Skip to content
Politică

Referendum Catalonia. Negrescu, concluzii incomode. La ce ar trebui să se aștepte românii EXCLUSIV

caleaeuropeana.ro

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a oferit luni dimineață pentru PSnews.ro o serie de concluzii incomode după referendumul din Catalonia. Vedeți mai jos la ce ar trebui să se aștepte românii din această regiune și din Spania, în general, conform demnitarului de la București.

În prima parte a declarației, guvernantul a contrazis implicit poziția negaționistă a premierului spaniol Mariano Rajoy, care duminică declarase că „nu a existat un referendum de autodeterminare în Catalonia”, întrucât „statul de drept rămâne în vigoare cu toată puterea sa”, blocând demersul pentru independența regiunii.

La rândul lui, Victor Negrescu și-a exprimat regretul față de violențele catalane și a subliniat că punctul de vedere al României este același cu cel al Comisiei Europene – respectiv invitația la dialog adresată guvernelor madrilen și catalan.

„În primul rând, vorbim, într-adevăr, de un referendum, un proces de alegeri organizat de alegerile regionale din Catalonia, un referendum care – conform spuselor oficialilor spanioli – nu respectă legislația spaniolă în vigoare, un referendum pe care Curtea Constituțională din Spania l-a declarat ca fiind nul. Într-adevăr: din păcate, acest referendum a generat foarte multe rezultate nefericite, mai ales la partea de violențe, care au apărut în cursul zilei de ieri – lucruri care, evident, nu sunt oportune, care presupun ca noi (ca stat român) să invităm părțile la un dialog.

Punctul de vedere al României pe acest subiect este cel exprimat inclusiv de Comisia Europeană: într-adevăr, guvernul regional din Catalonia trebuie să intre într-un dialog structural cu guvernul spaniol, pentru a găsi cele mai bune soluții, în vederea soluționării conflictului, care – din păcate – astăzi a ajuns la cote pe care le putem numi chiar «alarmante», a punctat Negrescu.

Totuși (răspunzând la altă întrebare), ministrul Afacerilor Europene a subliniat că Spania nu riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene pentru raportarea la mișcarea de independență din Catalonia.

„Fiecare stat membru al Uniunii Europene este complet independent în a gestiona astfel de situații. În cazul de față, guvernul spaniol a transmis că, într-adevăr, acest referendum nu a respectat legislația spaniolă în vigoare. Astfel, Uniunea Europeană nu poate interveni în acest caz și Uniunea Europeană transmite mesajele pe care le-a transmis în ultimele luni: este nevoie de un dialog. În consecință, nimeni nu va putea să treacă peste decizia guvernului spaniol în această materie, ci cu siguranță aceasta este cea mai bună soluție: să existe din partea Uniunii Europene foarte multă prudență în a trata această situație și să participe la un dialog între părți. De ce menționez acest lucru? Pentru că vedem inclusiv în Spania și în Catalonia diferite puncte de vedere exprimate – mai exact, primarul Barcelonei, în urmă cu câteva zile, a spus că nu susține independența Cataloniei. Cu alte cuvinte, primarul celui mai mare oraș din regiune respinge, practic, acest apel la independență. În consecință, sunt foarte multe părți implicate, foarte multe puncte de vedere (evident: există și spirite inflamate cu privire la acest referendum), dar singura soluție este dialogul și cu siguranță Spania în momentul de față nu riscă niciun fel de sancțiune din partea Uniunii Europene”, a detaliat Negrescu.

Chestionat dacă există riscul ca violențele să escaladeze până la izbucnirea unui război civil precum cel din 1936-1939 (de pe vremea lui Francisco Franco), ministrul român nu a negat, dar și-a exprimat speranța că spiritele se vor calma.

„Noi, evident, sperăm ca violențele să înceteze și sperăm ca ceea ce s-a întâmplat ieri să fie doar o simplă întâmplare și să nu se reproducă. Sperăm, evident, să nu se meargă mai departe și de aceea este important să existe un dialog, iar acest dialog să fie unul pașnic. Și luăm exemplul Scoției, unde a existat un referendum care a respectat legislația în vigoare din Marea Britanie, un referendum stabilit printr-un dialog între Scoția și restul Regatului Unit, iar acel referendum a dus la un vot împotriva independenței. În consecință, credem că și pentru Catalonia aceasta este calea de urmat: o variantă similară cu Scoția, care să respecte legislația statului din care regiunea face parte. Și evident sperăm să nu mai existe violențe pe viitor”, a explicat oficialul de la București.

Ultima parte a discuției s-a referit la românii din Spania (în general) și la cei din Catalonia (în special): la ce ar trebui să se aștepte ei? La rândul său, ministrul Negrescu a dat asigurări că asupra acestora nu planează riscuri și că autoritățile de la București sunt în contact cu reprezentanții diplomatici din Spania.

„Ce pot să vă asigur este că reprezentanții României din Spania și cei de la consulatele noastre din zona Cataloniei sunt în momentul de față activi, prezenți la fața locului, dispuși să răspundă la orice fel de întrebări din partea cetățenilor români care trăiesc și muncesc acolo. În momentul de față, noi considerăm că ei nu riscă să fie afectați de ceea ce se întâmplă. Într-adevăr: vor exista poate în continuare discuții pe marginea acestui referendum, dar noi suntem acolo dispuși să-i sprijinim și să le oferim informații suplimentare la fața locului. Așa cum Ministerul de Externe a transmis, există în momentul de față o avertizare de călătorie pentru cei care vor să meargă în acea parte a Spaniei și ne menținem acest avertisment, pentru a limita – în măsura posibilităților – vizitele și deplasările în acea regiune. În consecință, noi considerăm și sperăm (evident) să nu se întâmple nimic grav, care să presupună alt tip de acțiuni din partea statului român”, a încheiat Victor Negrescu.

1 comentariu la “Referendum Catalonia. Negrescu, concluzii incomode. La ce ar trebui să se aștepte românii EXCLUSIV

  1. Dom`le, de orbi si „alimentati” cu dezinformarile „corect politice”, nu apreciati si…..nu vedeti nimic ! Oricum, la toti viitoru` ne „atarna” inainte !!! Asta-i Rrhhomanica !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *