Skip to content
Societate

Refugiaţii din Ucraina pot intra în România cu animalele de companie. ANSVSA a extins derogarea şi pentru cetăţenii UE care se întorc din Rusia

Facebook

ANSVSA anunţă extinderea derogării pentru intrarea în ţară a animalelor de companie ale refugiaţilor din Ucraina şi pentru cetăţenii Uniunii Europene care lucrează în Rusia şi doresc să se întoarcă pe teritoriul comunitar cu animalele de companie.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) informează despre extinderea derogării temporare a respectării unor condiţii de intrare a animalelor de companie care însoţesc refugiaţii din Ucraina pe teritoriul României şi pentru cetăţeni ai Uniunii Europene care lucrează în Rusia şi doresc să se întoarcă pe teritoriul comunitar cu animalele de companie”, a arătat, marţi, ANSVSA.

Decizia a fost luată în urma unei comunicări primite din partea Comisiei Europene care recomandă statelor membre să ofere aceleaşi modalităţi de flexibilitate, în baza articolului 32 din Regulamentul (UE) 576/2013, acestor mişcări de animale de companie şi să autorizeze intrarea acestora fără o cerere individuală prealabilă pentru un permis.

„Reamintim că pentru animalele care nu sunt identificate/vaccinate antirabic/vaccinarea nu mai este valabilă/nu deţin un document de identificare, rămâne obligatorie completarea Formularului de localizare a animalului de companie care nu îndeplineşte condiţiile de introducere în UE, care poate fi accesat pe pagina oficială a ANSVSA”, a menţionat sursa citată.

Pe de altă parte, conducerea ANSVSA a decis să asiste la faţa locului modul în care se desfăşoară tranzitul de animale de companie care însoţesc refugiaţii din ţara vecină, transporturile de animale şi alimente care trec prin punctele de frontieră.

Preşedintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu, alături de directorul general dr. Cristian Togan, se află într-o acţiune care vizează punctele de frontieră de pe graniţa de nord a României. Astfel, la Postul de Control la Frontieră (PCF) Siret, din judeţul Suceava, au avut loc întâlniri cu oficiali ai autorităţilor locale şi s-a dispus suplimentarea personalului de specialitate pentru a scurta timpii de aşteptare. Medici veterinari de liberă practică asigură în schimburi permanenţa şi sprijină ONG-urile pentru protecţia animelelor prin acţiuni de examinare clinică, vaccinare antirabică, microcipare şi eliberarea documentelor necesare pentru circulaţia animalelor în spaţiul european.

Un important sprijin a fost oferit şi de medicii veterinari din 12 cabinete veterinare din judeţul Suceava şi de 4 din judeţul Iaşi, care au pus la dispoziţie spaţiul pentru cazare şi servicii veterinare, gratuit. De asemenea, Facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi şi-a oferit sprijinul, atât prin punerea la dispoziţie a unor spaţii pentru animale, inclusiv animale de interes economic, dar şi prin servicii de consultaţii şi tratamente veterinare.

ANSVSA a pus la dispoziţie spaţiile frigorifice ale (PCF) Siret pentru depozitarea alimentelor primite prin donaţii, unde sunt verificate şi sortate de personalul sanitar veterinar, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea refugiaţilor. O altă echipă a ANSVSA s-a deplasat la PCF Isaccea, pentru a se asigura că există suficient personal sanitar veterinar care să faciliteze tranzitul animalelor de companie, prin aplicarea procedurii simplificate. Aici, personalul sanitar veterinar de specialitate verifică non-stop şi sortează alimentele donate şi însoţeşte transportul acestora, în zona liberă, până la bac.

De asemenea, a fost solicitat şi asigurat, cu sprijinul Colegiului Medicilor Veterinari, pe spaţiul pus la dispoziţie de către primăria oraşului Isaccea, un cort unde medicii veterinari voluntari vor realiza, gratuit, toate acţiunile sanitare veterinare necesare pentru animalele de companie care nu îndeplinesc condiţiile necesare. Totodată, Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj îşi pune la dispoziţie spaţiile şi expertiza pentru a caza şi a îngriji animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *