Skip to content
Politică

Reducerea TVA la alimente: Prețurile nu au crescut semnificativ

Analiza la nivel lunar a datelor puse la dispoziție de marii retaileri nu indică o creștere semnificativă a prețurilor produselor alimentare după anunțarea măsurii de reducere a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), conform raportului anual al Consiliului Concurenței privind sectoarele cheie.

,,Valoarea coșului de bunuri format din 36 de produse nu a înregistrat fluctuații semnificative, crescând în medie cu 0,24% în luna aprilie față de martie 2015”, se arată în document, potrivit

" "
" "

Odată cu implementarea măsurii de reducere a cotei TVA la începutul lunii iunie, se poate observa o reducere a prețului mediu lunar al coșului de 11,9%, de la 308,5 lei la 271,9 lei. Acest lucru este echivalent cu o transmitere aproape integrală a reducerii TVA de la retaileri mai departe către consumatorii finali (reducerea TVA de la 24% la 9% s-ar traduce într-o reducere a prețurilor cu 12,1%).

Cele mai mari fluctuații de preț observate au fost înregistrate la categoriile fructelor și legumelor, urmate de produsele lactate, cel mai probabil, datorită efectelor sezoniere.

Sectorul comercializării produselor alimentare reprezintă un sector de o importanță ridicată în economia românească în condițiile în care la nivelul anului 2014, în medie, 19,7% din veniturile totale ale gospodăriilor erau destinate cumpărării de bunuri alimentare.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *