Skip to content
Politică

Referendumul pentru familie. Victor Ciutacu: Nu sunt persecutați nici homosexualii, nici lesbienele! EXCLUSIV

evelinepauna.ro

Mai sunt câteva zile până va avea loc referendumul pentru modificarea Constituției pentru ca familia să fie definită doar prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Inițiativa celor de la Coaliția pentru Familie a născut numeroase controverse în societatea românească, unul din efectele acesteia fiind apariția unei tabere care a anunțat că va boicota votul.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu jurnalistul Victor Ciutacu pentru a-l întreba cum vede el acest referendum pentru familie. În opinia moderatorului emisiunii de televiziune Ediție de Seară de la România TV, referendumul este unul legitim deoarece doar simpla prevedere în Codul Civil a căsătoriei exclusiv dintre bărbat și femeie nu este suficientă întrucât poate fi schimbată prin OUG de orice Guvern care vine la putere pe viitor. Mai mult, anunță că tinde să meargă la vot și să voteze Da.

„După părerea mea nu este nicio urgență. Nu cred în argumentul urgenței acestui referendum că de mâine se întâmplă nenorocirea dacă nu-l facem. Unul din aspectele contestate este că ce i-a apucat taman acum că nu este nicio urgență. Da. Și eu sunt de acord că nu este nicio urgență. Nu cred că se prăvălea România dacă nu se făcea referendumul, dar nici nu cred că se prăvălește dacă se face. Nu mi se pare că se întâmplă vreo nenorocire. Vorbind strict pe tema referendumului eu nu eram foarte decis dacă să mă duc sau nu. Ca feeling interior sunt pe varianta cu Da. Mie mi se pare că familia, cuplul, căsătoria, că toată lumea se încurcă în terminologii, se întemeiază natural printr-o legătură sexuală între bărbat și femeie, iar de aici încolo perpetuarea speciei și alte consecințe. Nu am nici homofobie nici nimic, dar după părerea mea așa este și nu știu dacă de la Dumnezeu, de la Darwin, de la maimuțe, de la habar n-am cine, că în general copiii se fac pe bază de sex cu precădere între bărbat și femeie. Nu mă refer la variantele alternative cu mame purtătoare și alte povești de genul acesta. Eu mă refer la perpetuarea naturală a speciei. Eu am făcute facultatea și liceul de profil tehnic, iar la una din materii se vorbea de faimosul calibru tampon, cu partea trece trece și partea nu trece nu trece, iar cam așa este și la sexul dintre un bărbat și o femeie, partea trece trece și partea nu trece nu trece. Repet, feelingul meu interior este de a vota Da. Mi se pare firească justificarea inițiatorilor referendumului la faptul că se întreabă lumea de ce există atâta disperare că oricum este reglementată familia în Codul Civil. Perfect de acord. Însă justificarea lor este cât se poate de coerentă pentru că respectivul Cod Civil se poate schimba peste noapte cum de altfel s-a întâmplat cu Codul Penal, lucru întâmplat în perioada Cioloș când doamna Prună prin OUG a făcut vraiște Codul Penal. Așadar, exemple există în istoria recentă. Nu știu dacă viitorul Guvern, care o fi, are prioritatea 0 să schimbe Codul Civil, dar este posibil să, dar asta nu înseamnă că este neapărat probabi. Da. Avem reglementat în Codul Civil, dar se poate dereglementa așa de ușor cum a fost și reglementat. La Constituție este un efort legislativ și electoral infinit mai mare. Uite dovada elcoventă. Facem referendum dacă suntem de acord să facem referendum să fie modificată Constituția. Asta nu înțelege lumea. Prin referendumul acesta nu înseamnă că este și modificată Constituția”, a precizat jurnalistul.

Chestionat cum vede el tabăra celor care au anunțat că boicotează votul, Victor Ciutacu a precizat că a avut ocazia să privească toate taberele și că ambele au fost lamentabile prin reprezentanții delegați, iar surprinzător a fost faptul că Biserica Ortodoxă Română a reușit să aducă o imagine mult mai bună referendumului și a votului Da decât Coaliția pentru Familie.

„Am văzut ocazia să o văd și să văd susținătorii ambelor tabere două seri la rând pentru că am avut 5 ore de dezbateri pe tema referendumului. I-am avut pe toți din toate părțile, inclusiv cele politice și cele apolitice. Repet că mai întâi aveam doar feelingul interior să votez Da. Însă agresivitatea și lipsa de argumente și tupeul și obrăznicia și cum vreți dvs. a taberei boicot s-ar putea să mă convingă ca nu la pima oră, dar la a doua oră să merg la vot. După părerea mea, campania scelerată pe care au făcut-o întoarce foarte multă care nu că era neapărat neutră, dar nu era prea determinată în weekend-ul acesta să voteze. Dau exemplu și clipul acela oribil făcut de Papaya Adevertising, și mă refer oribil ca mesaj. Oamenii ăștia au impresia că lumea trăiește pe Netflix. Nu. Majoritatea lumii nu trăiește pe Netflix și nu a receptat cu prea mult entuziasm acel video și nici o parte din cei care trăiesc în acea lume. Mai precizez modul în care se prezintă tabăra boicot în emisiuni. Și vă dau un exemplu concret, că la orice luare de poziție a tabeei pro, cei contra spuneau: vă cereți scuze că ne pesecutați? Sunt obsedați că lumea trebuie să își ceară scuze de la ei. Este prima replică aproape a oricăruia dintre ei. După care, explicau cât sunt de persecutați ei, dar când îi întrebam care este persecuția la care sunt supuși și ce drepturi ar pierde ei, niciunul nu poate să răspundă. Nu sunt persecutați nici homosexualii, nici lesbienele din România și cu atât mai puțin nu au niște drepturi acum pe care le pierd. Asta mă deranjează pe mine. Eu sunt departe de a fi un fanatic al Bisericii Ortodoxe Române, iar al Coaliției pentru Familie cu atât mai puțin. După părerea mea Coaliția pentru Familie dacă vrea să nu irite și mai tare, ar face bine să își țină acasă reprezentanții pe care i-au trimis la posturile TV. Sunt la fel de antipatici precum cei din tabăra boicot, sunt la fel doar că în oglindă. În prima seară am avut 2 reprezentanți ai CPF, iar în a doua seară s-au supărat și nu au mai trimis pe niciunul. Li s-a părut că nu au fost respectați că nu puteau să vorbească de câte ori voiau ei și ce voiau ei, iar principala preocupare a unuia dintre ei era să mă amenințe pe mine din 5 în 5 minute pleacă și că nu știu ce doamnă de la ei care e un soi de preoteasă, ideoloagă îi spunea să plece. La a cincea intervenție i-am spus că este liber să plece ca să nu o supere pe ideoloagă că pe mine mă plictisește povestea asta. Ambele tabere și-au ales greșit reprezentanții. 

Începusem să vă spun că eu nu sunt foarte confortabil cu BOR. Întâmplător am niște prieteni popi, dar pe bază de civilie nu de activitate a lor ecleziastică. Particip la nunți, botezuri și alte povești de genul acesta care se întâmplă în BOR, dar nu sunt un practicant sau nu știu ce. Însă, de data aceasta, din ce am avut ocazia să urmăresc, BOR și-a ales cu mai multă judiciozitate reprezentanții la TV. Nu au mai ieșit niște popi din aceia habotnici care să spună că homosexualii sunt satana, vorba lui nea Gigi Sodoma și Gomora, ci au încercat să explice cu argumente de tip religios din Biblie, de tip științific că unii dintre ei au și alte școli nu neapărat seminarul teologic. De exemplu aseară l-am avut invitat pe un preot pe care îl cunosc de câțiva ani de zile și pe care l-am întrebat dacă ar fi tentat să vină din partea lor. A spus că da, evident cu acordul suprem de la ei de acolo. Am vorbit și cu domnul Bănescu care este purtătorul lor de cuvânt și care mi se pare că este o alegere extrem de fericită pentru BOR după anii în care a fost purtător de cuvând Părintele Stoica care era și antipatic și obraznic. Bănescu este cu totul altceva. Are un alt tip de mesaj și văd că aduce o contribuție la cearea unei altfel de imagini a BOR. Aseară spre exemplu a stat părintele în studio, a vorbit argumentat, a polemizat argumentat, A vorbit foarte civilizat. Foarte surprinzător la sfârșit a fost că cei care au mai rămas din cei asumați de comunitatea lor LGBT cum este Vlad Viski care nu face niciun secret din faptul că este homosexual, iar acei oameni s-au dus și au stat de vorbă cu părintele și l-au felicitat pentru prestație și i-au spus că altfel se poate lega o discuție cu el decât cu alții. Astfel, după părerea mea, mai multe servicii au făcut ideii de votat Da fețele bisericești decât CPF. Mi se pare senzațional. Teoretic, se înfruntă cele două tabere adică CPF și ăștia cu asociațiile, cu ONG-urile ale LGBT, dar și unii și alții lasă o impresie la fel de lamentabilă. Noroc cu susținătorii pe care și-i găsesc alții decât activiștii din ambele tabere. De exemplu și Titus Corlățean a fost foarte bun din partea PSD în calitate de susținător al referendumului. Titus este și un practicant și jurist și fost ministru de Externe deci avea argumente pe toate domeniile contestate, inclusiv că ieșim din UE, deci a fost foarte bun din punctul ăsta de vedere. 

În esență, fix sufletește și dacă vreți pe teoria evoluționistă sunt pentru Da, dus la referendum și votat și mai departe dacă mă duc sau nu o să văd și repet dacă nu reușesc să mă hotărască ei înainte să mă hotărăsc eu. Sunt pe cale să o facă din cauza modului agresiv, lipsit de logică și de cele mai multe ori lipsit de temeiuri prin care se exprimă în public”, a conchis Victor Ciutacu pentru PSnews.ro.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *