Skip to content
Politică

Referat DNA: Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender

Vineri s-a aflat că denunțătorul Alinei Bica din noul dosar disjuns din cel al retrocedărilor în care a fost arestată este omul de afaceri Ovidiu Tender. Potrivit referatului procurorilor DNA, obținut de Mediafax, fosta șefă a DIICOT ar fi subordonat instituția intereselor lui Ovidiu Tender. De asemenea, Bica ar fi pus procurorii de şedinţă să depună concluzii favorabile în procesul acestuia şi chiar să semneze un proces verbal că vor proceda aşa.

„Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul şef DIICOT, Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei, în anul 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenţie”, se arată în referatul prezentat de Mediafax.

Procurorii precizează că, din momentul în care s-a aflat în fruntea DIICOT, Alina Bica ar fi subordonat instituția pe care o conduce inculpatului din dosarul RAFO – Carom. În acest scop, Bica ar fi dispus „măsuri concrete în scopul determinării procurorilor ca, fără nicio rezervă, să pună concluzii contrare gravităţii faptelor dovedite prin probe”, arată Mediafax.

„Pentru a avea certitudinea şi a se asigura că dispoziţia sa abuzivă, flagrant nelegală, va fi executată de către procurorii din subordine, i-a determinat să încheie un document scris, un proces verbal, să-şi asume prin semnătură că vor proceda conform celor dispuse de Bica Alina Mihaela”, se mai arată în document.

Anchetatorii mai spun că, atunci când procurorul din subordine i-au spus că trebuie să lase instanţa de judecată să decidă, dând exemplul că Alexandru Iancu, într-un dosar de acelaşi gen, a primit o pdeapsă de 11 ani închisoare, replica Alinei Bica a fost „nu eşti de acord cu mine?”.

„Referatul aşa cum a dorit Bica nu a fost depus în instanţă, prin diligenţa procurorilor de pe judiciar. Ulterior instanţa l-a condamnat (pe Tender, n.r.) la o pedeapsă cu executare”, mai arată procurorii anticorupţie.

Aceştia notează că Bica „a negat faptele reţinute, ca învinuire, în sarcina sa, prezentând derularea evenimentelor în succesiunea pe care a dorit-o, cu elemente extrem de vagi, care nu dau credibilitate afirmaţiilor şi fără legătură cu acuzaţiile”.

Alina Bica ar fi declarat, vineri noaptea, în sala de judecată, la ICCJ, unde s-a judecat propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostei şefe a DIICOT, că ar fi fost ameninţată în timp ce instrumenta, ca procuror DIICOT, dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender, potrivit avocatei sale.

Sursa foto: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *