Skip to content
Politică

UPDATE Recunoaşterea căsătoriilor gay, amânată de CCR

www.businessinsider.com

 

UPDATE

Curtea Constituţională a decis, joi, să amâne o decizie privind recunoaşterea căsătoriilor încheiate între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate până pe 29 noiembrie, fiind luată în calcul şi varianta de a cere date suplimentare de la Curtea Europeană de Justiţie.

În şedinţa de joi, Curtea Constituţională a repus pe rol dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor gay şi a audiat din nou părţile, inclusiv pe cuplul care a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, anunță news.ro.

În urma discuţiilor, judecătorii au hotărât să amâne decizia pentru a strânge mai multe informaţii. CCR ia în considerare inclusiv solicitarea de puncte de vedere de la Curtea Europeană de Justiţie, pentru a vedea cum au fost rezolvate situaţii asemănătoare în alte state ale Uniunii Europene. Dacă se vor cere astfel de puncte de vedere, o decizie nu va putea fi dată nici pe 29 noiembrie.

————-

Recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în străinătate, va fi din nou dezbătută, în cursul zilei de joi, la Curtea Constituţională, după ce judecătorii au dispus acum o lună reaudierea cuplului gay care cere revizuirea legii.

Cazul a fost amânat în luna septembrie, CCR luând decizia că trebuie să reaudieze părţile, având în vedere complexitatea cazului.

„(Dosarul – n.r.) prezintă un caracter de noutate, de complexitate. Trebuie să vedem cu multă atenţie şi dosarul instanţei care ne-a fost trimis şi să citim toate intervenţiile făcute de agenţii şi ONG-uri (…) Este foarte complex, a trebuit să examinăm şi legislaţie europeană, tratate, Carta fundamentală a drepturilor, directive europene şi nu e atât de simplu să decizi într-o cauză cu un impact mediatic foarte mare”, a spus Dorneanu, pe 20 septembrie.

Preşedintele Curţii a subliniat că judecătorii „nu vor să greşească” în acest caz şi de aceea vor cere şi reaudierea părţilor, respectiv instituţii ale statului, cuplul căsătorit în Belgia, precum şi părinţii acestora, potrivit News.ro.

De asta am dat un termen mai îndelungat, pentru a se efectua şi procedura cu Statele Unite, având în vedere că unul din părinţii cuplului locuieşte în America”, a spus Dorneanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *