Skip to content
Puterea Știrilor Video

Redeschiderea școlilor, sub multe semne de întrebare. Victor Negrescu (PSD): Este o nebuloasă totală!

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, europarlamentarul Victor Negrescu a declarat că „în contextul redeschiderii școlilor sunt numai declarații publice, această situație reușind să pună copiii, profesorii și părinții într-o situație foarte neclară”. Social-democratul susține că „toată lumea vrea redeschiderea școlilor, dar esențial este să redeschidem în siguranță”.

„În primul rând, suntem siguri că este 8 februarie data redeschiderii școlilor? Sunt cifre vehiculate, sunt date vehiculate, dar vedem contradicția aceasta între Ministrul Educației și Ministrul Sănătății. Au fost declarații publice. Până acum nu avem un document formal aprobat în acest sens.

" "
" "

Nu avem o clarificare în toate aceste detalii. Această lipsă de date mă duce la ce spuneam despre copiii, părinții și profesorii care sunt puși într-o situație foarte neclară. Din acest motiv am tot căutat în ultima perioadă atât eu, ca și vicepreședinte al Comisiei pentru Educație din Parlamentul European, cât și colegii mei din Partidul Social Democrat.

Am cerut și clarificări privind aceste aspecte. Cum se va întâmpla acest proces de redeschidere? În ce manieră vom avea un proces bine gândit? În ce manieră ajunge informația la oamenii relevanți? În ce manieră școala poate decide propria soartă? Sunt multe lucruri care nu sunt clare. Sunt numai declarații publice.

Am văzut un Secretar de Stat la Ministerul Educației care a început să explice într-un interviu de presă ceva care ar fi trebuit să fie scris negru pe alb într-un document oficial aprobat de Guvernul României și disponibil spre verificare, inclusiv spre consultări publice”, explică Victor Negrescu.

Social-democratul susține că „incertitudinea în care ne aflăm pune sub presiune profesorii, școlile, autoritățile locale care nu știu cum ar trebui să se pregătească pentru redeschiderea școlilor”.

„Acest lucru pune presiune pe profesori care astăzi nu știu pentru ce trebuie să se pregătească. Pune presiune pe școli care poate nu au echipamentele medicale necesare, care poate nu au măști suficiente sau dezinfectanți.

Cine cumpără? În primă instanță au obligat autoritățile locale să cumpere, iar acum autoritățile locale care sunt și ele afectate economic au bani să cumpere echipamentele respective? Pentru ce perioadă? Cine face testarea?

Este o nebuloasă totală care aruncă sistemul educațional din România într-un vid teribil.

Aici am realizat un document amplu unde prezint cum ar putea să fie realizată această redeschidere cu exemple de bune practici europene. Am avut o discuție inclusiv cu Ministrul Educației.

I-am prezentat respectivul document, l-am prezentat și public și acolo am introdus câteva lucruri. Voi menționa doar unul important: testarea personalului didactic și personalului auxiliar.

Cât de important este să știm, dacă se redeschid pe 8 februarie, care este situația în fiecare zi și care este situația după două săptămâni pentru a ne putea da seama dacă au fost copiii afectați, dacă părinții lor au fost afectați, dacă au fost profesorii afectați și ce decizii punctuale luăm.

Lipsa unei strategii ne afectează pe toți. Toată lumea vrea să redeschidem, dar esențial este să redeschidem în siguranță”, a conchis social-democratul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *