Skip to content
Politică

Referendumul, test de foc. Sociologul Marian Preda: Dragnea nu mai este susținut în anumite zone! EXCLUSIV

Digi24

Referendumul pentru familie, desfășurat în perioada 6-7 octombrie, a fost invalidat din cauza faptului că nu s-au prezentat 30% din cei cu drept de vot. În condițiile în care mai multe ONG-uri și partide politice au susținut pe diverse căi acest referendum, iar prezența a fost atât de scăzută, de 21,1%, au apărut întrebări dacă nu cumva vor exista repercusiuni electorale pentru partidele care au susținut acest demers, PSD și PNL, numărul de votanți ale acestora la viitoarele alegeri putând fi în scădere.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu profesorul universitar Marian Preda pentru a reflecta asupra impactului referendumului pentru familie asupra scenei politice din România.

Concret: în viziunea sociologului partidele au pierdut electoral în funcție de cât de mult s-au implicat în susținerea inițiativel Coaliției pentru Familie, dar în mod clar PSD este partidul care a pierdut cel mai mult deoarece se află la guvernare, iar rezultatul referendumului „este și un semn că cel puțin în anumite zone nu mai este susținut Liviu Dragnea”.

Marian Preda a pus în comparație și PNL cu USR, care deși se află în opoziție față de PSD, au avut strategii diferite de abordare, formațiunea liberală fiind cea în pierdere: „Ludovic Orban nu numai că a fost la vot, dar a și declarat în mod explicit că susține referendumul. În felul acesta, prin comparație cu alte partide de partide, cum ar fi USR-ul sau platforma lui Dacian Cioloș, PNL-ul a pierdut”.

„Este evident că au avut de pierdut. Cu cât implicarea a fost mai evidentă, mai mare, mai la vârful partidului, cu atât pierderile de imagine sunt mai mari. 

PSD a pierdut cel mai mult pentru că este și partidul de guvernământ, au majoritate în Parlament și fără susținerea lor referendumul nu ar fi avut loc acum. În al doilea rând, prin toate declarațiile publice, în special ale președintelui partidului Liviu Dragnea, a fost evident că și-a dorit succesul referendumului și chiar folosirea lui și în scopuri politice dincolo de scopul declarat al referendumului anunțat de Coaliția pentru Familie. Așadar, PSD a pierdut mai mult. Este și un semn că cel puțin în anumite zone nu mai este susținut Liviu Dragnea. 

A pierdut și PNL-ul prin faptul că a și anunțat prin președintele partidului că susține referendumul și în al doliea rând prin faptul că deși alți lideri s-au pronunțat pentru boicot sau nu au mers la vot sau nu au fost vizibili, Ludovic Orban nu numai că a fost la vot, dar a și declarat în mod explicit că susține referendumul. În felul acesta, prin comparație cu alte partide de partide, cum ar fi USR-ul sau platforma lui Dacian Cioloș, PNL-ul a pierdut. Sunt pierderi certe”, a precizat fostul decan al Facultății de Sociologie din cadrul Univeristății București.

Întrebat cât de mult a pierdut PNL în urma susținerii acestui referendum, Marian Preda a precizat că nu se poate spune cert, dar formațiunea liberală, sub Ludovic Orban, arată o incapacitate de a se adapta la transformările pe care le așteaptă electoratul.

Este greu să vedem acum impactul acestui eveniment și al celorlalte pentru că până la urmă evenimentul acesta nu este izolat. Este într-un șir de poziționări, de atitudini care țin și de relația cu Bruxelles-ul și de alte lucruri cum ar fi legea offshore sau altele în care se văd niște vectori, niște interese și niște tendințe. Până la urmă și la PSD au fost persoane sau grupulețe care s-au poziționat altfel. De exemplu, date fiind și interesele ei personale pentru a-și păstra șanse pe viitor pentru un alt mandat la București, Gabriela Firea a avut grijă să se poziționeze diferit, să marcheze acest fapt, știind că majoritatea populației din țară și s-a văzut că și din București nu susține referendumul. Atunci, există și astfel de inițiative, de nuanțe, dincolo de atitudinea dominantă în fiecare partid. Așadar, este de văzut. Nu există acum destule date. Suntem la prea puțin timp după referendum și probabil sunt puține studii dacă a făcut cineva de duminică seara până acum, iar un sondaj nu cred că a făcut cineva până acum, pentru a vedea care este impactul. 

PNL-ul se poziționează în general, sub președinția lui Ludovic Orban, parcă mai degrabă ca un partid care este în continuare legat de trecut, de istoria comună cu PSD în cadrul USL-ului și parcă nu se uită destul de mult spre viitor și spre transformări pe care le așteaptă o parte din ce în ce mai mare din populația care i-a votat, a adăugat analistul politic.

Chestionat dacă electoratul PNL va migra către USR sau MRÎ, Marian Preda a atras atenția că bătălia electorală se va da pe electoratul care nu a mers la vot la acest referendum din varii motive.

„În primul rând bătălia este pentru cei care nu au participat la vot din diverse motive. Dacă cel puțin la alegerile prezidențiale și după aceea la alegerile locale și cele generale participarea la vot va fi mult mai mare decât în trecut, și aceasta va fi vizibil mai mare nu neapărat mult mai mare, atunci bătălia mare va fi nu atât pentru păstrarea propriilor electorate cât pentru cucerirea populației care se activează pe fondul nemulțumirilor din ultimii ani, pe fondul nemulțumirilor față de rezultatele neparticipării la ultimele alegeri. Atunci, pe zona aceasta de mijloc a populației care se reașază, a tinerilor de exemplu, între fiecare alegeri de 4 ani sau 5 ani, sunt 4 sau 5 generații noi care intră în zona celor cu drept de vot. Ei nu au fost de exemplu votanți înainte. Pe ei trebuie să îi câștige un partid sau altul. Pe urmă, sunt toți cei care nu au votat și care la următorul ciclu votează. Repet, nu zic că se va schimba fundamental și că ajungem la 70% participare la vot, dar toți cei care nu au votat și apoi au regretat că nu au făcut-o la ultimele alegeri generale și care vot vota la alegerile viitoare, din nou sunt de discutat pentru că nu erau cu un partid sau altul. Mai rămâne într-adevăr populația dezamăgită de un partid sau altul și care își va căuta o variantă mai bun”, a reliefat sociologul.

Pe final, Marian Preda a relevat faptul că PNL-ul s-a poziționat eronat față de electoratul urban în ultima vreme, dovadă fiind și rezultatele pe care le-a avut în București, iar procentele mari ale formațiunii liberale se datorează primarilor din anumite zone ale țării.

„Așadar, eu cred că PNL-ul s-a poziționat greșit în ultima vreme și mai ales pe populația urbană, mai educată, pe populația Bucureștiului, pe care în bună măsură a pierdut-o la ultimele alegeri. S-a văzut și la alegerile locale și la cele parlamentare. Uitați-vă la cifrele PNL-ului în București când a avut pentru Primăria Capitalei 11% în condițiile în care la nivel național a avut procente mult mai mari datorită primarilor din anumite zone”, a conchis Marian Preda pentru PSnews.ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *