Skip to content
Politică

Refacerea coaliției PNL-USRPLUS-UDMR, singura concluzie după întâlnirea dintre Nicolae Ciucă și Dacian Cioloș: „Un răspuns cât se poate de tranşant!”

colaj PS News

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat luni, după întâlnirea cu Dacian Cioloș, că USR nu susține un guvern minoritar și cere refacerea coaliției. „Un răspuns cât se poate de tranşant. USR nu susţine un Guvern minoritar, există o singură soluţie, refacerea coaliţiei. Neavând un mandat în acest sens, nu am putut da un răspuns. Voi merge la partid şi vom lua decizia. Am terminat acum negocierile cu USR, în funcţie de ce se va decide în partid, vom vedea dacă mai continuăm. Situaţia e foarte dificilă. Discuţiile au plecat de la recunoaşterea situaţiei grave prin care trece ţara. Am solicitat ca fiecare dintre noi să luăm decizia corectă pentru ţară”, a declarat Nicolae Ciucă la finalul întâlnirii cu Dacian Cioloş.

Amintim că premierul desemnat Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni, la ora 12.00, cu președintele USR, Dacian Cioloș, pentru a discuta despre programul de guvernare.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a continuat, duminică, discuţiile privind Programul de guvernare, cu echipe ale PNL şi UDMR, în prezenţa lui Florin Cîţu şi Kelemen Hunor.

PNL a anunțat ulterior că luni vor exista discuții și cu USR pe marginea Programului de guvernare, iar cei de la USR au confirmat acest lucru, întâlnirea dintre premierul desemnat Nicolae Ciucă și Dacian Cioloș urmând să aibă loc la ora 12.00.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă are la dispoziție cel mult zece zile din momentul desemnării să vină cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură, adică până la finalul săptămânii viitoare. Acesta are nevoie de 234 de voturi, iar PNL și UDMR strâng 163 la care se adaugă cele 18 voturi ale minorităților naționale. Un total de 181 de voturi. Astfel, pentru învestirea guvernului lipsesc 53 de voturi.

Cum arată puterea partidelor la votul din Parlament:

PSD – 157 de parlamentari
PNL – 134 de parlamentari
USR – 80 de parlamentari
AUR – 43 de parlamentari
UDMR – 29 de parlamentari
Minorități – 18 parlamentari
Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
Necesar pentru învestirea unui guvern: 234 de voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *