Plata chiriei şi a utilităţilor, accesul la servicii medicale şi la medicamente, găsirea unui loc de muncă, în condiţiile în care nu vorbesc limba română, sunt principalele dificultăţi cu care se confruntă cetăţenii ucraineni care s-au refugiat cu copiii lor în România de la începutul războiului din ţara vecină, arată o anchetă realizată de organizaţia Salvaţi Copiii.
O treime dintre cei chestionaţi afirmă că au dificultăţi inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea hranei. Unii dintre refugiaţi menîionează atitudinea proprietarilor de locuinţe, care s-a schimbat odată cu lipsa sprijinului financiar acordat de stat.
„Părinţii copiilor ucraineni care s-au refugiat în România declară că principalele lor nevoi sunt legate de ajutor financiar (23%), sprijin pentru accesarea serviciilor medicale (19%), cursuri de limba română (16%), servicii de afterschool pentru copii (13%) şi sprijin pentru găsirea unui loc de muncă (12%)”, sunt rezultatele unei anchete realizate de Salvaţi Copiii România şi ale cărei concluzii au fost făcute publice luni, 26 februarie.
Cei mai mulţi dintre părinţii ucraineni ai căror copii sunt incluşi în programele educaţionale ale acestei organizaţii spun că prioritate lor absolută este menţinerea în siguranţă a copiilor, urmată de accesul la servicii medicale, care de multe ori este dificil şi contra cost, şi de accesul la educaţie, menţionând, în acest sens, nevoia de transport gratuit pentru copii.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News