Skip to content
Politică

ANALIZĂ Răzgândelile lui Traian Băsescu după Cotroceni

Finalizarea mandatului unui președinte ne-a obișnuit cu o ieșire de pe scena politică a celui care s-a aflat la Cotroceni. Atât Ion Iliescu, cât și Emil Contantinescu au făcut un pas în spate după terminarea perioadei petrecute în funcția de președinte al statului.

Traian Băsescu și-a respectat, chiar și după terminarea celor două mandate, renumele de președinte jucător și diferit față de predecesorii săi. Acesta nu a ieșit din lumina reflectoarelor, ci a ales să continue să fie prezent în viața publică. De altfel, era de așteptat că Traian Băsescu nu va ieși cu una, cu două din jocul politic.

În perioada care a trecut din momentul încheierii celor două mandate, Traian Băsescu a fost o prezență constantă pe la emisiunile de televiziune, a avut nenumărate intervenții telefonice și postări pe Facebook prin care și-a exprimat părerea cu privire la subiectele de interes. S-a observat, totuși, un lucru ciudat față de Traian Băsescu cel din perioada mandatelor de președinte – noul Traian Băsescu are opinii diferite.

Sunt trei situații în care acest lucru a fost extrem de vizibil.

1. Față de procurori și justiție. Traian Băsescu a fost pe perioada mandatelor de președinte un susținător și un promotor al independenței justiției, al libertății procurorilor și judecătorilor. Acesta și-a construit tot profilul politic pe această temă. Mai mult, PMP –ul condus de Elena Udrea a spus că proiectul său este același cu cel al lui Traian Băsescu – independența justiției. În timp ce adversarii politici, dar și o parte din mass-media acuzau abuzuri din partea reprezentanților justiției, decizii controversate ale acestora, modul de operare al procurorilor, Traian Băsescu îi ignora și le dădea cu flit, luând partea procurorilor.

Sunt foarte mulţi politicieni care nu îşi dau seama ce înseamnă independenţa şi corectitudinea justiţiei. Şi în România nu suntem sfinţi din punctul ăsta de vedere. Încă există tendinţe de a controla tronsoane din justiţie sau oameni din justiţie. Dar perioada în care justiţia era sub control politic în România a trecut, sper să nu se mai întoarcă niciodată”, spunea Traian Băsescu în iulie 2013.

În 2015, la câteva săptămâni de la finalizarea mandatului de președinte și după ce foști colaboratori ai săi au ajuns în vizorul anchetelor DNA, Traian Băsescu și-a schimbat opinia despre justiția independentă.

Imi pare rau, dar legea raspunderii magistratilor trebuie sa existe, atit timp cit primul reflex al procurorilor e sa bage la arest. Acest proces de guantanamizare trebuie sa se opreasca„, a spus Basescu, invitat la B1 TV în luna aprilie a acestui an.

In opinia sa, „este un tip de justitie care se face sub o presiune formidabila”: „Se face iesirea triumfala din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator. Apoi se duce la arestare, dar intre timp se da la presa elemente din dosar. Cine a creat isteria in opinia publica? Procurorii care dau din dosare„, acuzat el.

„Eu nu pentru tipul asta de justitie am luptat. Nu am explicatie de ce s-a ajuns la asta”, a subliniat fostul presedinte în aprilie 2015.

2. Față de foștii colaboratori. Traian Băsescu nu și-a reevaluat poziția doar față de sistemul de justiție pe care l-a încurajat, ci și față de mai mulți colaboratori. Unul dintre cei ieșiți din grațiile fostului președinte este chiar Gabriel Oprea, cel datorită căruia PDL a putut să dețină guvernarea între 2009 și 2012 și care a stat alături de Băsescu și oamenii săi în perioada crizei economice.

Trebuie să recunoaştem că Oprea este un om pe care l-am reevaluat. După ce PSD l-a pus ministru de Interne, a venit la mine şi şi-a depus demisia, pentru că nu a vrut să numească capi ai mafiei în structurile de securitate naţională, în serviciile de informaţii ale Ministerului de Interne„, a declarat Traian Băsescu în octombrie 2010.

Când a fost impus de PSD, aveam mari semne de întrebare; când am văzut reacţia lui la presiunea pe care a făcut-o Vanghelie şi Mircea Geoană să numească nişte oameni care erau cunoscuţi a fi parte a sistemului sau a avea legătură cu sistemul mafiot, generalul Oprea a venit şi a spus: «Eu nu merg mai departe, renunţ la mandat»„, a adăugat fostul șef al statului la acea vreme.

Reevaluarea din 2010 a fost „reevaluată”. În ultimele sale ieșiri publice, Traian Băsescu a îndreptat atacurile sale pe Gabriel Oprea și partidul pe care îl conduce.

Mi-e foarte clar că Gabriel Oprea a trădat, ascunzându-se sub mataua interesul naţional. Hai, las-o, nu stă interesul naţional într-o numire (…) Nu i se potriveşte funcţia de premier interimar. El poate fi util pe zona de securitate naţională. Să-l cocoţi în fruntea guvernului e o exagerare. Din economie nu înţelege nimic. Dacă voiai să serveşti interesul naţional, te băteai pentru autostrăzi. dacă era mort după interesul naţional te băteai să nu piardă România 7 miliarde de euro. Interesul naţional nu trebuie folosit ca manta de vreme rea. El şi-a trădat aliatul (…)Văd o altă coaliţie. Dacă e în interes naţional, Oprea o va face”, a spus Traian Băsescu despre Gabriel Oprea la Gândul Live pe 3 iulie.

3. Față de Victor Ponta . Un personaj față de care s-a schimbat radical în ultima perioadă, deși nu recunoaște acest lucru, este chiar Victor Ponta. Deși îi cere demisia, Traian Băsescu este adversarul lui Ponta care îi ia apărarea acestuia în fața acuzațiilor de conflict de interese pentru care s-a cerut ridicarea imunității de parlamentar a premierului.

În noiembrie 2012, Traian Băsescu spunea despre Victor Ponta că este un pisicuț atunci când se duce la el, calificându-l mitoman și bolnav. „Victor Ponta când vine la mine este ca un pisic, este ca un pisicut, şi după ce iese vorbeşte cum vedeţi. Ce să cred eu despre un astfel de om? El e mitoman, e bolnav. Cum e Antonescu bolnav de somn, el e bolnav de minciună (…) Când vine la mine spune „da, de acord”. Astea sunt reacţiile lui, nu vă spun prostii, sunt preşedintele României. Trebuia să-i dau de pe faţă masca„, a spus Băsescu, la B1Tv.

Tot în noiembrie 2012, Traian Băsescu a avut o altă afirmație care a rămas în „folclorul politic” din România. „Nu stiu daca va imaginati ce simte un presedinte cand i se cere sa desemneze un premier ce a contribuit la suspendarea sa. Simte dispret. Un om crede ca presedintele este o masinarie, ca sa numeasca in functia de prim-ministru pe unul care l-a suspendat. Nu vrei sa inghiti porci, o broscuta mai merge, un porc e greu de inghitit”.

Acum, însă, Traian Băsescu sare în apărarea lui Victor Ponta în privința dosarului în care premierul este implicat. De altfel, Traian Băsescu este printre puținii adversari care îl consideră nevinovat.

Nu sunt de acord cu abordarea procurorilor referitor la conflictul de interese. Sa spui ca in baza acelor afaceri a fost numit domnul Sova ministru, mi se pare o exagerare. In dosarul acesta, cel putin in diagnosticul penal pus de conflict de interese il vad nevinovat. Nu mi se pare ca se poate poate forta atat de mult conflictul de interese incat sa ceri ridicarea imunitatii unui premier. Nu cred ca va rezista in instanta aceasta acuzatie” a spus Traian Basescu pentru Gandul pe 3 iulie.

Pe mine ma ingrijoreaza putin usurinta cu care poti sa faci sa cada un guvern. Fortezi putin un conflict de interese si faci clasa politica sa ceara demisia. Greutatea s-a pus ca nu a incuviintat Parlamentul ridicarea imunitatii pe conflictul de interese. Daca as fi fost prim-ministru la momentul in care s-a formulat aceasta acuzatie, mi-as fi dat demisia. Cred ca a gresit aici, pentru cariera lui, pentru partid si pentru credibilitatea Guvernului”, a mai declarat Traian Basescu.

Totuși, pentru a compensa apărarea excesivă a lui Ponta, Traian Băsescu a amintit și de dosarele în care ar putea să apară numele premierului – Rompetrol și CFR Marfă.

În puțin peste jumătate de an, Traian Băsescu și-a reevaluat propriul discurs. Timp de 10 ani ne-am obișnuit cu un Traian Băsescu apărător al justiției și adversar declarat al oricărui pesedist. Lucrurile se mai schimbă, la fel și opiniile oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *