Skip to content
Politică

Reforma drepturilor de autor: cum au votat eurodeputații români

Foto: (C) Dragos Plesuvescu, dpvue.com

Parlamentul European a aprobat  miercuri pe 12 septembrie un proiect foarte dezbătut și controversat. Europarlamentarii au votat pentru adoptarea proiectului de Directivă privind drepturile de autor pe piața unică digitală. Disputele create de această inițiativă în jurul Articolului 13 propus de europarlamentarul Alex Voss s-au creat între giganții Internetului și apărătorii drepturilor utilizatorilor de internet.

Proiectul a fost votat cu 438 de voturi pentru și 226 împotrivă, fiind de asemenea și 39 de abțineri și conține următoarele articole:

Articolul 11 – Google și alte motoare de căutare vor avea costuri mai mari. Mai exact, site-urile de știri vor avea dreptul să ceară motoarelor de căutare bani pentru fiecare fragment de articol pe care giganții internetului îl preiau. Această măsură vine după ce ani în șir mai multe publicații europene au reclamat faptul că Google preluând materiale gratuit le aduce o scădere a traficului pe site și automat al numărului de cititori.

Articolul 13 – Până acum, responsabilitatea pentru încălcarea drepturilor de autor era la userul care încarcă conținut. Dacă un utilizator încărca un videoclip protejat de drepturi de autor pe YouTube, de exemplu, era vina acestuia. Platforma primea o reclamație, ștergea acel video, dar nu pățea nimic. Acum, odată cu articolul 13, responsabilitatea îi va aparține platformei 100%

Proiectul trebuie discutat suplimentar cu țările membre și Comisia Europeană și, după un vot final, va trebui aplicat de fiecare stat membru în parte.

Astfel, vă prezentăm modul în care au votat europarlamentarii români acest proiect, conform Saveyourinternet.eu

-pentru reformă au votat: 

PPE: Iuliu Winkler, Adina Vălean, Traian Ungureanu, Theodor Stolojan, Csaba Sogor, Cristian Preda, Siegfried Mureșan, Marian Jean-Marinescu, Ramona Mănescu, Cristian Bușoi, Daniel Buda, Mihai Țurcanu

S&D: Răzvan Popa, Dan Nica, Maria Grapini, Doru-Claudian Frunzulică, Andi Cristea, Emilian Pavel

-împotrivă au votat: 

ALDE: Renate Weber, Norica Nicolai

S&D: Claudia Țapardel, Claudiu-Ciprian Tănăsescu, Daciana Sârbu, Ioan-Mircea Pașcu, Cătălin Ivan

ECR: Monica Macovei

-la vot au fost și absenți: 

S&D: Maria-Gabriela Zoană, Damian Drăghici, Victor Boștinaru

PPE: Sorin Moisă

ALDE: Mircea Diaconu

-abțineri:

ECR: Laurențiu Rebega

Dintre europarlamentarii români, 18 au votat pentru proiect, 8 au votat împotrivă, 5 au fost absenți, iar unul s-a abținut.

Sursă Foto – Saveyourinternet.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *