Skip to content
Politică

Reforma agriculturii bio, subiect de vâlvă în UE

lifegate.com

Unul dintre cele mai actuale subiecte dezbătute în cadrul Uniunii Europene este cel al reformei agriculturii de tip bio. Timp de trei ani au fost nevoie de negocieri între legislatorii europeni, Consiliul și Parlamentul, însă la sfârșitul lunii iunie au ajuns la un acord.

Mai exact, discuțiile s-au învârtit în jurul produselor bio cu sau fără pesticide. Pe viitor, până în 2024 este așteptat ca pragul de pesticide și al reziduurilor de pesticide să fie modificat. Alegerea acestui an destul de îndepărtată este datorat avizelor foarte diferite venite din partea statelor membre, relatează Agerpres.ro.

Inclusiv dacă sunt folosite în zonele adiacente, pesticidele pot contamina agricultura bio.

Astăzi nimeni nu vrea să fie responsabil de despăgubiri în caz de contaminare, nici firmele din domeniul agrochimiei și nici statele„, afirmă José Bové, eurodeputatul francez.

Ei bine,  noua anchetă va permite identificarea locurilor de contaminare, mai exact dacă se produce în câmp, în momentul producției sau în momentul transformării produselor, ori în momentul în care sunt transportate.

Este necesar să existe anumite sancțiuni, deoarece fără existența acestora, se pot ridica întrebări despre veridicitatea agriculturii bio.

Amenințarea pentru fermieri că vor pierde eticheta bio este chiar fundamentul sistemului și crește garanția exploatațiilor sănătoase„, sublinia Marc Tarabella, eurodeputat belgian.

În ultimii ani, cererea pentru produse bio a crescut considerabil, astfel că UE nu poate susține integral cererea statelor membre. Astfel, unul din principalele obiective ale reformei, care urmează să fie aplicat  din 2020, ar fi un control mai bun al importurilor.

Un al lucru important îl constituie faptul că produsele care nu sunt crescute pe sol natural își vor pierde eticheta de produs bio.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *