Skip to content
Politică

Redefinirea electoratului captiv. Șantajul cu apă caldă ca formă de presiune electorală

Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan și-a preluat mandatul de Primar General al Capitalei. Lăsând la o parte primele declarații mai ample, între care s-a numărat și aberanta formulare referitoare la introducerea carantinei ”unor străzi”, rezumatul primei zile de mandat a lui Nicușor Dan aruncă ceva lumină într-o strategie politică pe care guvernanții au aplicat-o cu succes la nivelul Bucureștiului.

În timpul unei conversații joviale post-jurământ, Nicușor Dan este informat de Ludovic Orban că, acum, premierul are toate motivele să transfere integral fondurile pentru apa caldă a bucureștenilor, nemaifiind necesar niciun artificiu. Declarația nonșalantă a fost filmată de reporterii de la recorder.ro, în cadrul unui scurt metraj în care Nicușor Dan depune jurământul, se plimbă prin primărie, își ia biroul în primire și organizează o primă ședință privind pandemia.

Ceea ce frapează aici este disponibilitatea actualului premier de a recunoaște că liberalii au manipulat fondurile pentru ”apă caldă” câtă vreme primarul Capitalei a fost un membru PSD. Acum, când primăria este locuită de un susținut liberal, astfel de manevre sunt considerate non-necesare. Ceea ce trădează mai multe lucruri.

Primul este acela că, pentru a câștiga alegerile, liberalii și-au asumat, măcar în Capitală, manipularea agendei publice prin restricții guvernamentale de fonduri. Acest demers a lovit în interesele electorale ale PSD. Dar ținta primară nu au fost guvernanții locali PSD, ci oamenii care s-au trezit fără apă caldă. Rememorarea zilelor pre-Revoluție, în care apa era disponibilă doar în cantități minuscule și fără avertismente de oră și timp, a făcut rău, întâi de toate, cetățenilor pe care liberalii i-au chemat la urne. Strategia liberală nu s-a aplicat doar apei calde. De un an de zile, Guvernul condus de Ludovic Orban a blocat proiectul de infrastructură destinat centurii Bucureștiului, pentru a-l debloca imediat ce Nicușor Dan a devenit premier.

Al doilea lucru frapant este că această tactică este considerată a fi fezabilă de Ludovic Orban. Premierul nu doar că o recunoaște într-un context public, ci pare a o susține, poate, ca metodă de operare, pentru toți primarii PSD care guvernează local orașele și comunitățile noastre. Mesajul implicit este simplu – non-liberalii vor avea parte de tot felul de ”artificii”. Nu doar la apă. Poate și la canal, poate la străzi, poate la subvenții.

În fine, declarația lui Orban are o bătaie încă și mai lungă, vizându-l explicit pe Nicușor Dan. Acesta din urmă este, de fapt, amenințat voalat de premier că Guvernul are suficiente pârghii pentru a genera revolte anti-Primar General în Capitală și că nu se teme să le folosească. Se caută în acest context, un Nicușor Dan servil, blând, cuminte.

Sigur că, primele două concluzii vorbesc despre redefinirea a ceea ce PNL înțelege prin electorat captiv. Dacă acum câțiva ani PNL vedea în antreprenori electorat captiv, acum liberalii se uită la acest concept transformând alegătorii în ostaticii Guvernului. ”Nu votați PNL, nu primiți apă caldă”, ne spun liberalii. Este un regres spre perioada de tristă amintite a anilor de după Revoluție când, în timpul campaniilor, se mai auzea pe străzile comunelor și satelor că cine nu votează cu puterea nu mai primește nici ajutoare pentru lemne, nici ajutoare sociale, nici micile beneficii ale unor joburi acceptabile în administrația locală. A treia remarcă face apel la felul în care liberalii văd arta guvernării. Prin presiune și șantaj,   aceștia vor să asigure o liniște politică generală peste România, o liniște care pune la îndoială întreg proiectul democratic românesc. Tăierea apei, a fondurilor, a  perspectivelor de dezvoltare sunt noile arme ale politicii liberale. Reprezentanții PNL au renunțat până și la discurs și nu mai investesc aproape nimic în materie de campanie electorală. Și asta pentru că știu că au un as în mânecă. Abuzul puterii!

Daniel Suciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *