Liberalii propun măsuri vitale pentru Sănătate. Ce ne-ar putea salva actualul sistem sanitar

Foto: Facebook Cristian Busoi
Vicepreședintele PNL responsabil cu Politicile de Sănătate, Cristian Bușoi, a publicat un text pe pagina sa de Facebook prin care atrage atenția asupra obiectivelor Reformei în Sănătate. Principalele priorități pe care liberalii urmăresc să le promoveze în perioada următoare sunt: creșterea finanțării pentru Sănătate, o nouă legislație pentru malpraxis și protecție a pacienților, acces mai rapid la medicamentele inovative, creșterea ponderii medicamentelor generice și finanțarea continuă a industriei autohtone de medicamente dar și dezvoltarea sistemului privat de sănătate ca o completare a celui public.
Reforma Sănătății trebuie să devină o prioritate absolută. Propunem finanțare crescută, acces rapid la medicamente inovative și generice și o nouă legislație pentru malpraxis și protecția pacientului
Dezbatere privind Programul de guvernare: Capitolul Sănătate la Partidul Național Liberal. Le mulțumesc pacienților, medicilor și reprezentanților industriei, ai farmaciștilor, ai Colegiului Medicilor și ai spitalelor private din România, care au răspuns invitației PNL la dezbatere și dialog.
În calitate de vicepreședinte PNL în Domeniul Sănătății și raportor al Programului de Sănătate al Uniunii Europene 2021 – 2027, alături de colegii mei: doamna senator Nicoleta Pauliuc și președintele Comisiei de Sănătate din PNL, dr. Andrei Baciu, cu sprijinul președintelui CNAS, doamna Valeria Herdea, am propus spre dezbatere viziunea PNL privind sistemul de Sănătate și o serie de măsuri, pe care le consideram esențiale pentru reformarea și dezvoltarea sistemului de Sănătate din România.
Scopul nostru, al liberalilor, este să construim pentru cetățeni un sistem de Sănătate mai performant, mai accesibil și mai eficient, printr-o serie de politici bine gândite și cu un impact pozitiv pe termen lung.
Printre principalele priorități pe care le-am discutat și pe care le vom promova în perioada următoare se numără: creșterea finanțării pentru Sănătate, un plan – cadru, care să faciliteze accesul la finanțări europene pentru spitale și unități medicale, o nouă legislație pentru malpraxis și protecția pacienților, acces mai rapid la medicamente inovative, creșterea ponderii medicamentelor generice și finanțarea continuă a industriei autohtone de medicamente și, nu în ultimul rând, dezvoltarea sistemului privat de sănătate ca și completare a celui public.
Consultările vor continua și în perioada următoare. Este esențial să construim un program de guvernare coerent și realist, care să răspundă nevoilor reale ale sistemului de Sănătate din România și să fie susținut prin măsuri concrete și aplicabile” se arată în postarea liberalului.
La rândul său, senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc notează că împreună cu Cristian Bușoi și Andrei Baciu, colegii săi de partid au avut la Parlament, o consultare publică unde au discutat despre prioritățile PNL în legătură cu Programul de Guvernare pentru Sănătate.
Nicoleta Pauliuc a subliniat, de asemenea, obiectivele sale pentru următorul mandat:
1.⁠ ⁠Norme pentru Planul Național de Luptă împotriva Cancerului
2.⁠ ⁠Sănătatea mintală
3.⁠ ⁠Prevenția
4.⁠ ⁠Reforma sistemului de sănătate centrată pe pacient
5.⁠ ⁠Alocarea unui procent de minim 6,5% din PIB anul viitor, pentru sănătate
Liberalul Andrei Baciu vine cu o întrebare pe pagina să de Facebook: „Care sunt cele mai importante lucruri pe care le vrei schimbate în domeniul sănătății?”
„Părerea ta contează pentru mine. Vocea tuturor decidenților, profesioniștilor, pacienților contează.
Astăzi, am discutat despre viitorul sănătății din România alături de medici, decidenți și reprezentanți ai pacienților.
Împreună, putem mișca lucrurile. Avem parte din soluții, știm cum să le implementăm pentru un sistem care să răspundă nevoilor reale ale tuturor românilor
Aceste discuții nu vor rămâne doar teorie sau vorbe în vânt. Propunerile, ideile, soluțiile vor fi integrate în Programul de guvernare al PNL, la capitolul Sănătate, astfel încât să avem un sistem mai eficient și accesibil pentru toți.
Lasă-mi te rog în comentarii lucrurile pe care tu le vrei schimbate în sistemul de sănătate din România”, notează Baciu.
Reforma în Sănătate ar urma să corecteze discrepanțele uriașe între unitățile spitalicești mari, din principalele orașe ale țării, și spitalele mai mici din provincie. Majoritatea managerilor de spitale spun că le este imposibil să facă performanță în contextul în care se confruntă cu o lipsă majoră de finanțare.
Amintim că după recenta rectificare bugetară, bugetul Casei Națională de Sănătate se suplimentează cu 11,324 miliarde de lei, pentru medicamente cu și fără contribuție personală, medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naționale cu scop curativ, precum și pentru investiții în spitale. Comparativ cu anul 2023, bugetul dedicat Sănătății înregistrează o creștere de 26%.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: