Skip to content
Justitie

Reforma Justiției promisă de Stelian Ion mai așteaptă. Magistrații primesc cadou o super-imunitate

Inquam Photos / Octav Ganea

Ieri, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Interesant de observant e că pe lângă această decizie a fost adoptat și un amendament al lui Iulian Stancu, deputat al minorităţilor, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM a fost admis de Comisia juridică a Camerei. Lucrul acesta generează în realitate o super-imunitate pentru magistrați.

Reforma Justiției mai așteaptă

Decizia Comisiei juridice creează în fapt o super-imunitate pentru magistrați, de vreme ce aceștia vor fi judecați doar prin acceptul Consiliului Superior al Magistraturii. Procedura este una similară imunității parlamentare. Orice parlamentar poate fi cercetat doar dacă se primește un vot favorabil din partea colegilor săi parlamentari. Nu o dată, profitând de această chichiță din lege parlamentarii au făcut scut în jurul colegilor bănuiți de nereguli. Exact același lucru se poate întâmpla și acum. Membri CSM pot face scut în jurul unui magistrat pentru a bloca o eventuală urmărire penală.

Culmea e că “reformistul” ministrul al Justiției, Stelian Ion, pare să încuviințeze decizia Comisiei Juridice de ieri. Pe lângă pensiile speciale care rămân intacte, magistrații primesc așadar cadou și o super-imunitate. La fel de ciudat e că în 2017, atunci când Florin Iordache conducea Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, câteva organizații ale magistraților au încercat să introducă un amendament identic cu cel de acum, prin care CSM urma să avizeze urmărirea penală a magistraților.

Stelian Ion pune așadar umărul la construirea acestei super-imunități pentru magistrați și creează un precedent periculos în viitor. Una dintre bazele reformei Justiției ar fi trebuit să fie, pe lângă depolitizare, eliminarea privilegiilor. Prin decizia Comisiei Juridice de ieri, nu doar că aceste privilegii dispar, dar sunt și întărite. Magistrații sunt propulsați în mod oficial mai presus de lege. Aceștia rămân și cu „pensiile speciale” intacte și vor beneficia și de o super-imunitate. Dacă ministrul Justiției ar fi dorit cu adevărat o reformă a sistemului judiciar nu ar fi acceptat o astfel de decizie și ar fi contestat-o deschis. Doar că menținerea și întărirea privilegiilor magistraților pare a fi o prioritate pentru Stelian Ion.

Pericolul ține acum și de percepția publică asupra magistraților. Practica discreţionară şi arbitrară din Parlamentul României în care se stabilea cine să fie şi cine să nu fie urmărit penal va avea acum un echivalent în Consiliul Superior al Magistraturii, iar lucrul acesta s-ar putea să dăuneze serios încrederii în Justiție. Magistrații nu vor fi egali în fața legii cu cetățeanul de rând, la fel cum nici parlamentarii nu sunt. Stelian Ion contribuie astfel și la erodarea încrederii cetățeanului de rând în Justiție. Departe de a reforma Justiția, actualul ministru pune din plin umărul la menținerea și întărirea unor privilegii. Rămâne de văzut dacă opinia publică îl va taxa sau nu pe acesta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *