UPDATE VIDEO Momentul în care Buzatu este prins de DNA. Filmul complet

Dumitru Buzatu
Sursa foto: PS News

UPDATE, ORA 20.33

Filmul complet al reţinerii lui Dumitru Buzatu.

UPDATE, ORA 18.10

Au apărut noi imagini cu operațiunea DNA din dosarul președintelui Consiliului Județean Vaslui. O cameră de supraveghere a surprins exact momentul în care mașina lui Dumitru Buzatu e blocată de anchetatori, care i-au deschis portbagajul unde au găsit geanta plină cu banii de flagrant.

UPDATE, ORA 12.43

Expertul din dosarul preşedintelui CJ Vaslui Dumitru Buzatu a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, prin decizia Tribunalului Vaslui, decizia nefiind defintivă. Bărbatul este acuzat de luare de mită şi de trafic de influenţă. Conform anchetatorilor, acesta ar fi primit de la omul de afaceri care este martor în dosar suma de 714.000 de lei pentru a întocmi un raport de expertiză privind lucrări de modernizare a drumurilor executate de firma acestuia, raport care să contrazică propriul raport realizat anterior în baza unui contract cu Consiliul Judeţean şi care nu corespundea realităţii din teren. Raportul era necesar, după ce între Dumitru Buzatu şi omul de afaceri au apărut divergenţe în legătură cu plata lucrărilor şi implicit cu cuantumul mitei care trebuia remisă lui Buzatu. De asemenea, expertul i-a mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factori de decizie din CJ Vaslui pentru a-i achita facturile pentru lucrările executate. Dumitru Buzatu a fost deja arestat în acest dosar.

Detalii aici.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Au apărut detalii din referatul DNA Iași cu propunerea arestării preventive a lui Dumitru Buzatu, cercetat pentru luare de mită. Potrivit acestuia, șeful CJ Vaslui a pretins sume de bani pentru urgentarea îndeplinirii unor activități care intrau în atribuțiile sale de serviciu. Au apărut inclusiv imaginile în care liderul PSD primește banii de la afaceristul care l-a denunțat, de altfel un apropiat al său.

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant, vineri seară, de procurorii DNA Iași, în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei. Ulterior, după șase ore de percheziții la locuința sa, acesta a fost dus la DNA Iași pentru audieri, iar dimineață a fost reținut pentru 24 de ore. Sâmbătă seară, Tribunalul Vaslui a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

„Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”, i-a spus Buzatu omului de afaceri Emil Savin, la momentul primirii genții cu 1,25 milioane de lei.

Câteva minute mai târziu, după ce a fost oprit în trafic de procurorii DNA, Buzatu a susținut că geanta îi aparține și că banii care se aflau în interior făceau parte din economiile sale.

„Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele”, a spus șeful CJ Vaslui, potrivit gandul.ro.

„La orele 17.15, (…..) și BUZATU DUMITRU s-au ridicat de la masă și s-au deplasat către autoturismele marca (…..) și marca (…..). BUZATU DUMITRU amers la portbagajul (…..), iar (…..) la autoturismul (…..), unde a deschis ușa stânga spate și a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziție de către Direcția Națională Anticorupție, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. BUZATU DUMITRU a deschis portbagajul (…..), (…..) a mers către el, i-a întins geanta cu banii, BUZATU DUMITRU a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis. Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul (…..) cu nr. de înmatriculare (…..) utilizat de către Consiliul Județean Vaslui a fost oprit la ieșirea din ferma (…..), în autoturism fiind identificat numitul BUZATU Dumitru, însoțit de un conducător auto angajat al Consiliului Județean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziției auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei. Procedând la cercetarea acestei genți și la individualizarea sumei de bani identificate am constatat că în interior se află suma totală de 1.250.000 de lei, compusă din 2.500 bancnote cu cupiura de 500 de lei fiecare”, se mai arată în referat.

Apoi, Buzatu a încercat să schimbe povestea spunând că, de fapt, i-a cerut afaceristului un împrumut de 125 mii de lei și că a fost surprins să vadă că, de fapt, a primit 1,25 milioane și că nu știe despre ce e vorba.

În referat, procurorii arată că Buzatu a blocat efectuarea plății către societate printr-o „expertiză”, „ca să se asigure că acesta din urmă va înțelege că fără intervenția inculpatului și fără a primi o sumă de bani de la martor, deblocarea sumelor de bani nu va fi posibilă, având în vedere faptul că acesta are o mare influență asupra funcționarilor responsabili cu întocmirea actelor privitoare la efectuarea plății”.

Ulterior, a avut numeroase discuții în care l-a asigurat omul de afaceri că, fără intervenția sa, efectuarea nu ar fi posibilă, dându-i de înțeles că trebuie să remită o suma de bani după ce plata va fi efectuată.

„Totodată, din interceptarea convorbirilor inculpatului rezultă clar intenția pe care o avea inculpatul în momentul în care s-a deplasat în localitatea Cârja, pe data de 22.09.2023, și anume de a-și primi banii în legătură cu efectuarea plății”, se precizează în același referat al DNA.

Buzatu făcea presiuni pentru a primi mită și se interesa personal de felul în care se derulau plățile

Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor săi, care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene, pentru ca unele sume de bani să fie decontate către firmele care aveau contracte, în funcţie de propriile interese.

În dosarul în care a fost prins în flagrant primind mită, Buzatu ar fi făcut, iniţial, presiuni pentru ca o expertiză să fie în defavoarea constructorului, pentru ca, ulterior, să se intereseze personal de modul în care se derulau contractele şi plăţile, după ce omul de afaceri care l-a denunţat i-a promis mita.

Conform documentelor DNA, proiectul derulat de firma omului de afaceri care l-a denunţat pe Dumitru Buzatu la DNA era finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 şi viza reabilitatea mai multor tronsoane de drum, întregul proiect depăşind, ca valoare, 222 de milioane de lei şi fiind împărţit în trei loturi.

În anul 2019, firma şi-a adjudecat, ca ofertant unic, două dintre cele trei loturi, unul în valoare de 50,4 milioane lei, celălalt în valoare de puţin peste 20 de milioane de lei.

„În cursul anului 2021, pe fondul deteriorării relaţiei dintre Buzatu Dumitru şi (…..), care controlează (…..) SRL şi (…..) SRL (CUI (…..), există indicii privind intervenţiile preşedintelui CJ Vaslui pe linia influenţării conducerilor unor autorităţi publice cu atribuţii de verificare şi control pentru defavorizarea (…..) SRL, care execută lucrări pe două din cele trei loturi componente ale proiectului POR 2014 – 2020 REGIUNEA NORD-EST – AXA RUTIERĂ STRATEGICĂ 4: Vaslui – Reabilitare şi modernizare drum strategic judeţean Bârlad – Laza – Codăeşti (DJ 245, DJ 245M, DJ 247, DJ 246).

Ulterior, în cadrul execuţiilor subsecvente au fost vehiculate suspiciuni cu privire la încălcarea criteriilor calitative asumate de (…..) SRL, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra-Neamţ recomandând realizarea unei expertize tehnice pentru determinarea cantităţii şi calităţii materialelor utilizate, cu ocazia controlului realizat la data de 06.07.2021 la obiectivul investiţional”, se arată în documentele DNA.

În acest context, în luna august a anului 2021, o firmă din Piatra Neamţ a încheiat cu Consiliul Judeţean Vaslui un contract care prevedea realizarea unei expertize care să arate în ce măsură prevederile din caietul de sarcini pentru realizarea celor două loturi au fost respectate.

Procurorii DNA au reţinut, pe parcursul anchetei, că Buzatu a făcut presiuni asupra reprezentanţilor firmei pentru a modifica rezultatele expertizei, deşi primele concluzii arătau că cerinţele fuseseră respectate.

„Demersurile lui BUZATU DUMITRU vizau persuadarea reprezentantului societăţii (…..) SRL Neamţ, (…..), de a modifica rezultatele expertizei tehnice în cadrul lucrărilor executate de (…..) SRL în proiectul POR, în sensul confirmării indiciilor de fraudă cu privire la cantitatea şi calitatea materialelor utilizate de constructor pentru lucrările ascunse. Rezultatele parţiale ale expertizei indicau respectarea cerinţelor contractuale de către (…..) SRL, expertul solicitând, ulterior, rezilierea contractului încheiat cu CJ Vaslui invocând o serie de probleme de natură personală”, precizează DNA.

În cele din urmă, expertiza realizată de alte o asociere formată din alte societăţi, controlate însă de către acelaşi expert, iar la începutul anului 2022, expertiza a condus la concluzia că firma care realizase lucrările trebuia să primească cu câteva milioane de lei mai puţin decât prevedea contractul.

„Expertiza a declanşat un diferend între părţile implicate, privind măsurile necesare în urma constatărilor din teren, care prevedeau şi înlocuirea ultimului strat de asfalt executat de (…..) SRL. Urmare a efectuării acestei expertize, activităţile de execuţie din cadrul proiectului POR – Cod SMIS 108704 au fost oprite în cursul lunii iunie 2022. (…..) În fapt, de la momentul depunerii expertizei, respectiv de la începutul anului 2022, SC (…..) SRL trebuia să primească de la CJ Vaslui suma de aprox. 15.000.000 lei aferentă lucrărilor executate pe loturile 1 şi 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui, ulterior urmând a-i fi imputate sumele de bani conform concluziilor expertizei, sume comunicate prin actul adiţional nr.(…..)28.02.2023.

În perioada 2022-2023 (…..) a luat legătura de mai multe ori cu reprezentanţii SC (…..) SRL, inclusiv cu numitul (…..), cărora le-a pretins sume de bani pentru a modifica în interesul lor concluziile expertizei pe care a depus-o la CJ Vaslui privind obiectivul de investiţii. (…..) le-a promis reprezentanţilor SC (…..) SRL faptul că aceste concluzii adaptate vor fi primite de către factorii de decizie din cadrul CJ Vaslui. Suma pretinsă de (…..) drept mită a fost de 600.000 lei plus 114.00 lei TVA, urmând ca această activitatea să fie disimulată prin încheierea unui contract de prestări servicii. Totodată numitul (…..) a promis reprezentanţilor SC (…..) SRL faptul că concluziile adaptate vor fi acceptate de către reprezentanţii CJ Vaslui”, se mai arată în documentele procurorilor.

La jumătatea lunii februarie, a fost încheiat un contract privind „adaptarea concluziilor” primei expertize.

„În cursul lunii mai 2023 (…..) a înaintat către reprezentanţii CJ Vaslui concluziile adaptate ale expertizei depuse iniţial, activitate prin care a redus la aprx. 1.5 cm stratul de asfalt pe care antreprenorul SC (…..) SRL trebuie să-l mai toarne pe suprafaţa loturilor 1 şi 2 a Drumului Strategic. De asemenea (…..) a calculat şi sumele de bani pe care autoritatea contractantă, CJ Vaslui, trebuie să le impute antreprenorului ca urmare a noilor concluzii emise, respectiv suma de 1.793.720,50 lei faţă de suma iniţială de 5.206.954 lei. Aceste concluzii cât şi centralizatorul cu sumele pe care l-a emis (…..) au fost acceptate de către CJ Vaslui”, precizează anchetatorii.

Ulterior acestui fapt, preşedintele CJ Vaslui şi managerii de proiect au început să întârzie decontarea sumelor pentru lucrări, „argumentând faptul că lista de cantităţi ale materialelor folosite pe loturile 1 şi 2 a Drumului Strategic întocmită de către antreprenor nu se încadrează în cerinţele supervizorului”.

„Drept urmare, antreprenorul SC (…..) SRL a trebuit să accepte suma de 12.337.087 faţă de suma de aprox. 15.000.00 lei, cât se estima iniţial. Tergiversarea decontării sumelor de bani către antreprenorul SC (…..) SRL de către reprezentanţii CJ Vaslui reprezintă o presiune asupra numitului (…..) de a accepta condiţiile impuse de aceştia. Este de menţionat faptul că antreprenorul a executat lucrările la obiectivul de investiţie, respectiv lot 1 şi 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui în cursul anului 2021 iar până în cursul lunii septembrie 2023 nu i-a fost achitată această sumă”, se mai arată în documentele DNA

Începând din luna mai 2023, Dumitru Buzatu a început să se implice personal pentru decontarea banilor către firma denunţătorului, deşi aceste atribuţii nu îi reveneau, ci erau ale managerului de proiect, ale managerului tehnic şi ale unor angajaţi ai Direcţiei Tehnice din Consiliul Judeţean Vaslui.

„Controlul exercitat zilnic de către numitul Buzatu Dumitru asupra managerilor proiectului Drumului Strategic evidenţiază presiunea pe care acesta o exercită pentru a urgenta întocmirea documentaţiei decontului pentru SC (…..) SRL. Acest demers este unul de importanţă deosebită pentru numitul Buzatu Dumitru, deoarece se interesează zilnic de această procedură şi doreşte să fie informat de îndată de orice acţiune se întreprinde de funcţionarii responsabili din cadrul CJ Vaslui”, mai spun procurorii, care remarcă faptul că, în realitate, Buzatu era „cel care trasează sarcini şi coordonează activitatea” celor care se ocupau de acest proiect derulat din fonduri europene. „Aceştia resimt presiunile exercitate de preşedintele CJ Vaslui asupra lor şi urgentează întocmirea unor acte de către diverşi funcţionari din cadrul CJ Vaslui sau transmit de îndată sarcinile trasate de Buzatu Dumitru supervizorului (…..) pentru ca acesta să întocmească documentele care cad în atribuţiile sale. Toate aceste acţiuni au ca scop urgentarea întocmirii documentaţiei aferente decontului sumei de bani către SC (…..) SRL, plată care trebuie procesată de către numitul (…..), asupra căruia Buzatu Dumitru exercită presiuni în acest sens”, mai spun procurorii DNA.

Dialogul lui Buzatu cu denunțătorul său:

Dumitru Buzatu: – Ai pescuit ceva?

Martor: Am prins câte un pește toți!

Dumitru Buzatu: – Altceva … decât pește?

Martor: Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!

Dumitru Buzatu: – Hai că vin și eu până la voi acolo să văd!

Martor: Hai! Hai!

Dumitru Buzatu: – Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!

Martor: Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!

Dumitru Buzatu: – … când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec!

Martor: Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui (…) să vină cu mâncarea caldă?

Dumitru Buzatu: – Acuma vin! Acuma ajung!

Martor: Acuma ajungeți?

Dumitru Buzatu: – Acuma, vin acum, da.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: