Reforma bugetară//Concesiile după negocierile din Coaliție

ministerul finantelor publice
Sursa foto: BNS

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Potrivit acestuia, multe dintre măsurile propuse apar acum într-o formă mai ponderată față de variantele propuse în ultimele două luni.

După mai multe runde de discuții între cele două partide, coaliția a renunțat, de exemplu la eliminarea unor posturi și a ridicat plafonul pentru aplicarea unor beneficii.

În ce privește funcțiile guvernamentale, Coaliția a decis ca numărul total al posturilor de demnitate publică aferente funcțiilor de secretari de stat, consilieri de stat, subsecretari de stat, vicepreședinților și al funcțiilor asimilate acestora va fi redus până la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%, față de minimum 30%, cât era inițial.

La nivelul cabinetelor demnitarilor sau ale aleșilor locali, vor fi afectați doar primarul Bucureștiului (la cabinetul căruia vor rămâne maximum 6, în timp ce acum are cel mult 13),  șefii de CJ și primarii de municipii, precum și prefecții, care vor rămâne cu cel mult 4 consilieri (scădere de la 6). Măsura nu ii va afecta, prin urmare, pe primarii de orașe sau comune.

Guvernul vrea, de asemenea, să desființeze posturile vacante, din aproape tot sectorul public, însă sunt adăugate numeroase excepții: magistratură, educație, sănătate, etc.

Aprobarea privind posturile noi poate avea loc doar după 1 iulie 2024, prin memorandum la nivel de Guvern sau de consilii locale sau judeţene.

Potrivit Ordonanței publicate de Ministerul Finanțelor spre dezbatere publică, este desființată funcția de șef de birou, numărul posturilor de conducere urmând să scadă de la 12% la 8% din totalul personalului din instituție.

Voucherele de vacanță și indemnizația de hrană vor fi acordate doar bugetarii cu lefuri mai mici de 8000 de lei, în  timp ce plafonul pentru sporul pentru condiții vătămătoare a fost ridicat la maximum 1.500 de lei brut, față de 1.000 de lei în forma inițială.

Potrivit aceluiași document, scade numărul oamenilor din Consiliile de Administrație, precum și a salariile acordate acestora.

În ce privește societăți ca ANRE, ASF, ANCOM sau Banca Națională a României, lefurile vor fi limitate la maximum 6 indemnizații brute lunare aferente funcției de ministru.

De asemenea, angajații acestor instituții vor putea avea venituri de maximum 80% din lefurile pe care le au șefii lor.

Potrivit documentului citat, UAT-urile nu vor mai putea cheltui mai mult de 2,5% din veniturile proprii din exercițiul financiar precedent, fără a lua în calcul cheltuielile „destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL