Skip to content
Politică

REFERAT DNA: Aparat de bruiaj telefoane în foișor și banii lăsați sub perne ornamentale – modalitatea de lucru în dosarul lui Sorin Oprescu

Referatul DNA scoate la suprafață modalitatea în care Primarul Sorin Oprescu primea sumele de bani provenite din mită. Potrivit procurorilor, acesta avea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile în timp ce discuta despre primirea spagilor la el acasă.

Aparatul era folosit de Oprescu într-un foisor din curtea casei sale, iar participanții la discuții erau obligati să-și lase telefoanele mobile în acest dispozitiv de dimensiunile 1 m x 0,75 m, potrivit aceluiași referat.

Banii primiti de Oprescu in 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita încasată de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor din Complexul Mogosoaia, iar sumele remise lui Sorin Oprescu în anul 2014 proveneau în parte de la lucrările de la „apă şi canal” efectuate la una dintre institutiile aflate in subordinea Primariei, se mai arata in referat.

În perioada 2013-2015 un grup bine organizat a înființat în administrația locală din Municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice condus de Sorin Oprescu trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelui contract, cu titlul de mită, Primarului Municipiului București și altor factori de decizie din cadrul aparatului din subordinea Primarului, dar și conducerii instituțiilor publice din subordinea aceleiași persoane, cu titlul de mită.

Potrivit procurorilor DNA, înțelegerea infracțională propusă contractorilor privați era următoarea, raportat la valoarea contractului și costurile efective ale execuției lucrărilor: Executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar din diferenţa de profit reprezenta mită și/sau preț al influenței, după caz, având trei destinaţii – într-una dintre ele 10% din valoarea contractului, pentru inculpatul Sorin Oprescu, ca Primar al Municipiului București.

Într-un denunț formulat la data de 23.08.2015, unul dintre denunțători a învederat, printre altele, că în anul 2014 Sorin Oprescu i-a reproșat că au ajuns la el mai multe reclamații cu privire la diverse acuzații de mită. Pentru a nu fi dat afară cel vizat de Sorin Oprescu, aceasta fiind justificarea remiterii unei părți din mita primită către Primar, în aproximativ 9 ocazii i-au remis primarului sume cuprinse între 20.000 și 30.000 euro.

În privința modului în care erau oferite sumele de bani, în raportul DNA se specifică faptul că se deplasau la casa lui Sorin Oprescu, unde îi lăsau banii, arătându-i totodată Primarului faptul că i-au lăsat, iar acesta din urmă le spunea „Mulțumesc”.

De asemenea, referatul DNA mai arată că Primarul Sorin Oprescu voia ca unul dintre intermediari să ceară bani de la contractorii privaţi aflaţi în relaţii cu Palatele Mogoşoaia, drept mită, şi să-i dea și lui Sorin Oprescu o parte din aceşti bani. La o discuție ulterioară, arată procurorii, i-a confirmat că, pentru ca „să fie bine”, trebuie să ia mită de la contractorii privaţi şi să-i ducă şi Primarului, iar acesta din urmă nu primeşte decât euro.

Astfel, de la finalul anului 2012 s-au solicitat sume de bani de la contractorii privaţi aflaţi în relaţie contractuală cu C.C.P.B.P.B în numele lui Sorin Oprescu și, tot din aceeaşi perioadă, un intermediar a început să dea din aceste sume de bani Primarului.

Referitor la modul în care primarul Oprescu primea mita, un denunțător arată că s-a stabilit o întâlnire cu primarul Sorin Oprescu între orele 22 – 23. Ajunsi la imobilul indicat de Sorin Oprescu, acesta ar fi cerut celor prezenți să-și lase telefoanele mobile în bucătărie. După aceea, Primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una din cele două canapele din living, a indicat să-i pună acolo.

Tot cu această ocazie, Sorin Oprescu i-ar fi spus uneia dintre persoanele prezente să fie atent când vine acolo, în sensul de a se deplasa pe mai multe străzi înainte de a ajunge la imobil şi, totodată, să se uite în spatele său ca să verifice să nu fie urmărit.

Această procedură s-a derulat până la finalul anului 2013, remițându-se Primarului pe parcursul acestui an, la 7-9 întâlniri, sume cuprinse între 20.000 şi 60.000 euro.

Din referatul procurorilor mai rezultă că în luna septembrie 2013 i s-a spus lui Sorin Oprescu că nu mai sunt lucrări de atribuit la C.C.P.B.P.B., Primarul comunicând că, la întoarcerea une persoane vizate în dosar din concediu, îl va numi pe acesta director la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (A.C.C.U.) sau la A.L.P.A.B.

Pe parcursul anului 2014 întâlnirile de la Primărie în care se solicita întâlnirea erau realizate de către o persoană de încredere a Primarului.

Pe parcursul lui 2014 se constată diferențe în privința modului de operare folosit înainte. Astfel, suma ce urma să fie remisă lui Sorin Oprescu, cel mai adesea reprezenta o jumătate din mita încasată de la contractorul privat.

Potrivit referatului DNA, atunci când cerea primarul o întâlnire, acesta se exprima fie folosind cuvântul „câmp”, fie folosind în loc cuvântul „ţară”. De asemenea, banii pentru Sorin Oprescu erau puşi sub perna de pe canapea.

Sorin Oprescu își lua și o serie de măsuri de precauție în ceea ce privește întâlnirile pe care le avea. Într-un foişor aflat în curtea imobilului în care se întâlneau se afla un aparat de aproximativ 100 X 75 cm în care erau obligați să își lase telefoanele mobile atunci când discută în foișor. Acest aparat ar fi fost de bruiat semnalul telefoanelor, astfel încât să nu fie interceptate.

În referatul procurorilor se specifică faptul că în total, în perioada 2013-2015, i-a fost remisă lui Sorin Oprescu, după aproximarea unui denunțător, suma de 1.000.000 euro.

De asemenea, sumele remise în anul 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita pe care o încasată de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor de la C.C.P.B.P.B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *