Skip to content
" "
Politică

Reforma lui Toader, prin ochii lui Boștinaru. Mesaj furtunos pentru „fundamentaliști” EXCLUSIV

caleaeuropeana.ro

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru (vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European) a oferit joi o vastă declarație pentru PSnews.ro, în care a descifrat propunerile ministrului Tudorel Toader privind modificarea legilor justiției.

Europarlamentarul a început prin a lăuda demersul lui Toader drept „primul proiect serios și coerent de reformă a justiției după 2004” și prin a-i taxa pe „fundamentaliștii” care au criticat demersului întreprins de către guvernant.

„Spun din start că acesta este primul proiect serios și coerent de reformă a justiției după 2004. Mă refer nu la chestiunea spectaculoasă care a fost exploatată de la președinte la fundamentaliștii pro-instituții de forță, ci mă refer la chestiuni mult mai importante pentru mersul justiției și pentru accesul românilor la justiție – respectiv consolidarea profesionalizării magistraților.

Mă refer la gestionarea carierei magistraților și criterii de vechime și de competență care să permită accesul în pozițiile respective; mă refer la consolidarea dimensiunii profesionale, la accesul la Institutul Național de Magistratură; mă refer la modul în care pot să acceadă magistrații la pozițiile cele mai importante în managementul unor autorități judiciare sau la instanțele superioare – numai pe baza competențelor profesionale. Toate aceste lucruri ar fi fost suficiente pentru cei care – presupunând că au urmărit expunerea ministrului sau au citit apoi conținutul adevărat – ar fi trebuit să fi fost reținuți în criticile și formulările bombastice, de tipul «atac la statul de drept», a detaliat Boștinaru.

În continuare, vicepreședintele eurogrupului S&D a elogiat clarificare situației judecătorilor și a procurorilor și a denunțat ambiguitatea păstrată în acest domeniu în timpul regimului Băsescu.

„A doua chestiune extrem de importantă (alături de profesionalizarea și consolidarea competențelor profesionale ale magistraților) mi se pare separația între procuror și judecător, care-și are izvorul în Constituția României, dar care, după 2005, a fost păstrată într-o zonă de ambiguitate, pentru a servi unor lideri politici de tipul Traian Băsescu să folosească justiția ca o armă politică. Acest lucru ar urma să se încheie, iar modificările propuse de către ministrul Tudorel Toader servesc înainte de toate interesele României și ale românilor, iar nu ale unui partid sau altul, pornind de la faptul că astăzi ești la putere, dar mâine ești în opoziție.

De asemenea, mi se pare că tocmai scoaterea de sub sabia lui Damocles a magistraților (respectiv posibilitatea ca aceștia să fie anchetați de către o autoritate specială de anchete penale în cadrul Parchetului General, dar care are competență exclusiv pentru magistrați) ar exclude din start ipoteza ca magistrații să fie presați politic, să facă lucruri pe care nu ar trebui să le facă, în baza prevederilor legale și constituționale”, a punctat Boștinaru.

Alt subiect important despre care am discutat cu Victor Boștinaru a fost obligativitatea ca judecătorii și procurorii abuzivi să fie trași la răspundere. PSD-istul a subliniat că aceste propuneri au fost aduse la cunoștința inclusiv a Comisiei Europene și nu au întâmpinat opoziție din partea executivului comunitar.

„Nu în ultimul rând, este salutară inițiativa de a introduce responsabilitatea magistraților pentru erorile judiciare, pornind de la faptul că acest lucru se întâmplă și în alte state ale lumii. Până la urmă, în fața legii trebuie să fie egali toți cetățenii, inclusiv magistrații – care, înainte să fie magistrați, sunt cetățeni, și nu o castă (cum se întâmplă astăzi), pentru erorile lor răspunzând de fiecare dată statul român, adică toți contribuabilii români, dar nu cei care au comis aceste erori judiciare.

Toate aceste elemente – dacă ne uităm la ele – sunt cea mai serioasă radiografie a stării justiției din România, iar soluțiile propuse de ministrul Toader mi se par extrem de coerente și extrem de temeinice. Aceste propuneri – știu sigur – au fost prezentate în mod repetat Comisiei Europene. Nu merg până acolo, încât să spun că ele au girul Comisiei Europene, dar – știu sigur – Comisia Europeană a fost la curent cu aceste propuneri, a spus Boștinaru.

Confruntat cu faptul că răspunderea magistraților propusă de către Tudorel Toader este doar materială, nu și disciplinară (cu alte cuvinte: nu sunt prevăzute sancțiuni împotriva unui judecător sau procuror care persistă în abuzuri), europarlamentarul a atras atenția că acest amendament poate apărea ca urmare a dezbaterilor din Parlament (unde proiectul lui Tudorel Toader va merge automat).

„Acest element poate fi discutat și poate fi amendat în dezbaterile care urmează să aibă loc în Parlament. Acest lucru poate fi soluționat relativ simplu. Dar mi se pare mult mai important principiul ca, atunci când ai greșit, tu, magistrat, să știi că plătești ca fiecare cetățean care dă seama când greșește, când încalcă legea. Simpla existență a acestei posibilități va face ca un magistrat să fie mult mai atent și, întâi de toate, să-și reprime orice tentație ca să fie utilizat în scop politic de către diverși trecători prin pozițiile de conducere a acestei țări, care i-ar putea cere să condamne pe cineva fără un temei legal. În al doilea rând, magistratul ar ști că fapte de tipul Negulescu de la Prahova ori fapte pe care alți judecători sau procurori le-au comis recent și care arătau că pentru dânșii legea nu exista nu vor mai fi posibile; se vor gândi efectiv de două ori înainte de a face fapte care nu-și au temeiul în litera și spiritul legii.

Se dovedește că un om competent profesional precum profesorul universitar Tudorel Toader poate să facă lucrurile infinit mai coerent, mai serios, mai articulat decât au făcut-o politicienii români, indiferent de culoarea lor până astăzi. Pe de altă parte, un singur om nu poate rezolva problema respectivă”, a mai zis Boștinaru.

În altă ordine de idei, eurodeputatul social-democrat l-a criticat pe președintele PNL, Ludovic Orban, după atacul dur de miercuri al acestuia la adresa ministrului Justiției.

„M-aș fi așteptat ieri ca, dincolo de atacurile (inclusiv cel jalnic venit din partea domnului Ludovic Orban – mi se pare că domnul Orban a atins ieri maximul ridicolului), ar trebui ca liderii politici responsabili să se alăture efortului ministrului Toader, începând cu liderii PSD și ai majorității parlamentare, și să se angajeze în discutarea și aprobarea, în forma convenită de către Guvern a acestui proiect, trimiterea lui de îndată la Parlament, unde poate fi amendat. Dacă nu se întâmplă acest lucru, vom inflama din nou atmosfera politică din România. Riscăm să ratăm și acest efort, și s-ar putea ca după aceea să nu mai fie posibil să facem nimic!” a subliniat Boștinaru.

În încheiere, Victor Boștinaru a făcut apel la decidenții politici din România să sprijine demersul lui Tudorel Toader.

„De aceea, mesajul meu pentru responsabilii politici de la București (începând cu majoritatea parlamentară) este să sprijine nu discret (în spatele ușilor închise) eforturile ministrului Toader, pentru că, oricât de meritorii ar fi aceste eforturi, ele singure nu pot face ca reforma justiției să se întâmple în România. Lașitatea sau neînțelegerea urgenței acestui demers vor face posibilă o coaliție a contrareformei, care ar putea bloca efectiv demersul acesta pe termen lung în România”, a conchis vicepreședintele grupului S&D din PE.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *