Skip to content
Video

Referendumul pentru familie. Liderul ACCEPT: Îmi este teamă că deschidem cutia Pandorei! EXCLUSIV

PSnews.ro

Preşedintele executiv al Asociaţiei Accept, Florin Buhuceanu, a fost invitatul celei mai recente ediții a interviurilor video PSnews.ro

Printre temele abordate în cadrul interviului, s-a aflat și cea a referendumului de modificare a Constituţiei privind definiţia familiei, despre care liderul ACCEPT susține că este o mișcare ”cu potențial toxic”.

”Modificarea Constituției este un proiect extrem de serios, care se întâmplă odată la un număr de ani și care ar trebui să acopere o serie întreagă de zone unde în mod evident se resimte nevoia de schimbare, unde trebuie reglat îna cord cu realitatea momentului în acre ne aflăm. În cazul defintiției familiei, pentru că despre această definiție vorbim de la articolul 48, nu este nevoie pratic de nicio modificare întrucât lucrurile sunt tranșate clar, structurat în Coduri (în Codul Civil) și de altfel, toată lumea știe ce înseamnă o căsătorie în România. Actualmente în România se pot căsători doar bărbatul și femeia, cei doi soți, aceasta este înțelegerea termenului de ”soț” din textul constituțional. Cheltuim o avere pentru traducerea din limba română în limba română a ceea ce înseană ”soți”. Eu nu cred că actele de traducere ar trebui să fie obiectul unei reforme constituționale, avnd în vedere că nu se schimbă cu adevărat conținutul acelei definiții a căsătoriei. Ceea ce riscă să se schimbe – și aici mi se pare că suntem într-o polemică serioasă – este înțelegerea asupra termenului de familie. Nu este necesar un asemenea referendum. Este un referendum cu potențial toxic pentru că ajungem să modificăm arhitectura drepturilor omului – care este garantată constituțional –  prin astfel de exerciții populiste, nu ar trebui să fie rezolvată în alt loc decât în interiorul Parlamentului, acolo unde sunt aleșii neamului, care au obligația pozitivă de a apăra drepturile tuturor”, a declarat liderul ACCEPT.

Mai mult, Buhuceanu a subliniat ideea potrivit căreia un referendum pentru familie, ar putea deschide cutia Pandorei pentru alte teme ”care vor diviza societatea și care riscă  să fie reglate prin astfel de inițiative”.

”Viața mea de familie nu ar trebui rezolvată în stradă. Nu ar trebui să depindă de voința majorității. Nu cred că drepturile noastre ar trebui să fie atât de fragile și supuse unui asemenea tip de plebiscit popular. Tare îmi este teamă că deschidem cutia Pandorei și politicienii sunt perfect responsabili de această realitate, pentru că mai devreme sau mai târziu vor urma alte și alte teme care vor diviza societatea și care riscă  să fie reglate prin astfel de inițiative, așa numite cetățenești. Nu întotdeauna o inițiativă cetățenească este și una democratică, din punctul meu de vedere”, a conchis Florin Buhuceanu.

Urmăriți secvența de la început și până la minutul 13:14

1 comentariu la “Referendumul pentru familie. Liderul ACCEPT: Îmi este teamă că deschidem cutia Pandorei! EXCLUSIV

 1. Potrivit art. 259 din noul Cod civil (NCC), „Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii.
  (2) Bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie.”

  Art. 277 NCC prevede: “(1) Este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex.
  (2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România.
  (3) Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România.
  (4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile.”

  Logodna este reglementată la art. 266 şi urm. NCC, după cum urmează: “(1) Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria.
  (2) Dispoziţiile privind condiţiile de fond pentru încheierea căsătoriei sunt aplicabile în mod corespunzător, cu excepţia avizului medical şi a autorizării instanţei de tutelă.
  (3) Încheierea logodnei nu este supusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.
  (4) Încheierea căsătoriei nu este condiţionată de încheierea logodnei.
  (5) Logodna se poate încheia doar între bărbat şi femeie.”
  Logodna creează drepturi în situaţia ruperii sale, partea care nu a provocat sau nu a rupt în mod culpabil ori abuziv logodna fiind îndreptăţită la despăgubiri.

  Cât priveşte parteneriatul civil, vă informăm că există înregistrată la Senat o propunere legislativă cu acest obiect, ce a primit până în prezent avizul favorabil al Consiliului Economic şi Social şi al Consiliului Legislativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *