Skip to content
Puterea Știrilor Video

Redeschidem școlile ca să le închidem din nou! Victor Negrescu (PSD): Guvernanții ignoră educația pentru că nu aduce beneficii electorale

PS News
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, eurodeputatul PSD Victor Negrescu este de părere că deschiderea școlilor va duce la apariția unor noi focare de infecție cu coronavirus, ceea ce va duce imediat la reînchiderea lor. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei unei strategii coerente de testare și vaccinare, mai spune social-democratul.

”Da, ne putem aștepta ca imediat după redeschiderea școlilor să apară noi focare, astfel încât acestea să se închidă imediat. Nu avem testare preventivă, nu avem o campanie de vaccinare eficientă, iar potrivit statisticilor, jumătate dintre profesori nu vor să se vaccineze. Nu avem o campanie specifică, clasele sunt suprapopulate.

" "
" "

Vedem că s-a renunțat la scenariul hibrid, chiar dacă modul în care a fost el implementat a fost greșit, dar există scenarii hibride implementate de alte state europene, inclusiv din regiune, care sunt funcționale. Există o metodă specifică, trebuie să îi înveți pe profesori ce au de făcut, ori noi am exclus total acest lucru, ceea ce înseamnă că vom avea clase cu 30 de elevi, îngrămădite, și eu cred că este greu să eviți situația în care apare o îmbolnăvire ceilalți colegi să nu contacteze virusul.

Aici apar probleme reale și trebuie gândite toate aceste procese. De asemenea, eu aș fi făcut o separare mai clară în ceea ce privește școlile ce se redeschid. Pe de-o parte, în cazul școlilor din mediul rural care își permit o redeschidere, mai ales că acolo poate sunt mai puține probleme, există un spațiu mai amplu. M-aș fi gândit la identificarea unor spații adecvate, poate chiar oferind niște facilități pentru această perioadă scurtă de timp, astfel încât copiii să poată urma cursurile în siguranță”, spune Negrescu.

De asemenea, acesta susține că încă nu au existat discuții concrete pentru elaborarea unei strategii pentru redeschiderea școlilor pentru că „guvernanții consideră că educația nu aduce beneficii electorale”.

”La un moment dat, s-a vorbit de ideea unor spații modulare educaționale adaptate și practicate în toată lumea. Poate era bine să se întâmple acest lucru, adică ei au promis acest lucru anul trecut, puteau să facă din bani europeni, dar nu s-a mai realizat. Care sunt pașii gândiți și în ce manieră inspectorii școlari, care am remarcat că nu ascultă de vocea ministrului, vor face într-adevăr acest lucru?

E o nebuloasă și prea multă politizare. Eu am spus-o clar și când era PSD-ul la guvernare și o spun și astăzi: Noi trebuie să tratăm educația la fel cum este tratată zona de apărare sau zona de externe. Să o scoatem puțin din zona politică și anumite lucruri trebuie făcute adecvat pentru că, spre exemplu, „Salvați copiii” a făcut un raport: sunt sute de ore de școală pierdute de copiii noștri, iar această situație va conduce la o scădere a productivității lor, o scădere a capacității lor de a se integra pe piața muncii și la un abandon școlar colosal.

Noi nu vorbim despre aceste aspecte și așteptăm ca lucrurile să se întâmple de la sine și prin prisma faptului că guvernanții consideră că educația nu aduce beneficii electorale, dar aici nu e vorba de beneficii ci de soarta noastră pe viitor”, a conchis eurodeputatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *