Skip to content
Economie Societate

Reducerea TVA la 16% mai așteaptă, proiectul a fost retrimis spre dezbatere în comisie

Inquam Photos / Octav Ganea

Taxa pe valoarea urma să fie redusă de la nivelul standard actual de 19% la o cotă de 16% începând cu 1 ianuarie 2020, conform unui proiect de lege avizat în comisia de buget din Camera Deputaților. Deputații PSD au preluat un proiect de lege al PNL în acest sens, dar miercuri, în dezbaterea Camerei Deputaților, proiectul a fost retrimis pentru un nou raport comisiei. Liberalii au arătat că dacă măsura ar fi adoptată, ar cere Guvernului amânarea intrării în vigoare a reducerii TVA, scrie Profit.ro.

Decizia de retrimitere la comisie, propusă de PNL, a fost luată cu 137 de voturi pentru și 136 împotrivă, deci un singur vot a fost decisiv. În termen de două săptămâni, comisia ar trebuie să întocmească nu raport suplimentar.

Proiectul de buget deja redactat de Guvernul PNL nu ia în calcul TVA de 16%. Reducerea TVA ar avea un impact bugetar de 11,8 miliarde lei.

Liderul deputaților liberali și unul din inițiaitorii proiectului, Florin Roman, a arătat că, în cazul adopătrii măsurii, va solicita Guvernului prorogarea măsurii prin ordonanță de urgență, deoarece, deși reducerea TVA este benefică pentru economie, o astfel de politică fiscală nu va putea fi aplicatp decât după stabilizarea financiară a țării, în urma deficitului bugetar mai mare lăsat.

Proiectul a fost inițiat de 5 deputați PNL la finele lunii iunie și a trecut, în octombrie, tacit de Senat, deși senatorii din comisia de buget, care sunt în majoritate tot ai PSD, îi întocmiseră raport negativ. Acum, după pierderea guvernării, aleșii PSD au votat favorabil.

Pe lângă reducerea TVA la 16%, proiectul mai prevede aplicarea unei cote TVA reduse de 9% pentru băuturi, mai puțin cele alcoolice, respectiv de 5% pentru livrarea de alimente destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.

Proiectul nu a mai fost susținut de deputații liberali, care se află acum la guvernare, dar deputații PSD au arătat că preiau ei prevederile proiectului, tocmai pentru a da ”o lecție de responsabilitate” liberalilor cu privire la proiectele pe care aceștia le-au susținut în opoziție. Mai mult, unii deputați PSD au apreciat că reducerea TVA la 16% va conduce la creșterea consumului și la o majorare a PIB cu 1%.

Liberalii în schimb i-au acuzat pe social-democrați că fac doar un joc politicianist, după ce au refuzat să aplice inclusiv reducerea TVA promisă de aceștia, respectiv de la 19% la 18%.

Deputații USR au arătat însă că luarea unei astfel de decizii, doar din rațiuni politice, se va dovedi nefastă pentru cetățeni și pentru stabilitatea financiară a țării, moneda națională riscând să se deprecieze, iar deficitul bugetar să se majoreze și mai mult.

După ce a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, având în trecut valori de 20% și chiar 24%, cota standard de TVA, în prezent, este 19%.

Dacă pentru majoritatea bunurilor furnizate și serviciilor prestate de către firmele românești cota TVA este de 19%, există bunuri și servicii pentru care se aplică cota TVA de 9% și, respectiv, cota TVA de 5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *