Reducerea cheltuielilor bugetare la Senat. Lista completă a măsurilor

Parlamentul României
Sesiunea solemnă a Senatului consacrată aniversării a 160 de ani de la constituirea Senatului României, la Palatul Parlamentului din București, 17 iunie 2024. Inquam Photos / George Călin

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri că Biroul Permanent al camerei parlamentare a aprobat două memorandumuri „care urmăresc îmbunătățirea activității Senatului” în câteva direcții. El s-a referit la reducerea personalului și eficientizarea acestuia, îmbunătățirea procesului legislativ, tăierea de cheltuieli cu flota de mașini și combustibil și „eliminarea sinecurilor”. Liberalul susține inclusiv reducerea numărului de angajați de la Senat de la 796 la 618.

Lista măsurilor

În documentul prezentat miercuri de noul președinte al Senatului este prevăzută reorganizarea cabinetelor senatorilor cu funcții de conducere în Biroul Permanent pentru „asigurarea continuităţii activității şi a funcționalității cabinetelor, dar și conferirea posibilității pentru demnitari de a lucra cu personal propriu, angajat pe durata mandatului, pe funcţii contractuale alocate la nivelul cabinetului”.

Concret, se va aloca un număr fix de posturi la fiecare cabinet care deservește activitatea unui membru al Biroului Permanent, după următorul algoritm:

1 post de funcționar public parlamentar la fiecare cabinet, care asigură continuitatea activității;

2 posturi de personal contractual pe perioada mandatului membrului Biroului permanent angajat la propunerea acestuia.

Din această reorganizare va rezulta o reducere de 17 de posturi, se precizează în document.

Va fi reorganizată și activitatea angajaților din subordinea președintelui Senatului. Aici vor fi menținute structurile existente, dar vor fi alcătuite dintr-o funcție de conducere, un funcționar public parlamentar și un angajat adus pe perioada mandatului președintelui Senatului. Din această reorganizare va rezulta o reducere de 5 de posturi.

„Grupurilor parlamentare li se repartizează câte un post la care se adaugă o cotă de un angajat la 2,5 senatori, rezultând astfel o reducere de 7 posturi (cota actuală era 1 angajat la un număr de 1,75 senatori)”, se mai arată în document.

Număr fix pentru fiecare comisie parlamentară: 36 de posturi desființate

În documentul întocmit de Ilie Bolojan se precizează că „personalul angajat la grupurile parlamentare va avea fie statut de funcționar public parlamentar, fie, pe perioada mandatului liderului, personal contractual”.

Un alt loc de unde se vor desființa posturi sunt comisiile parlamentare. Va fi redus numărul angajaților alocați fiecărei comisii raportat la activitatea din legislatura 2020-2024.

Din această reorganizare va rezulta o reducere de 36 de posturi. În plus, va fi redus cu două posturi și numărul secretarilor generali adjuncți.

Ilie Bolojan mai vrea și „comasarea a două  direcții generale și implicit crearea  unor structuri mai eficiente, cu accent pe controlul cheltuirii banului public, dar și asigurarea fluxurilor corecte de activitate”.

În plus, este prevăzută și reducerea numărului de șoferi pentru parlamentari și mișcorarea numărului de mașini, precum și a cotei de combustibil. Modificările anunțate:

alocarea unui autoturism cu şofer la 10 senatori aparţinând unui grup parlamentar, în comparaţie cu proporţia de 1 autoturism la 8 senatori în prezent (excluzând din numărul de membri ai grupurilor, senatorii care beneficiază de autoturism de serviciu cu şofer conform funcţiilor deţinute în structuri ale Senatului);

reducerea  autoturismelor cu şofer pentru anumite posturi şi reorganizarea autoturismelor de permanenţă în ture.

Din această reorganizare va rezulta o reducere de 24 de posturi.

„Prin reducerea a 178 de posturi, organigrama propusă va asigura minimal funcţiile necesare unei funcţionări a serviciilor Senatului, implicând creşterea responsabilităţilor şefilor de servicii şi birouri, desfiinţarea unor posturi de secretari generali adjuncţi, a unor direcţii generale, direcţii, servicii şi birouri, comasarea atribuţiilor mai multor structuri”, se arată în documentul transmis de Ilie Bolojan către Biroul Permanent al Senatului  României.

Denumire structura Organigrama actuala Organigrama propusa Reducere
Secretari generali adjuncţi 4 2 -2
Direcţii generale 6 4 -2
Direcţii 17 16             -1
Servicii 25 16 -9
Birouri 9 13 +4
TOTAL 61 51 -10

Numărul de posturi va fi redus cu 178:

Nr Denumirea structurii Numar de posturi propuse a fi  reduse
1 Structuri din subordinea Preşedintelui 5
2 Cabinet Secretar general 3
3 Direcţia generală cooperare parlamentară externă 14
4 Direcţia generală control intern şi economic (rezultată din comasarea a doua direcţii generale DGCJSI si DGE) 15
5 Direcţia generală legislativă 42
6 Direcţia generală administrare patrimoniu 41
6 Directia secretariat general 28
7 Direcţia presă, comunicare şi promovare activitate parlamentară 6
8 Direcţia resurse umane şi salarizare 8
9 Direcţia informatizarea activităţii parlamentare 5
10 Serviciul pentru dezvoltare (devenit serviciu cf. prev. Lege 296 /2023) 6
11 Serviciul juridic 2
12 Biroul audit 1
Secretari generali adjuncţi 2
TOTAL 178

„O parte din  posturile vacante disponibile în prezent vor fi transformate în posturi de natură contractuală pe perioadă determinată, prevăzute la cabinetele demnitarilor, pe perioada mandatului în structurile de conducere ale Senatului. Astfel, în final, după definitivarea reorganizării, va rezulta un aparat de lucru cu 618 posturi bugetate și 178 de posturi desființate”, conform documentului.

Reducerea cheltuielilor cu salariile se va realiza prin reducerea personalului angajat în serviciile Senatului cu aproximativ 24 % din posturile existente. În plus, va fi eliminată și o indemnizație:

indemnizația acordată coordonatorilor (39 de funcții remunerate la nivel de șef birou) de la comisii comune, comisii permanente ale Senatului, secretariatul Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, cabinetele membrilor Biroului permanent precum și de la compartimentelor secretarilor generali  adjuncți, prin modificarea Hotărârii Biroului Permanent nr. 26 din 12.09.2023.

Sindicaliștii se opun

Sindicaliştii din Senat și-au exprimat, marţi, dezacordul ferm faţă de măsurile de reorganizare a instituţiei, reclamând că reducerea a 200 de posturi s-ar face „în grabă” şi fără consultarea reprezentanţilor salariaţilor. Sindicaliştii afirmă că această reorganizare este „extrem de îngrijorătoare şi nebenefică”.

„Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual şi Sindicatul Şoferilor din Senatul României îşi exprimă ferm dezacordul faţă de măsurile propuse de preşedintele Senatului, domnul Ilie Bolojan şi secretarul general al Senatului, domnul Mario Ovidiu Oprea, privind modul de abordare a reorganizării instituţiei precum şi a reducerii numărului de angajaţi. Mai exact, fără o consultare aplicată cu sindicatele, fără o analiză amplă a complexităţii activităţii instituţionale, preşedintele şi secretarul general al Senatului intenţionează să reducă aproximativ 200 de posturi”, au transmis, marţi, sindicaliştii, înntr-un comunicat de presă.

 

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: