precizarea că nouă este situația îngrijorătoare a manualelor, proiectul manualului unic fiind o idee falimentară.

„Se pare că sunt aceleași probleme ca în anii anteriori. În primul rând, felul în care se prezintă clădirile școlare. Sunt foarte multe clădiri care nu au aviz din partea autorităților sanitare. Este aceeași problemă ca în anii anteriori, dar s-a acutizat problema manualelor prin decizia manualului unic: întârzierea cu care au apărut și greșelile care au fost sesizate în câteva dinte aceste manuale. De asemenea, rămâne în continuare problema masteratului didactic, cum anume vor fi formați profesorii care vor lucra în gimnazii și licee. Sunt cam aceleași probleme pe care le avem de ani de zile. 

Problema manualului a fost prost gestionată. Celelalte probleme au existat și înainte și din păcate nu s-au făcut pași importanți, nu s-au înregistrat progrese deși au fost făcute promisiuni solemne foarte încurajatoare din partea guvernanților. Dacă celelealte chestiuni erau foarte greu de rezolvat și erau mai mult demagogice promisiunile că vor rezolva problema școlilor, clădirilor, totuși problema manualului a fost acutizată prin decizii care nu au fost deloc inspirate. Prin manualul unic au crezut că pot să gestioneze mai bine situația, fiind mai dificil să o gestioneze prin mai mulți autori. Până la urmă ideea aceasta că o singură editură și o singură echipă ar putea să rezolve problema s-a dovedit că nu este benefică pentru educație.

Am susținut și acum câteva luni când a apărut în public pentru prima oară discuția despre manuale și a fost anunțată decizia Ministerului Educației cu privire la acestea că instistența legată de manualul unic este în răspăr cu ceea ce se întâmplă astăzi în lume. Situația trebuie lăsată să fie rezolvată de profesorii care scriu manuale și de către editurile care sunt specializate în publicarea acestor manuale. Nici la disciplinele științifice cum ar fi matematica, științele naturii nu există o practică în momentul de față în lume prin care să existe un singur manual. Manualul unic este o idee falimentară. Ar trebui să tragă concluziile de rigoare și să accepte că a fost o greșeală”, a precizat rectorul universității din București.

Citiți mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *